Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Руските агенти не само тровят хора, а и взривяват складове в Европа. Борисов връща щаба срещу вируса


Протест пред руското посолство в Прага на 18 април 2021 г.
Протест пред руското посолство в Прага на 18 април 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Руските шпиони в Европа
  • Кой ще управлява
  • Епидемията и щаба

Чехия обвини Москва, че стои зад взривяването на склад за боеприпаси на чешка територия през 2014 г.

Според Прага в акцията са участвали агенти от отряд 29155 на руското военно разузнаване - същите, отговорни за опита за убийство на българския бизнесмен Емилиян Гебрев и бившия руски агент Сергей Скрипал.

Медиите в Чехия свързаха взривяването на склада с опит на Русия да провали сделка на Емилиян Гебрев с Украйна.

НАТО, САЩ и Великобритания подкрепиха решението на Чехия да изгони 18 руски дипломати. Москва определи обвиненията на Прага като абсурдни и изгони 20 чешки дипломати в отговор.

Кой ще управлява

В понеделник започват консултациите на президента Румен Радев с партиите в новия парламент за бъдещото управление. Очаква се той да връчи първия мандат за съставяне на правителство до дни.

Този, който спечели изборите, няма да може да управлява, а този, който може да управлява, не иска. Това са основните изводи на политолози след първото заседание на парламента.

Премиерът в оставка Бойко Борисов сравни с “народен съд” призива на депутатите да отиде в парламента. Следете в блога ни какво казват партиите след изборите.

БСП ще подкрепи за втори мандат президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова. Решението идва два месеца след като Радев обяви кандидатурата си.

Борисов връща щаба

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви възстановяването на щаба за борба срещу коронавируса.

Няколко дни по-рано самият той го разпусна, без да посочи причина за това. Здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че закриването на щаба е логично, защото следващото правителство е в правото си да създаде нов орган за управление на кризата.

Новите случаи на COVID-19 в България са 418. В болници са 9229 души с коронавирус.

Здравните власти обявиха ново разхлабване на мерките срещу епидемията. От понеделник отварят детските центрове, разрешени са конгресите и семинарите.

Бразилия е една от най-засегнатите от пандемията държави. Там се разпространява по-заразен вариант на вируса, повече млади хора са засегнати, а в болниците цари хаос.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Всички срещу Русия

Руският опозиционер Алексей Навални може да умре “всеки момент”, предупредиха лекари. Той е в затвора и няма достъп до медицинска помощ. Президентът на САЩ Джо Байдън определи като нечестно и неадекватно отношението към Навални.

По-рано САЩ наложиха нови санкции на Русия. Москва съобщи, че гони 10 американски дипломати в отговор.

Полша изгони трима руски дипломати, които обвини в подривна дейност, и изрази солидарност със САЩ.

Украйна призова за по-голяма подкрепа от Запада срещу заплахите от Русия. “Думите не стигат”, каза външният министър Дмитро Кулеба.

Еманюел Макрон и Ангела Меркел се срещнаха с украинския президент Володимир Зеленски и призоваха Русия да изтегли войските си от границата с Украйна.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода поиска Съдът в Страсбург да попречи на Русия да прилага закона срещу “чуждестранните агенти”. Москва иска да глоби Радио Свобода с над 1 милион долара по този закон.

И три препоръки

“Един от най-забележителните италиански комедийни актьори”. Така е описван Роберто Бенини, когото публиката познава от филма “Животът е прекрасен”. Той е човек на деня на Свободна Европа.

Едно откритие от последните седмици може да пренапише историята на Древен Египет. Диляна Теохарова разказва за изгубения златен град на Луксор и за неговия откривател.

Отделете още 3 минути за емисията Новини като хората на Теодора Бързакова, за да научите за успехите на двама талантливи българи и за това как в Русия отбелязаха 60 години от полета на Юрий Гагарин.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG