Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ИТН и ДПС с общ проект - контра на комисията за Росенец. Защо Петър Илиев е толкова важен за ИТН?


Тошко Йорданов и Филип станев от ИТН се ръкуват с Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев от ДПС по време на консултация за евентуална подкрепа за бъдещо управление. Снимката е от 25 юли 2021 г.
Тошко Йорданов и Филип станев от ИТН се ръкуват с Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев от ДПС по време на консултация за евентуална подкрепа за бъдещо управление. Снимката е от 25 юли 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Подкрепата на БСП за кабинет на ИТН е под въпрос
  • ДПС и ИТН поискаха комисия за Буджака
  • Още спортисти избягаха от Беларус

“Има такъв народ” (ИТН) представи в парламента задачите на кабинета си и поиска подкрепа от БСП, “Демократична България” и “Изправи се.БГ! Ние идваме!”.

Националният съвет на БСП не взе решение дали партията да подкрепи проекта на ИТН за правителство. Социалистите настояват за писмен документ с приоритетите на бъдещото управление.

Петър Илиев първо беше предложен от ИТН за министър на правосъдието, после беше обсъждан като кандидат за премиер, а сега е номиниран за министър на вътрешните работи. Защо той е толкова важен за ИТН? Полина Паунова потърси отговора.

ДПС и ИТН внесоха съвместно искане за създаване на комисия за проверка на имоти на п-в Буджака, където се намира вилата на издателя Иво Прокопиев. ДПС повдигна темата като реакция срещу създаването на комисия за Росенец. ГЕРБ също внесе предложение за такава комисия, но го оттегли.

И в спорта са потънали милиони

Спортният министър Андрей Кузманов започва проверка къде са отишли 25 млн. лева за ремонт на физкултурни салони. Тези пари са били изплатени авансово в края на 2020 г., а работата още не е започнала.

Министерският съвет ще попита Конституционния съд дали министърът на правосъдието може да иска освобождаването на главния прокурор. Повод е отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа по същество такова предложение на министър Янаки Стоилов през юли.

Съдът окончателно обяви за невинна председателката на Българския фармацевтичен съюз Асена Сербезова. Тя беше обвинена от прокуратурата, че е всявала паника.

Новите случаи на COVID-19 в България са 429. В болници са 955 души с коронавирус - с 41 повече от вчера. Здравното министерство препоръча българите да не пътуват до Кипър, Гърция и Турция заради покачването на броя на заболелите в тези държави.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Още спортисти избягаха от Беларус

Беларуската спринтьорка Кристина Циманоуска, която отказа да се върне в родината си и поиска международна закрила, отлетя за Виена.

Тук е разказана цялата история на Циманоуска, чиято олимпийска мечта се превърна в кошмар само защото тя критикува ръководството на беларуския спорт в социалните мрежи.

И други беларуски спортисти решиха да избягат от страната си заради натиска срещу хората с опозиционни възгледи. Сред тях е състезателката по седмобой Яна Максимава.

Руско семейство се премести да живее в Испания заради смъртни заплахи. Повод за това е реклама, в която те се разкриват като част от ЛГБТ общността.

Граничните власти в Литва връщат обратно нелегални мигранти, които се опитват да влязат от Беларус. ЕС обвинява Минск, че използва мигрантите като инструмент за натиск.

Ню Йорк стана първият голям град в САЩ, който ще допуска на събития на закрито само хора с документ, който доказва, че са ваксинирани.

И четири препоръки

Състезателката по борба Тайбе Юсеин спечели медал за България на Олимпийските игри. Това е трето отличие за страната от Токио.

Целта му е да покаже, че Космосът не е толкова далечен, колкото предполагаме. Затова Райчо Райчев ще доведе над 20 водещи експерти от космически агенции и университети в едно българско село.

Той сред най-изумителните художници. Постига невъзможното – да бъде гений през първите 10 творчески години и посредствен през останалите 58. Не пропускайте разказа на Пламен Асенов за Джорджо де Кирико.

Кинотеатърът “Едем” влезе е най-старият работещ киносалон. Той се намира в град Ла Сиота в Южна Франция и е открит преди 122 години. Не пропускайте това видео.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG