Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Чехия постави ултиматум на Русия. ГЕРБ планира да върне мандата. Как ще се променят изборите


Протест в Бургас в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, 21 април 2021 г.
Протест в Бургас в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални, 21 април 2021 г.

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Насилието над деца
  • Промените в изборите
  • Русия срещу всички

Новите случаи на COVID-19 в България са 2002. През последния ден са починали 100 души. В болници са 8435 пациенти с вируса.

Здравният министър в оставка Костадин Ангелов каза, че критиките срещу властите за управлението на пандемията за неоснователни и поиска депутатите да предложат нов щаб за борба с коронавируса.

“У дома“ трябва да е най-сигурното място за едно дете. Според проучване на УНИЦЕФ едно от всеки три деца в България съобщава за претърпяно физическо насилие. И най-често това е “у дома”.

Правилата за изборите

Улесняване на гласуването в чужбина, засилване на гласуването с машини, промяна на състава на ЦИК. Това предвижда проектът за промени в Изборния кодекс, които правната комисия на парламента прие на първото си заседание.

Проектът е на “Има такъв народ” и вероятно ще претърпи промени, преди да бъде окончателно приет. Полина Паунова обяснява какви са идеите на партиите за промени в правилата за гласуване и кои от тях е вероятно да бъдат одобрени.

ГЕРБ ще върне мандата за правителство, ако не получи подкрепа от “партиите на протеста”. “Демократична България” вече отказа официално поканата за преговори.

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отчете пред депутатите, че бюджетът е “в много добро здраве”. Нито една партия освен ГЕРБ не се съгласи с това твърдение.

Русия срещу всички

Разкритията за участие на агенти на руското военно разузнаване във взривяването на военен склад в Чехия през 2014 г. поставиха пред властите в Прага въпроса това тероризъм ли е или обикновено разбойничество.

Заради тези разкрития Прага изгони руски дипломати. В отговор Москва изгони почти всички служители на чешкото посолство. Сега Чехия предупреди Русия, че ако не им позволи да се върнат, ще остане с блокирано посолство в Прага.

Руската полиция извърши масови арести на активисти от опозицията. Това се случи часове преди демонстрациите с искане да се осигури медицинска помощ на Алексей Навални. Протести в защита на опозиционера имаше и в България.

Руският президент Владимир Путин обвини неназовани от него западни държави в организиране на акции против Русия и предупреди, че те “ще съжаляват за стореното”. Той каза също, че “Западът” се е опитал да убие лидера на Беларус Александър Лукашенко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предложи на Владимир Путин среща в Донбас. Призивът е на фона струпването на руски войски близо до границата на Украйна.

Чешките власти арестуваха петима души за участие в паравоенна организация в подкрепа на проруските сепаратисти в Донбас. Те са заподозрени за тероризъм.

Делото за Джордж Флойд

Бившият американски полицай Дерек Шовин беше признат за виновен за убийство на чернокожия Джордж Флойд. На много места в САЩ хората празнуваха.

Президентът на САЩ Джо Байдън определи съдебното решение като “огромна стъпка напред” и добави, че Америка “не може да спре дотук”.

Изпратете “3 минути” на приятел, за да се абонира и той/тя. Споделете на svobodnaevropa@rferl.org дали ви харесва бюлетинът и какво още искате да видите в него.

И три препоръки

В селото има 40 жители и една улица. Местните поддържат традицията и добиват питейна вода от лед. Не пропускайте това видео за живота на татарите от сибирското село Каракул.

Хамлет, Виктор Франкенщайн, Стивън Хокинг, Алън Тюринг. Към всички тези роли на Бенедикт Къмбърбач сега се прибавя превъплъщението в британски шпионин от времето на Студената война. Актьорът е човек на деня на Свободна Европа.

На Марс е 3:30 часа, когато малък роботизиран хеликоптер полита над повърхността на планетата. В същия момент в лаборатория на НАСА в Калифорния инженери избухват в радостни викове. Не пропускайте тази история за първия полет над друга планета.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG