Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Още апартаменти за едни, доживотен затвор за други


Осъденият за военни престъпления Радован Караджич продължава да е вдъхновение за някои сърби. Този графит е на стената на кръчма в Белград.
Осъденият за военни престъпления Радован Караджич продължава да е вдъхновение за някои сърби. Този графит е на стената на кръчма в Белград.

Добро утро. Най-важното днес:

- доживотен затвор на Караджич

- замразяване на Орбан

- прокуратурата проверява апартамента на Цветанов

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич беше окончателно осъден на доживотен затвор за геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна (1992-1995). Татяна Ваксберг припомня кой е Караджич и защо престъпленията му трябва да се помнят.

Британският премиер Тереза Мей поиска с писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск отлагане на Брекзит до 30 юни. Остава обаче въпросът за изборите за Европейски парламент - ако Великобритания все още е в ЕС, тя ще трябва да избере евродепутати. Но пък ако веднага след това ще напуска…

Апартаментите

"Всичко, което съм извършил, е напълно законно”, коментира зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов новия си апартамент. Малко по-рано прокуратурата бе обявила, че ще провери имотната сделка. Цветанов е разменил със строителна фирма два свои апартамента за един по-голям, като е доплатил 100 хиляди лева. Сметките показват, че тази сделка му е излязла четири пъти под пазарните цени. Няколко часа по-късно обаче строителната фирма е продала двата стари апартамента на Цветанов на човек, който му е бил подчинен в партията. Междувременно “Биволъ” публикува документи, че и Цецка Цачева и Вежди Рашидов си купили апартаменти от същата фирма, също на по-ниски цени.

СДС, ЕНП, Шабла и фургони за МВР

ГЕРБ ще се яви на изборите за първи път в коалиция. Борисов обеща две места в листата на СДС. Новината дойде след кратка среща между Бойко Борисов и Цветан Цветанов с Румен Христов и Владимир Кисьов, който се очаква да заеме “потенциално избираемо място”. Избраните от тази листа евродепутати ще бъдат в групата на ЕНП, която реши да замрази членството на “Фидес” на Виктор Орбан. Ако той се извини, свали плакатите и върне обратно Централноевропейския университет, може да има размразяване.

След срещата със СДС Борисов проведе заседание на правителството, където разпореди на екоминистъра Нено Димов да отиде в Шабла и да провери на място какво се случва. Тук е обяснено какво точно се е случило и как езерото е било източено, за да не се наводняват мазетата на резиденция “Шабла”.

МВР обявило обществена поръчка за изграждане на три фургонни лагера за 3 хиляди души. Това ще струва 8,3 млн. лв. без ДДС. “Медиапул” отбелязва, че не е ясно на кого са притрябвали тези 3 хиляди места, след като миграционен натиск към страната ни няма, а МВР и Държавната агенция за бежанците разполагат с над 5 хиляди свободни места в наличните центрове за настаняване.

И две препоръки

„Баща ми разказваше на майка ми, че се отбил у съседката, а на печката вряла супа. На пейката седели пет от децата ѝ, подпухнали от глад. Баща ми я попитал от какво е супата – в никоя къща нямаше дори гнили картофи. Жената се обърнала с гръб, разплакала се и тихо признала: от най-малкото ѝ дете…” Деян Енев е подбрал в “Култура” цитати от новоиздадената книга на Огняна Иванова „Червено знаме, бодлива тел. Свидетелства за трагедията в Русия” - за масовия глад и репресиите в първите години на СССР.

Столицата на Казахстан Астана вече се казва Нурсултан, на името на подалия преди два дни оставка дългогодишен президент Нурсултан Назарбаев. За него ще напомня не само името на столицата, но и най-голямата му дъщеря Дарига Назарбаева - от вчера тя е председател на горната камара на местния парламент. Тук е обяснено кой е Назарбаев - наричан и “баща на народа”, и диктатор. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG