Връзки за достъпност

Извънредни новини

на живо Преди изборите: Последен ден за образуване на избирателни секции от общинските кметове в страната

На 11 май президентът Румен Радев назначи служебно правителство начело със Стефан Янев и насрочи предсрочни парламентарни избори за 11 юли.


Гражданка гласува на машина по време на тестове представяне в София.

Описание

В този блог следим действията на служебното правителство и действията на политическите сили преди изборите за ново Народно събрание.

10:46 6.6.2021

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва проверка на въведената през март миналата година тол система, обяви служебната министърка Виолета Комитова пред „Евроком“.

„В тол системата cмe инвecтирaли oкoлo 300 млн. лв., имaмe eднa гoдинa дeйнocт, a нe cмe нaяcнo кaквa е възврaщaeмocтта, зa кoлкo гoдини щe ce изплaти, имa ли нуждa oт рaзширявaнe нa мрeжaтa, имa ли нуждa oт oщe cрeдcтвa“, коментира тя.

Въвеждането на тол системата беше отлагано два пъти заради лоша организация и неразбирателство с превозвачите. През първата година от функционирането ѝ от такси на тежкотоварни превозни средства бяха събрани 103 млн. лв. при очаквани и разчетени в бюджета 450 млн. лв.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ обясниха разминаването между резултатите от очакванията с пандемията от коронавирус, която започна през март 2020 г.

09:13 6.6.2021

Националната агенция по приходите (НАП) публикува списъци със санкционираните от финансовото министерство на САЩ шестима българи и сързани с тях 64 фирми. Това са Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков с наложени мерки по глобалния закон „Магнитски“, както и по-леко санкционираните Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

Публикуването на списъците в сайта на НАП е в изпълнение на решението на служебния кабинет да прекрати всякакви контакти на ведомства и държавни и общински фирми с физически и юридически лица, които са свързани с наказаните от САЩ заради корупция.

Данъчните са качили два списъка в рубриката на сайта си Прозрачно управление: Рестриктивни мерки и Други мерки. Там ще бъдат избрявани „лицата, които попадат или потенциално биха попаднали“ в обхвата на санкциите, наложени от Вашингтон.

15:44 5.6.2021

Служебният кабинет ще използват наложените от САЩ санкции на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, трима други българи и 64 компании, за да атакува бизнеси.

Това прогнозира зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред бТВ по повод решението на служебното правителство да прекрати всякакви контакти на институции, държавни и общински предприятие с физически и юридически лица, свързани със санкционираните.

„Правителството подготвя механизъм, през който да удря неудобни за тях фирми. И да замени определен бизнес със свой, т.е заменят една корупционна схема с друга, със своя“, коментира Митов.

Той отрече корумпираният политически лидер, който се споменава без име в доклада на американското финансово министерство, да е бившият премиер Бойко Борисов.

12:42 5.6.2021

Важно е обществото да разбере кой е корумпираният политически лидер, споменат в доклада на финансовото министерство на САЩ, с който бяха санкционирани Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и още трима българи. Това смята служебният правосъден министър Янаки Стоилов. Според него подкупните политически лидери в България са повече от един.

„Явно е, че определени лица и фирми са били покровителствени и по този начин са се облагодетелствали. Това няма как да е станало без лица, които заемат висши държавни длъжности. Това е сигнал за бездействие, неефективност, не искам да кажа съпричастност на други органи в България, които трябва да разкриват и разследват тези прояви“, коментира Стоилов пред бТВ.

10:58 5.6.2021

Над 600 млн. лв. за извършени строежи и ремонти на пътища дължи държавата на строителни фирми. Това е установила досега проверка на работна група, ръководена от служебния зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Тодор Анастасов, съобщиха в събота от министерството.

На този фон годишният бюджет на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2021 г. е в размер на 874 млн. лв. Въпреки това агенцията е възложила още строителни дейности на стойност над 2 млрд. лв., допълват от МРРБ. Оттам уточняват, че след приключването на проверката „всичко, което е извършено качествено и в срок, ще бъде разплатено на фирмите“.

15:12 4.6.2021

Президентът Румен Радев коментира, че санкциите по закона "Магнитски" на български граждани са ясна диагноза за режима, който отгледа тази корупция.

"Редно ли е зад океана да ни кажат, че тук се вършат престъпления, а прокуратурата да не ги вижда. Прокуратурата взе страната на статуквото", каза държавният глава.

Според него прокуратурата удря определени олигарси, но брани други. "Васил Божков беше ударен, след като е спрял да си плаща "такса спокойствие", каза още Румен Радев.

"Посочиха се част от хората, които корумпират, но изцяло наша отговорност е да стигнем докрай и да кажем кои са корумпираните, кои са използвали своето високо служебно положение и са се облагодетелствали, развивайки тази тежка корупция“, каза Румен Радев.

Държавният глава каза, че правителството трябва да вземе мерки, "така че да се минимизира рискът за български държавни предприятия и бюджетни структури".

"Трябва да е ясно на всички български граждани, които са имали или планират да имат някакви бизнес отношения с тези лица и фирми, че те също попадат под тези удари“, каза Румен Радев.

Президентът подкрепи промените в службите за сигурност. "МВР е превзето от режима, който ни доведе да най-бедната страна в Европа. Трябва да има категорична промяна".

Заедно с посланичката на САЩ Херо Мустафа, Румен Радев присъства на "Ответен удар 21" на полигона край хасковското село Корен.

13:53 4.6.2021

Представители на ГЕРБ дадоха пресконференция, на която отправиха няколко въпроса за новия директор на Националната агенция за приходите (НАП). Кирил Ананиев, Томислав Дончев и Александър Иванов казаха, че Румен Спецов е "заподозрян за данъчни измами и източване на ДДС".

Иванов попита дали е вярно, че Спецов е бил собственик и управител на "Гранекс трейдър" ЕООД - фирма без активи и наети служители. "Прилича на куха фирма, с която се точи ДДС от държавната хазна", каза той.

Представителите на ГЕРБ попитаха дали е вярно, че Румен Спецов преди да се освободи от дейността си във фирмата, е получил констативния доклад на НАП, според който дължи над 1,2 млн. лв. източено ДДС.

Томислав Дончев каза, че очаква президентът Румен Радев и финансовият министър да покажат, че следват декларираната от тях прозрачност и почтеност в управлението.

11:45 4.6.2021

Министърът на транспорта Георги Тодоров смени и директора на правителствения Авиоотряд 28. Досега поста заемаше Тодор Коджейков, който е генерал от НСО и преди това е бил лична охрана на бившия премиер Бойко Борисов.

Новият генерален директор на Държавния авиационен оператор е генерал-майор Златко Златев, който е "пилот с дългогодишен летателен и методически опит във военната и гражданската авиация", съобщи Министерството на транспорта.

Бил е командир на Авиобаза Крумово в продължение на 8 години, а от 2015 г. е назначен за заместник-командващ на Съвместното командване на силите към Българската армия.

11:29 4.6.2021

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров назначи ново ръководство на болница "Лозенец" в София, известна като Правителствена. В новия Съвет на директорите влизат доц. д-р Радосвет Горнев, адвокат Ивиян Симеонов и Орлин Недев.

Горнев ще бъде изпълнителен директор, а Симеонов ще е председател на Съвета на директорите. Д-р Горнев от 2004 г. до настоящия момент е началник на Клиниката по обща и коремна хирургия към МБАЛ "Лозенец".

В четвъртък Кацаров освободи досегашното ръководство на болницата. Новото ще работи до провеждането на конкурс.

Причина за промяната за разкритията за сериозни нарушения и злоупотреби в болница "Лозенец".

17:07 3.6.2021

Бизнесменът Васил Божков, който продължава да е в изгнание в Дубай, даде онлайн пресконференция по повод наложените от САЩ санкции на него, Делян Пеевски и Илко Желязков, на която заяви, че "рекетът не е подкуп".

Той отрече да е подкупвал действащ политически лидер в България, както се посочва в доклада на американското финансово министерство. Божков повтори тезата си, че е бил рекетиран от Бойко Борисов и Владислав Горанов, на които е предал около 60 млн. лв. за 3 години.

16:48 3.6.2021

Докладът на американското финансово министерство, с който бяха санкционирани Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още трима българи, „дипломатично посочва корупцията по най-високите етажи на властта и ролята на прокуратурата в покровителстването на тази корупция“.

Това написа в четвъртък във Фейсбук лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. По думите му наложените от Вашингтон санкции представялват подкрепа за българския народ, който отдавна знае „всичко, което е написано в доклада“, но дневния ред на България не се пише от „нашите лоялни партньори“.

16:40 3.6.2021

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков определи като „удар срещу нашите служби“ наложените от САЩ санкции на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и още трима българи.

По думите му пред бТВ „това е голям срам за българската държава, защото един от тези тримата беше депутат от една партия, която се гордееше с него, а другият е лансиран в енергийния бизнес, защото е вероятно с подходящо образование – психолог“.

Рашков визираше Пеевски и Желязков, който в края на 2018 г. беше назначен за зам.-председател на Националното бюро за контрол на СРС.

14:39 3.6.2021

По отношение на четирима от шестимата българи, срещу които американското финансово министерство наложи санкции преди ден, българската прокуратура вече е предприела действия по разследване и привличането им към наказателна отговорност.

Това съобщиха в четвъртък от пресцентъра на държавното обвинение по повод санкционирането на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Обвинени по различни дела към момента са Божков, Манолев, Харалампиев и Томов.

От прокуратурата добавят, че „спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред“.

12:58 3.6.2021

Санкциите, наложени на физически лица и на фирми, са сериозен принос към борбата с корупцията и паралелната държава в България, коментира пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По нейните думи, този сигнал е не просто антикорупционен, той е и политически. "Защото за всички ни е ясно, че такива обвързаности, такива корупционни схеми не могат да станат без политическа протекция", каза тя, цитирана от БТА.

Нинова каза, че "истинското разследване трябва да стигне до края, да се покажат онези политически сили и фактори, които създадоха и поддържаха през тези години този модел".

Нинова призова главния прокурор Иван Гешев да започне мащабни разследвания на посочените случаи за корупция и този път да се стигне докрай.

12:16 3.6.2021

"Когато аз говорех, мнозина мълчаха и се спотайваха. Да се говори днес е лесно и безопасно".

Това каза президентът Румен Радев на въпрос за наложените от САЩ санкции на български граждани по глобалния американски закон "Магнитски", приет като противодействие на злоупотребата с човешки права и на корупцията.

Президентът Радев присъства на лекцията на президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза "Европа - перспектива за бъдещето" в Софийския университет "Св. Климент Охридски".


12:11 3.6.2021

Заместник-председателят на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Илко Желязков e излязъл в отпуск от днес, съобщи БТА.

Вчера до края на деня той бил на работа, каза за БТА директорът на бюрото Пламен Иванов. Той каза, че снощи е научил за това, че Желязков е част от списъка, оповестен от американските власти. Според закона Желязков остава на работа, защото е избран от парламента и само това е институцията, която може да го освободи.

09:49 3.6.2021

Бизнесменът Васил Божков коментира в профила си в социалните мрежи наложените санкции от страна на САЩ.

"Благодаря на Съединените американски щати, че са обърнали внимание на сигнала ми. Той беше първото официално свидетелство за рекет и изнудване в особено големи размери от страна на Бойко Борисов и Владислав Горанов", пише Божков

Божков не коментира санкциите, наложени лично срещу него и срещу партия "Българско лято".

09:39 3.6.2021

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков отхвърли поканата за среща с главния прокурор Иван Гешев, съобщи БТВ. "Ще се отзова на покана на следващия главен прокурор", каза Рашков.

В сряда Гешев отправи покана за среща към Рашков след като по-рано прокуратурата проведе акция срещу служители на МВР.

09:25 3.6.2021

Движението за права и свободи обяви (ДПС) остава солидарно с личната позиция на Делян Пеевски. В позиция до медиите от там казаха, че очакват факти и доказателства, мотивирали решението на Службата за контрол на чуждестранните активи за санкциониране на български граждани.

От движението цитират законовата формулировка на понятието корупция, което е обвързано със заемане на висша публична длъжност и злоупотреба с власт. "Напомняме, че г-н Делян Пеевски не е заемал висша публична длъжност от 2009 година до сега, освен че е бил народен представител от ДПС", се казва в позицията на ДПС.

21:30 2.6.2021

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски коментира наложените му от САЩ санкции в отворено писмо до медиите:

"Във връзка с включването ми от страна на САЩ в санкционния списък заявявам, че считам подобен акт за абсолютно недопустим, тенденциозен и неотговарящ на духа и смисъла на този закон. Това е така, защото не съм извършил нищо, с което да съм накърнил международно признати човешки права, не съм държавен служител и не съм участвал в корупционни действия, като разпространените мотиви за наложените санкции не съдържат нито един верен факт.

Същевременно съм наясно, че ангажираният значителен финансов и политически ресурс от страна на медиен олигарх и приватизатор, парадиращ с добрите си контакти, които използва срещу своите опоненти, е допринесъл за дискредитирането ми. Информация за това какво се готви, присъства отдавна в неговите медии и за мен случилото се днес не е изненада".

Заредете още

Facebook форум

XS
SM
MD
LG