Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Край Босфора шум се вдига. Заслужен шамар и “кучки” у нас


Премиерът Борисов при представянето на листата на ГЕРБ. Водач е Мария Габриел, а Цветан Цветанов бе водещ на събитието.

Добро утро. Най-важното днес:

- Лошо за Ердоган

- Неизвестно за Украйна

- ГЕРБ представи кандидатите си

Кандидатите на Реджеп Ердоган може би губят най-големите градове в Турция на вчерашните местни избори. За Истанбул и Анкара това изглежда е сигурно, в Истанбул и двете страни твърдят, че са спечелили. Очакваме официалните резултати след преброяването на всички гласове.

В Украйна нещата са по-ясни. Комедийният актьор Володомир Зеленски е безспорен победител от първия тур на президентските избори. Настоящият президент Петро Порошенко отива на втори тур с почти наполовина по-малко гласове.

Зузана Чапутова очаквано е новият президент на Словакия, след като победи на втория тур социалиста и еврокомисар Марош Шевчович. Тя отчете като успех това, че е показала, че “е възможно да не се поддаваме на популизма и да казваме истината, без да се налага речникът ни да е агресивен“. Ето коя е Зузана Чапутова, която обърка сметките на старите политици в Словакия.

Кандидатите за български евродепутати

Мария Габриел е водач на листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите на 26 май. Александър Йорданов е шести и при представянето на кандидатите не пропусна да каже, че “днес е един добър ден за българската демокрация”. Премиерът Бойко Борисов каза друго: „Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара“. После отклони опита на Цветанов за прегръдка на сцената и поиска от кандидатите да са позитивни и градивни, “не искам да сте кучки”. Мария Габриел видимо се озадачи на думата “кучки”, защото не беше чела статията в “24 часа” за водачката на листата на БСП Елена Йончева със заглавие “Тригодишният Тео казва, че мама Елена работи "кучка, която бие Бойко".

В червения лагер има и друг сюжет. АБВ на Георги Първанов отива на евроизборите като “Коалиция за България” - името, което доскоро използваше БСП. Корнелия Нинова веднага реагира: “Първанов се опитва да се върне в политиката през задния вход”, каза тя. Румен Петков пък я посъветва, че “не бива да гледаш на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс”.

Радан Кънев се озова начело на листата на “Демократична България”, след като преди това двете партии от обединението - ДСБ и “Да, България”, бяха номинирали съответно Светослав Малинов и Стефан Тафров. Малинов се бил оттеглил заради обвиненията, че е закъснял за гласуването в Европарламента, когато не достигнаха два гласа за изключване на пакета “Мобилност” от дневния ред. „Готов съм преди всичко да работя за това ние да бъдем силна и единна алтернатива на ГЕРБ“, каза при представянето Кънев.

Кандидати със сигурност ще има, но машини за гласуване може и да няма, въпреки че законът изисква избирателите да могат да гласуват в 3 хиляди секции. Ще има обществена поръчка за машините, но нямало държавна институция, която да ги сертифицира. Нямало бойкот, просто пет ведомства вече били отказали.

Следващата история е още по-абсурдна. Може ли едно съдебно дело да е хем открито, хем да не се допускат хора в залата? А може ли основното доказателство да е един бял лист? Борис Митов разказва тази история - ще ви отнеме десетина минути, но за сметка на това ще ви побият тръпки. Точно като историята за онзи опасен пътен участък край Своге, който уби 20 души миналото лято. Отдавна се е знаело, че там е опасно, отдавна са се знаели дефектите. И нищо. Ивайло Везенков разказва историята.

И две препоръки

Вече знаете за отнетия лизенз на Кубрат Пулев за Калифорния заради онази целувка с онази репортерка. По-интересна е наетата от Джени Суши адвокатка - това е Глория Олред, за която дори изразът “тежката артилерия” е лек. В “Площад Славейков” я описват като “Най-тежкият противник на Кобрата”.

Препоръчвам ви и анализа на Валентин Маринов в “Клуб Z” за това как ще се отрази този скандал на кариерата на Пулев. “Не, Кобра, ще прощаваш, но не си продължил напред”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

Facebook форум

XS
SM
MD
LG