Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Партията на Трифонов обедини всички срещу ГЕРБ. Борисов закри щаба срещу вируса


Председателката на Народното събрание Ива Митева и най-възрастната депутатка, Мика Зайкова
Председателката на Народното събрание Ива Митева и най-възрастната депутатка, Мика Зайкова

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • “Има такъв народ” поведе
  • Няма вече НОЩ
  • Мик Джагър

Народното събрание иска да изслуша премиера в оставка Бойко Борисов, но пък той излезе в отпуск. Всички без ГЕРБ избраха Ива Митева от “Има такъв народ” за председател на парламента. Най-често споменаваната дума е “промяна”. Намерете няколко минути днес, за да видите всичко най-интересно в няколко минути.

Трите нови политически сили внесоха някои радикални промени. Засега БСП и ДПС гласуват с тях. Развитието в детайли следим в нашия блог.

Представители на "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" искат още в първите дни да въведат дистанционно гласуване, да започнат действия за отстраняване на главния прокурор, както и да разследват дейността на Бойко Борисов. Тук описваме подробно плановете им.

Колегите от Клуб Z обръщат внимание на една промяна, която вече е факт - Ива Митева е върнала достъпа на репортерите до депутатите.

Медиапул съобщава, че Комисията за финансов надзор е сюрпризирала новоизбрания депутат от "Демократична България" Владислав Панев с проверка на всички негови борсови сделки за години назад. Според Панев проверката е "необичайна".

Споделете мнението си с нас на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Няма вече НОЩ

Последното действие на Борисов в Министерския съвет беше да закрие Националния оперативен щаб срещу коронавируса. Не стана ясно защо.

За последното денонощие новите случаи на COVID-19 са 2185, починали са още 108 българи. Напълно ваксинираните все още са само 123 381, което е около 2 на сто.

Възможно ли е да си запазиш час за ваксинация веднъж на 4 март, после на 23 март, а след това и на 11 април, и все още да не си повикан? Възможно е. Полина Паунова разказва две истории на жени, които са попаднали в лапите на хаоса.

От следващата седмица Гърция премахва задължителната карантина при влизане в страната. За граждани от ЕС ще е достатъчен отрицателен PCR тест или сертификат за ваксинация.

Цифровият сертификат за свободно пътуване на ЕС ще съществува една година. Очаква се въвеждането му до края на юни.

Чехия поиска от Дания да купи всички дози от ваксината на AstraZeneca, след като Копенхаген прекрати употребата на този препарат.

Повечето хора предпочитат ваксината на Pfizer. Намерете още 3 минути, за да гледате това видео - за първи път ще “влезете” вътре в един от двата завода в Европа, където се произвежда тази ваксина.

Украйна иска помощ от Запада

“Думите не стигат”, каза външният министър на Украйна Дмитро Кулеба и призова Запада за “практическа подкрепа” срещу заплахите от страна на Русия.

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън и германската канцлерка Ангела Меркел призоваха Русия да намали войските си по границата с Украйна.

САЩ изгониха 10 руски дипломати, наложиха санкции на руски фирми и ограничиха търговията с руски ценни книжа.

В същото време съд в Москва постави четирима от редакторите на студентското онлайн списание DOXA под домашен арест. Те са подсъдими за подстрекателство към протести.

САЩ се изтеглят от Афганистан до 11 септември. НАТО последва това решение. България също прибира своя контингент от 120 души.

И две препоръки

Когато земетресението и последвалото цунами разтрисат Япония през март 2011, рибарят Татсу Ниитсума загубва всичко. Той има повод за притеснение и днес, когато Япония се готви да изхвърли в океана 1 милион тона радиоактивна вода от Фукушима. Прочетете тази история.

“Скоро това ще бъде спомен, който се опитвате да запомните, че трябва да забравите”. Сложно е. Но сър Мик Джагър празнува края на локдауна с нов хит. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG