Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Петков предаде властта. Радев намекна за завой към Русия. САЩ и Китай са на ръба на конфликт


Повод за напрежението между САЩ и Кита е посеьението на Нанси Пелоси в Тайван

Най-важното тази сутрин:

  • Нанси Пелоси кацна в Тайван
  • България има ново правителство
  • Къде са отишли парите за инсинератори

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси пристигна в Тайван. Посещението изостри напрежението между САЩ и Китай, който смята острова за своя територия. Двете страни мобилизираха бойни кораби и самолети в района. Пекин заплаши, че армията “няма да седи със скръстени ръце”. Визитата продължава и в сряда.

Новото правителство

Служебното правителство, назначено от Румен Радев, пое управлението. Президентът постави няколко задачи пред кабинета - да не допуска “въвличането на страната в конфликт” и да осигури “сигурност в доставките и цените” на газа и петрола.

Първото е препратка към мнението, че България не трябва да помага военно на Украйна, а второто - към позицията, че България трябва да преговаря отново с “Газпром”.

Осигуряването на алернативи на руския газ е сред успехите на правителството, каза Кирил Петков в последното си обръщение като премиер. Според него кабинетът му оставя страната стабилна и “условия за апокалипсис няма”.

Предаването на управлението ще остане в историята и с една снимка. Тя е на БНТ и беше публикувана без коментар, но стана повод няколко сайта да я посочат като доказателство, че Петков и началничката на кабинета му ходят хванати за ръце. Видео от събитието показа, че това не е вярно, а показаното на снимката се оказа зрителна измама.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber, за да получавате новините направо в телефона си.

Парите на данъкоплатците

В последния ден от управлението си кабинетът на Кирил Петков обяви резултатите от проверка на строителството на газопровода “Турски поток” в България. Открити са редица нарушения на екологичните норми и правилата за възлагане на обществени поръчки.

Газопроводът беше построен при управлението на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов определи твърденията за нарушения като “лъжи”.

Държавата плаща десетки милиони на частни фирми за дейност, от която зависят животът и здравето на хора и животни. Възможно ли е парите да се усвояват, без работата да е свършена? Изглежда точно това се е случвало при обезвреждането на животински трупове. Сега и институциите видяха нарушенията. Не пропускайте този текст.

Достъпът на болни деца до скъпо лечение е поставен под въпрос заради липса на пари. Парламентът прие поправка, за да осигури терапията на пациенти с т.нар. “оф-лейбъл” медикаменти. Но проблемът е, че няма кой да плаща. Надежда Цекулова разказва.

Войната в Украйна

Украйна очаква нападение срещу градовете Кривой рог и Николаев. Десетки хиляди руски войници се подготвят за атака, каза съветник на украинския президент. По думите “достатъчно голям” украински контингент се готви за отбрана.

Украинските власти започнаха евакуация от Донецка област. Според Киев там са останали 200-220 хиляди души, от които 52 хиляди са деца. Целта е те да не попаднат в центъра на сраженията с руската армия.

Русия обяви украинския националистически полк “Азов” за терористична организация. Формированието определи този ход като “оправдание за извършени от Русия военни престъпления”. Членове на “Азов” защитаваха завода “Азовстал” в Мариупол.

Десетки военнопленници от “Азовстал” загинаха при атака срещу затвора в град Еленовка. Русия обвинява Украйна за нападението, а Киев твърди, че Москва се опитва да прикрие изтезания и екзекуции. Не пропускайте разказите на близки на пленниците, държани там.

Ударът срещу Ал-Кайда

Лидерът на Ал-Кайда Айман аз-Зауахири е убит при антитерористична операция, каза президентът на САЩ Джо Байдън. Той е ликвидиран при атака на ЦРУ с дрон в Кабул. Това е най-големият удар срещу Ал-Кайда от убийството на основателя ѝ Осама бин Ладен.

Изпратете “3 минути” на приятели, за да се абонират и те. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина.

И една препоръка

Той е потомствен адвокат. Бил е председател на Висшия адвокатски съвет. Сега е единственият българин, избран за арбитър по спорове по договори между ЕС и трети страни. Ивайло Дерменджиев е човек на деня на Свободна Европа.

Следете всички новини на сайта на Свободна Европа. Може да изтеглите безплатно и нашето приложение за Android или iPhone, за да не пропускате нищо важно.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG