Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: МВР проверява сигнал срещу Гешев. Горанов кара издирвана кола. Как протестират жените в Афганистан


Главният прокурор Иван Гешев в парламента
Главният прокурор Иван Гешев в парламента

Всичко най-важно от последното денонощие е тук. Отнема 3 минути четене.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Планът за възстановяване
  • Обвиненията срещу Гешев
  • Жените в Афганистан

Жертвите на COVID-19 в България надминаха 30 000. Само през последния ден са починали 35 души. Новите случаи са 456.

Редица държави в Европа затегнаха мерките заради варианта Омикрон. В Нидерландия до средата на януари ще работят само хранителните магазини, библиотеките и аптеките.

Европейската комисия (ЕК) поръча допълнителни количества от ваксината на Pfizer срещу COVID-19. Договорени са и 200 млн. дози ваксини, адаптирани за варианта Омикрон.

Парите от Брюксел, позицията за Украйна

България ще изпрати нов вариант на Плана за възстановяване в Брюксел, съобщи премиерът Кирил Петков след среща с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Преработването на документа ще отнеме няколко седмици.

Позицията на България за Украйна е изцяло в тон с тази на НАТО и ЕС, каза Петков след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел. Това беше първото посещение в чужбина на Петков като министър-председател.

В първото си интервю като премиер пред БНТ Петков посочи като свои приоритети ускоряването на ваксинацията срещу COVID-19, реформата на прокуратурата и на антикорупционната комисия.

Гешев, Горанов, цените

Предприемач обвини главния прокурор Иван Гешев, че преди 8 години е отнел бизнеса му. МВР започна разследване, а Bird.bg разказа за случая. В този текст е събрано всичко известно.

Правосъдният министър Надежда Йорданова каза, че ще внесе сигнал срещу Гешев във Висшия съдебен съвет във връзка с този случай и ще предложи той да бъде освободен.

Бившият финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов е опитал да напусне България с кола, обявена за издирване от Интерпол. МВР проверява случая, а Горанов казва, че колата е взета на лизинг и досега не е имал проблеми.

Шефът на “Мото Пфое” твърди, че колата е с ясен произход. “Както господин Горанов, така и ние сме жертви на автомобилната мафия”, каза той.

Мораториумът върху цените на тока, парното и водата за домакинствата е факт. Какво означава той на практика? И имат ли основание критиците, които го наричат “умопомрачение”? Отговорите са тук.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

Русия, САЩ, Курц

Русия поиска НАТО да спре да изпраща войници и оръжие в държавите от Източна Европа. Това е едно от условията на Москва за участие в преговори за деескалация на напрежението с Украйна.

Хиляди цивилни са били убити при удари с дронове на армията на САЩ срещу терористични групировки в Близкия Изток след 2014 г., сочи разследване на Ню Йорк Таймс.

Русия обяви неправителствената организация “Маяк”, която предоставят подкрепа за ЛГБТ общността, за “чуждестранен агент”.

Разследването срещу бившия канцлер на Австрия Себастиан Курц откри редица нередности. Има подозрения, че с държави пари са финансирани манипулирани социологически проучвания, които да проправят пътя на Курц до властта.

И три препоръки

Кристиян Юлзари е 11 клас, но вече печели награди с първото си журналистическо разследване за това как държавата харчи парите за младежки политики. Запознайте се с него в рубриката Човек на деня.

Тя признава, че това, което прави, е опасно. И че го прави не без страх, а въпреки страха. Шукрия Садат организира протести с искане жените в Афганистан да могат да учат, да работят и да се движат свободно. Не пропускайте разговора на Дамяна Велева с нея.

Агагюл Ахмадхел е от Афганистан, но живее в София от шест години. Пристига в България сам, без семейството си, когато е на 14. Сега той има нов живот – учи, работи и играе крикет в националния отбор. Не пропускайте това видео.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG