Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Стигнахме до въпроса кой плаща на БНТ. И как работи Гешев


Иван Гешев, единственият кандидат за главен прокурор
Иван Гешев, единственият кандидат за главен прокурор

Добро утро. Най-важното днес:

- Зависимостта на БНТ и БНР

- Заплатите на медицинските сестри

- Формулата Щайнмайер

Журналистите в БНТ поискаха независимост: “Финансирането на обществените медии да не зависи от волята на съответния финансов министър или председател на парламентарната комисия по култура и медии”, призоваха колегите от БНТ в своя декларация по повод инцидента с Волен Сидеров. Ето още от нея: “Безпокойство буди и фактът, че определени политически среди възприемат обществената медия като тяхна собственост”.

“Мнозина политици искат журналистите да бъдат техен обслужващ персонал. Който усмихнато кима с глава и им подава в паузата съответната реплика. Затова се разигра драмата със Силвия Великова. Затова и в „Референдум” Добрина Чешмеджиева трябваше да понесе цялата агресия от страна на Сидеров”, пише Тони Николов в портал “Култура”.

“Но за да не позволим това да се случи отново, е нужно, меко казано, презареждане. Смяна въобще на модела, по който медиите и кандидатите за власт провеждат информационната кампания по време на избори”, коментира Илия Вълков в Клуб Z и описва американския модел на дебати.

Къде са парите?

Обещаните 50 млн. лева за увеличение на заплатите на медицинските сестри са намалени на 6 млн. лева без това да бъде оповестено публично. Разкритието направи бТВ, а здравният министър Кирил Ананиев обясни, че се е наложило парите да бъдат осигурени от здравната каса. Объркано стана, фактът обаче е един - медицинските сестри продължават протестите, защото не са получили по-високи заплати.

Вицепремиерът Томислав Дончев за първи път официално призна, че темата със завода на “Фолксваген” е приключена за България. Той обясни, че правителството е направило всичко възможно, за да привлече инвестицията, но компанията е искала напълно изградена инфраструктура, каквато България не може да си позволи да предложи на този етап.

Иван Гешев и “една българска майка”

Председателят на ВКС Лозан Панов изпрати писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, с което пита какво е качеството на обвинителните актове, изготвени от единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев. "Липсва яснота и конкретика относно точния брой изготвени и внесени в съда обвинителни актове, както и относно броя и крайния резултат на окончателните съдебни актове”, пише Панов.

Вероника Имова от ВСС упрекна в зависимост съдебния състав, определил предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. Разследване на Полина Паунова обаче повдига въпроса дали самата Имова не е в състояние на зависимост. Както и още един въпрос - защо не си е направила отвод при обсъждането и гласуването на позициите на ВСС по тази тема.

Идва 31 октомври

Борис Джонсън изпрати на Европейската комисия ново предложение за споразумение за Брекзит. То предвижда замяна на т. нар. предпазен механизъм за Северна Ирландия - т.е. ако двете страни не сключат търговско споразумение, Северна Ирландия да остане част от единния пазар на стоки, но да напусне митническия съюз.

Румъния и Унгария предложиха нови кандидати за еврокомисари, след като първите им номинации бяха блокирани от Европейския парламент. Елица Симеонова обаче обяснява защо избирането на новите също не е гарантирано.

И две препоръки

Все по често ще чувате в новините за “Формулата Щайнмайер”, по която Украйна прие да върви за разрешаване на кризата в Донбас. Отделете няколко минути, за да прочетете за какво става въпрос.

В следващите три години българин ще е начело на един от съставите на Общия съд на Европейския съюз в Люксембург. Александър Корнезов е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG