Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Край Босфора шум се вдига. Заслужен шамар и “кучки” у нас


Премиерът Борисов при представянето на листата на ГЕРБ. Водач е Мария Габриел, а Цветан Цветанов бе водещ на събитието.
Премиерът Борисов при представянето на листата на ГЕРБ. Водач е Мария Габриел, а Цветан Цветанов бе водещ на събитието.

Добро утро. Най-важното днес:

- Лошо за Ердоган

- Неизвестно за Украйна

- ГЕРБ представи кандидатите си

Кандидатите на Реджеп Ердоган може би губят най-големите градове в Турция на вчерашните местни избори. За Истанбул и Анкара това изглежда е сигурно, в Истанбул и двете страни твърдят, че са спечелили. Очакваме официалните резултати след преброяването на всички гласове.

В Украйна нещата са по-ясни. Комедийният актьор Володомир Зеленски е безспорен победител от първия тур на президентските избори. Настоящият президент Петро Порошенко отива на втори тур с почти наполовина по-малко гласове.

Зузана Чапутова очаквано е новият президент на Словакия, след като победи на втория тур социалиста и еврокомисар Марош Шевчович. Тя отчете като успех това, че е показала, че “е възможно да не се поддаваме на популизма и да казваме истината, без да се налага речникът ни да е агресивен“. Ето коя е Зузана Чапутова, която обърка сметките на старите политици в Словакия.

Кандидатите за български евродепутати

Мария Габриел е водач на листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите на 26 май. Александър Йорданов е шести и при представянето на кандидатите не пропусна да каже, че “днес е един добър ден за българската демокрация”. Премиерът Бойко Борисов каза друго: „Удариха ни лошо, заслужено си понесохме шамара“. После отклони опита на Цветанов за прегръдка на сцената и поиска от кандидатите да са позитивни и градивни, “не искам да сте кучки”. Мария Габриел видимо се озадачи на думата “кучки”, защото не беше чела статията в “24 часа” за водачката на листата на БСП Елена Йончева със заглавие “Тригодишният Тео казва, че мама Елена работи "кучка, която бие Бойко".

В червения лагер има и друг сюжет. АБВ на Георги Първанов отива на евроизборите като “Коалиция за България” - името, което доскоро използваше БСП. Корнелия Нинова веднага реагира: “Първанов се опитва да се върне в политиката през задния вход”, каза тя. Румен Петков пък я посъветва, че “не бива да гледаш на "Коалиция за България" като на "Техноимпекс”.

Радан Кънев се озова начело на листата на “Демократична България”, след като преди това двете партии от обединението - ДСБ и “Да, България”, бяха номинирали съответно Светослав Малинов и Стефан Тафров. Малинов се бил оттеглил заради обвиненията, че е закъснял за гласуването в Европарламента, когато не достигнаха два гласа за изключване на пакета “Мобилност” от дневния ред. „Готов съм преди всичко да работя за това ние да бъдем силна и единна алтернатива на ГЕРБ“, каза при представянето Кънев.

Кандидати със сигурност ще има, но машини за гласуване може и да няма, въпреки че законът изисква избирателите да могат да гласуват в 3 хиляди секции. Ще има обществена поръчка за машините, но нямало държавна институция, която да ги сертифицира. Нямало бойкот, просто пет ведомства вече били отказали.

Следващата история е още по-абсурдна. Може ли едно съдебно дело да е хем открито, хем да не се допускат хора в залата? А може ли основното доказателство да е един бял лист? Борис Митов разказва тази история - ще ви отнеме десетина минути, но за сметка на това ще ви побият тръпки. Точно като историята за онзи опасен пътен участък край Своге, който уби 20 души миналото лято. Отдавна се е знаело, че там е опасно, отдавна са се знаели дефектите. И нищо. Ивайло Везенков разказва историята.

И две препоръки

Вече знаете за отнетия лизенз на Кубрат Пулев за Калифорния заради онази целувка с онази репортерка. По-интересна е наетата от Джени Суши адвокатка - това е Глория Олред, за която дори изразът “тежката артилерия” е лек. В “Площад Славейков” я описват като “Най-тежкият противник на Кобрата”.

Препоръчвам ви и анализа на Валентин Маринов в “Клуб Z” за това как ще се отрази този скандал на кариерата на Пулев. “Не, Кобра, ще прощаваш, но не си продължил напред”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG