Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Взривове и в България съвпадат с посещения на ГРУ. Критика срещу Борисов докарва уволнение


Бойко Борисов в УНСС на 2 април 2021 г.
Бойко Борисов в УНСС на 2 април 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Взривовете
  • Уволнението
  • Управлението

България постепенно излиза от третата вълна на пандемията, казаха здравните власти. Мерките ще останат в сила поне още два месеца - до постигане на колективен имунитет.

Новите случаи на COVID-19 в България са 1681. През последния ден са починали 103 души.

В Индия ситуацията става все по-тежка всеки ден. В сряда новите случаи на COVID-19 бяха 314 835, а 2104 души починаха само за един ден.

Управлението, милиардите и едно уволнение

“Има такъв народ” отхвърли предложението на ГЕРБ за преговори за кабинет. ГЕРБ ще реши в петък какво ще прави с мандата. Парламентът забрани на правителството в оставка да прави назначения. Следете най-важните политически новини в блога ни.

Всички в България говорят за едни милиарди. Те трябва да дойдат от европейския план за възстановяване от пандемията. За целта обаче България трябва да каже за какво ще ги използва, и то до края на април. Какъв е проблемът с българския план? Отговорът е тук.

Точно преди изборите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отиде в УНСС да се снима. Преподавателят Мартин Осиковски критикува използването на университета за политически цели. Сега той е уволнен с мотива, че е уронил престижа на УНСС.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Взривовете, дипломатите и Украйна

През 2015 г. в един оръжеен завод в България има взривове. Те съвпадат с посещения на агенти на руското военно разузнаване, заподозрени за отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Борис Митов потърси отговор има ли връзка между тези събития.

Разкрития в Чехия за руска намеса при подобен инцидент в чешки военен склад станаха повод за дипломатическа война между Москва и Прага. Последно Чехия изгони руски дипломати и на практика блокира посолството на Русия.

Москва нареди изтегляне на руските войски от границата с Украйна. Струпването на войници и техника в района повиши напрежението между Запада и Русия.

Сенатори в САЩ подкрепиха увеличаване на военната помощ за Украйна с 300 милиона долара годишно.

Полицията в Русия арестува над 1700 протестиращи с искане опозиционерът Алексей Навални да бъде освободен. Той е в затвора от месеци и здравето му се влошава.

Протести имаше не само в Русия, но и в България и други европейски държави. Не пропускайте тези кадри от демонстрациите в Москва, Лондон и София.

Природата, климатът и една подводница

Над половината от младите българи смятат, че влошаването на състоянието на околната среда е най-сериозният световен проблем, сочи изследване.

Редица държави в света си поставят по-амбициозни климатични цели. САЩ обявиха, че до 2030 г. ще съкратят наполовина нивото на вредните емисии от 2005 г.

Преди два дни индонезийска подводница изчезна по време на учения. На борда ѝ има 53-членен екипаж, който има кислород за 72 часа.

И три препоръки

Феновете по света наблюдават най-голямото сътресение в европейския клубен футбол от десетилетия. Борис Митов разказва за футболната Суперлига, която обедини срещу себе си играчи, треньори и дори правителства и се срина за 48 часа.

Когато пише на хвърчащ лист знаменитото първо изречение на едноименния роман, Джон Толкин сам още не знае що е то хобит. “Всъщност аз съм хобит - във всичко, с изключение на големината”, казва той накрая. Пламен Асенов разказва историята на Толкин.

Когато за пръв път отива в парковете “Пирин” и “Рила”, той остава пленен завинаги. Сега, когато вече е лесовъд и доктор по горско стопанство, Александър Дунчев все така иска да има диви кътчета, до които да се докосва.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG