Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Протестиращи са били подслушвани, защото готвят “въстание”. Орбан се прави на Путин


През лятото на 2020 г. в България имаше вълна от антиправителствени протести
През лятото на 2020 г. в България имаше вълна от антиправителствени протести

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Последиците от “Магнитски”
  • Кражбите
  • Стефан Русинов

Американските санкции по закона “Магнитски” дават все по-конкретни резултати. Министерството на финансите добави още 21 физически лица към фирмите, с които държавата има забрана да работи.

Сред тях са майката на Делян Пеевски Ирена Кръстева, както и фамилията Найденови от “Ефбет”, които започнаха атаката срещу също санкционирания Васил Божков. Кой кой е в новия списък - може да се запознаете подробно. Може да си припомните и как санкциите действат като “ефекта на доминото”.

Зам.-председателят на Националното бюро за контрол на СРС Илко Желязков също беше санкциониран от САЩ и в началото отказа да подаде оставка. Е, вече е подал.

И като стана дума за специални разузнавателни средтва - вътрешният министър Бойко Рашков каза, че има данни за подслушвани политици и протестиращи, че формалната причина е била подготовка на “въстание”, а цялата информация ще предаде на следващото Народно събрание.

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Кой краде колесници? Кой обича държавни бунгала?

Служебното правителство на Стефан Янев отчете първия месец от дейността си. "Нещо повече от хаос – системен безпорядък и липса на правила". Така премиерът определи завареното. Борис Митов описва подробно какво са разкрили министрите и какво обещават да направят.

БНБ е одобрила номинираните от икономическия министър Кирил Петков нови членове на управителния съвет на ББР.

Педстои смяна и на директорката на Агенцията по вписванията, защото “не иска да работи по прозрачен начин”. Колегите в Клуб Z припомнят с какво стана известна Габриела Козарева.

Красен Николов разкрива в Медиапул една любопитна схема - как Агенцията за държавна финансова инспекция управлява своите бунгала на морето и как те са се оказали в ръцете на браншова асоциация.

Не пропускайте историята на Елица Симеонова за кражбата на антични колесници в България. Не една, а много кражби. Звучи екзотично, но е факт.

Димитър Атанасов се връща 6 века назад, за да опише истинската история на битката на Косово поле. Важно е, защото подмяната на фактите и превръщането на една националистическа легенда в политическа платформа доведе до войните в бивша Югославия.

Байдън се среща с Путин, докато Орбан го имитира

Днес е срещата на Джо Байдън и Владимир Путин в Женева. Във вторник американският президент се срещна с лидерите на ЕС. Затоплянето на отношенията беше демонстрирано с разрешаването на дългогодишен търговски спор с компаниите Боинг и Еърбъс.

По-рано Байдън предупреди, че ако руският опозиционен лидер Алексей Навални умре, това ще бъде "трагедия", която ще влоши още отношенията между Русия, САЩ и останалия свят.

Вече трети ден в Израел не е на власт Бенямин Нетаняху. Това стана възможно след една… невъзможна коалиция. Прочетете как се стигна до обединението на толкова различни политици само с една цел.

Унгария забрани в часовете по сексуално образование да се обсъжда хомосексуалността. Филми и книги, в които има такива сцени, също могат да бъдат забранени за непълнолетни. Критиците на Виктор Орбан напомнят, че абсолютно същото направи Путин в Русия.

И две препоръки

Датският футболист, който припадна по време на мач от Европейското първенство по футбол, се възстановява. Кристиан Ериксен публикува своя снимка от болницата в профила си в Инстаграм и благодари на всички. На профила ни в Инстаграм може да видите интересни снимки след всеки мач.

Той не се изморява да търси и отсява добрите романи. Макар и да са писани на другия край на света. Стефан Русинов спечели награда „Христо Г. Данов“ за своите преводи от китайски. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG