Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: На бар, кино и фитнес - само със сертификат. “Демократична България” ще има листа в Стара Загора


Редица европейски държави вече въведоха изискване за зелен сертификат за някои дейности. Тзи снимка е от Франция
Редица европейски държави вече въведоха изискване за зелен сертификат за някои дейности. Тзи снимка е от Франция

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Зеленият сертификат става условие за дейности на закрито
  • “Демократична България” ще има листа в Стара Загора
  • Как Евгения Адърска помага на болните от рак

За почти всичко, което се случва на закрито, вече ще е нужен сертификат, който да доказва ваксиниране срещу COVID-19, прекарано заболяване или скорошен отрицателен тест. Изискването влиза в сила от четвъртък и няма да важи за хора под 18 години.

Тук можете да видите за кои дейности се отнасят новите правила.

Мерките бяха въведени заради ръста на случаите на COVID-19, на приетите в болници и на починалите. През последния ден новите случаи са 4957. Починали са още 124 души.

Изборите

Съдът отмени отказа на избирателната комисия в Стара Загора да регистрира листата на “Демократична България”. Следете най-важните новини преди изборите в блога ни.

Поставянето на Делян Пеевски като водач на листата на ДПС във Велико Търново е знаково. Това каза в интервю за Свободна Европа Татяна Дончева от “Изправи се.БГ! Ние идваме!”. Според нея това значи, че “Пеевски е взел надмощие над Доган”.

Вече можете да слушате седмичното предаване Студио България и в Spotify.

Анастас Герджиков не е известен с ярки позиции по важни за обществото теми. Говорил е за скандали около мястото, което управлява, но само за да отрече нарушения. Преводач е на “Политика” на Аристотел, а сега влиза в политиката като кандидат за президент.

Припомнете си и историята за метаморфозата на Румен Радев, който също е кандидат за държавен глава.

Правосъдието

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург заради погазена свобода на изразяване. Тя беше уволнена след публично противопоставяне с бившия вътрешен министър в първото правителство на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Съдиите от Върховния касационен съд номинираха за свой председател Галина Захарова. Тя е първата номинирана в конкурса за поста, който сега заема Лозан Панов. Съдиите описват Захарова като “почтен и принципен магистрат, който се ползва с уважение”.

Специализираният наказателен съд оправда бившия здравен министър Петър Москов. Той беше обвиняем по дело за неизгодна сделка за дарение на ваксини от 2015 г.

Ако сте минавали скоро покрай НДК, сигурно сте видели няколко червени пана. Това е изложба по повод 100-годишнината от създаването на Китайската комунистическа партия. Какво прави тя в центъра на София? Отговорът е тук.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Противникът на Орбан

Той е католик, баща на 7 деца, консерватор. Представя се като обединител и твърди, че може да спечели гласовете и на левите избиратели. Вижте кой е Петер Марки-Зай, който ще се изправи срещу Виктор Орбан на изборите в Унгария.

Еврокомисията може да наложи санкции на Полша заради съдебно решение, което отхвърли предимството на европейското право. Варшава обвини Брюксел в изнудване.

Русия съобщи, че прекратява дипломатическите си отношения с НАТО. Повод е отнемането на акредитациите на осем служители на руската мисия в Алианса.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заведе дело срещу независимата комисия към американския Конгрес, която разследва щурма на Капитолия на 6 януари тази година.

И една препоръка

Когато разбира, че е болна от рак на гърдата, Евгения Александрова откровено мисли, че ще умре. Но противно на собствените си очаквания успява да се пребори и оттогава помага на хората да се справят с болестта. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG