Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Филмът се казва “Четири прошки и една оставка”


Делян Пеевски и Ахмед Доган не идват в парламента, но участието им в българската политика продължава.
Делян Пеевски и Ахмед Доган не идват в парламента, но участието им в българската политика продължава.

Добро утро. Най-важното днес:

- Оставката на Порожанов

- Доган и Пеевски

- Кан и Ален Делон

Борисов накрая поиска оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Следващият министър ще бъде бившият - Десислава Танева. Помните онази шефка от фонд “Земеделие”, чийто телефон се появи в реклама на една от къщите за гости и която подаде оставка заради това. Е, не била точно подала и това ядоса Борисов. Това е официалната причина за оставката на Порожанов, а не къщите за гости или пропуските в имотната му декларация. По тези въпроси - прошка.

Думата “прошка” дължим на почетния председател на ДПС, д-р Ахмед Доган. В писмено обръщение той иска прошка от “разсърдените и разочарованите” от партията му, защото “каузата на ДПС е твърде голяма, за да си позволим лукса да се борим помежду си и да спъваме развитието на младите хора”.

За един от тези млади хора говори Корнелия Нинова. Тя коментира, че подалият оставка Румен Порожанов бил подаден на Борисов от “други хора” и даже ги назова: "Смятам, че има обвързаност с Делян Пеевски". И тук трябва да е имало прошка, защото Нинова и БСП гласуваха Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.

Четвъртата прошка е за чужденците, които са получили български паспорти срещу ангажимента да инвестират, но не са инвестирали. ДАНС предаде списъка на Министерството на правосъдието и те трябваше да започнат процедури по отнемане на гражданствата. Полина Паунова провери и се оказа… и тук прошка.

За Десислава Иванчева обаче няма прошка. В мотивите на съдебното решение, с което тя бе осъдена от първата инстанция на 20 години, пише че, нейните права са били нарушени по време на зрелищната акция по задържането.

В това време Румен Радев продължава срещите си за избора на следващ главен прокурор. Сотир Цацаров ги нарече прибързани, според Лозан Панов обаче са навременни и предупреди, че изборът на следващия главен прокурор може би е предопреледен.

Самолети, коли и газ

Военният министър Красимир Каракачанов допусна, че преговорите със САЩ за купуване на изтребители F-16 може и да не приключат успешно и България да се върне към другите кандидати, т.е. пак “Грипен”. “Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават”, казва министърът.

Други преговори тепърва започват. Германският автомобилен концерн “Фолксваген” реши да започне конкретни преговори за новата си фабрика в региона. Някои очакваха това да бъде решено още сега, но ще почакаме до есента. Терените край Раковски и Кремиковци са сред оглежданите.

Газовият интерконектор с Гърция напредва. Проектирането и изграждането бяха спечелени от гръцката фирма J&P AVAX в конкуренция с българските "Джи Пи Груп" и "Главболгарстрой Интернешънъл".

САЩ, Русия и Европа

Първите дипломати на САЩ и Русия, Майк Помпео и Сергей Лавров се видяха в Сочи. Разбраха се, че не се разбират. И че ще продължат да си говорят. В това време Пентагонът е представил пред президента Доналд Тръмп военен план, в който се предвижда изпращането на до 120 хиляди войници в Близкия изток, в случай че Иран атакува американски сили или ускори работата по ядреното си въоръжение.

Президентът Тръмп прие в Белия дом премиера на Унгария Виктор Орбан. “Виктор Орбан свърши невероятна работа по толкова много различни начини“, каза Тръмп, а световните агенции припомниха, че това става само две седмици преди евроизборите.

И пак от Америка - историята с Кубрат Пулев и Джени Суши приключва. Боксьорът няма право да се бие до 23 септември, ще посети курс срещу сексуални посегателства и ще плати 2500 долара.

И две препоръки

Започна фестивалът в Кан. Ален Делон ще получи почетна “Златна палма”. Тук може да прочетете кого и защо ядоса този факт. Председател на журито обаче е един от “Тримата амигос”, който е Човек на деня на Свободна Европа. Вижте кой е той.

Вчера ви препоръчах изложбата на Иван Бакалов със снимки от събитията от 1989 г. Днес ви препоръчвам неговия разказ от първо лице: „Екогласност”, 1989 г. Кой участва в първия митинг на скромното българско дисидентство”. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG