Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Авторитетът на медиите трябва да се пази и отвътре


Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков коментира случая на следващата сутрин

Добро утро. Най-важното днес:

- Сидеров се завърна

- Журналисти си тръгват

- Промяна в Украйна

БНТ излезе с декларация срещу “низкото” поведение на Волен Сидеров в студиото на “Референдум”. Воденето от Емил Кошлуков ръководство на телевизията предложи “Атака” да бъде извадена от споразумението между ЦИК, СЕМ и партиите за отразяването на предизборната кампания. Т.е. Сидеров да не бъде показван на екран до изборите.

ЦИК реши да глоби Сидеров с 5 хиляди лева за нарушаване на добрите нрави и засягане на честта и достойнството на други кандидати.

БНТ пък реши да свали от сайта си записа на злополучното предаване, който обаче може да бъде открит на много други места в мрежата. Защо й е на БНТ да прави това? Татяна Ваксберг подрежда детайлите, а вие сами ще си направите извода дали политиците “страхуват” обществената телевизия.

ГЕРБ определи случая със Сидеров като позор, БСП поиска законови промени срещу “деструктивно поведение”. Министрите обаче не виждат проблем за стабилността на управляващата коалиция, част от която е “Атака”.

Асоциацията на европейските журналисти призова авторитетът на БНТ да бъде пазен и отвътре, защото сервилното отношение води до безчинствата на политиците. “За пример можем да дадем интервютата, които Георги Любенов направи с Никола Филчев, Сотир Цацаров и Вежди Рашидов. Тези интервюта са пример за всичко друго, но не и за журналистика”. Колегите от “Медиапул” са събрали още оценки.

СЕМ също каза, че Сидеров е нарушил грубо правилата и се върна към кризата в БНР. Както предвидихме ден по-рано, регулаторът наложи две глоби на радиото, които могат да послужат за освобождаване на генералния директор Светослав Костов.

Вижте кратко видео, в което се опитахме да съберем лицата на журналисти, които изчезнаха от ефир в последната година. Знаем, че имаме пропуски. Щяхме да са радваме, ако случаите бяха малко.

В Чехия почина Карел Гот - легендарният певец, наричан “Чешкият славей” или “Чешкият Франк Синатра”, продал десетки милиони плочи и дискове.

Съдии, прокурори и вандализъм

Над 80 български неправителствени организации и над 40 чуждестранни подкрепиха Българския хелзинкски комитет по повод внесеното от ВМРО искане до главния прокурор Сотир Цацаров за закриването му. “Абсурдни и популистки” - така са определени мотивите на ВМРО.

Прокурорската колегия на ВСС единодушно и бързо прие молбата на Пламен Георгиев да бъде освободен като прокурор за пореден път. Така той вече може да замине за Валенсия, където правителството го изпрати като консул.

Други хора обаче искат да станат прокурори. Този съдия кандидатства пред прокурорската колегия на ВСС за пост, а в същото време продължава да правораздава като съдия. Може ли да бъде зависим по някакъв начин? Борис Митов разказва конкретен случай.

Само за последните три дни 15 коли на компанията за споделяне на електромобили в София SPARK са станали обект на "масирана и организирана атака от страна на неизвестни към момента извършители", съобщи самата компания.

Украйна и Русия

Украйна се съгласи да организира местни избори в окупираните райони на Донецк и Луганск, след които те да получат форма на самоуправление - но само след като всички въоръжени сили се изтеглят.

В това време в Русия - журналистката Светлана Прокопиева може да лежи седем години в затвора заради публикуван текст от две страници. Не пропускайте тази история за отнетата свобода на словото и репресиите над инакомислещи.

И две препоръки

Не пропускайте галерията “Добре дошли в ада. Част 2”. Точно преди 20 години Путин даде началото на втората война в Чечня. Тези снимки разказват за случилото се.

Гордън Матю Томас Съмнър стана на 68 години. Познахте го, нали? Стинг е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG