Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Войната засега спира, а Слави Трифонов се сдоби с национален ефир


Слави Трифонов преди учредяването на партията му "Няма такава държава" на 5 октомври в София
Слави Трифонов преди учредяването на партията му "Няма такава държава" на 5 октомври в София

Добро утро. Най-важното днес:

- Сделка за Брекзит

- БНР с нов директор

- “Репортери без граници”

Имаме сделка. От едната страна сме ние, страните от ЕС, от другата е Обединеното кралство, което след две седмици няма да е в ЕС. Сега въпросът е какво ще стане в парламента в Лондон в събота, където напоследък на премиера Борис Джонсън не му върви. Тук е най-важното за постигнатата сделка за “Брекзит”.

Четири месеца след като избра Светослав Костов за генерален директор на БНР, Съветът за електронни медии (СЕМ) го уволни заради спирането на сигнала на “Хоризонт” на 13 септември. Той пък обяви, че ще обжалва в съда освобождаването си. В тази история все по-рядко се говори за натиска върху журналисти, откъдето тръгна всичко.

Медийната среда в България никога не е била по-зле”, казва генералният секретар на “Репортери без граници” Кристоф Делоар, който се срещна с президента Румен Радев.

Сотир Цацаров и Иван Гешев приключиха посещението си в САЩ, за което прокуратурата информира само със снимка и кратко съобщение. Ние обаче научихме повече за тази визита, за темата и за предисторията - ето тук е обяснено.

Новата посланичка на САЩ вече е в България. Херо Мустафа обяви своите приоритети като “трите С” - свързаност, сътрудничество, срещу корупцията.

Нова работа и за румънката Лаура Кьовеши - дългата процедура вече приключи и тя очаква публикуване на решението в Официалния вестник на ЕС, за да се отправи към Люксембург и да стане първият главен прокурор на ЕС.

Тръмп, Ердоган и Макрон

Турция прие да прекрати огъня в Сирия, след срещата между президента Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс в Анкара.

Медиите по цял свят публикуваха писмото, което американският президент Доналд Тръмп е изпратил на Ердоган миналия петък. “Не се прави на труден човек. Не бъди глупак. Ще ти звънна”, е написал Тръмп, а Ердоган е изхвърлил демонстративно писмото. И отива във вторник в Сочи, за да се види с Путин.

Президентът на Франция Еманюел Макрон обясни защо е блокирал решение на ЕС за започване на преговори със Северна Македония и Албания. "Не загасвайте сияйните звезди, които искаме да достигнем. За нас няма алтернатива, освен Европа", коментира македонският премиер Зоран Заев.

Избори, въздух, телевизии

Как се развива кампанията за избор на кмет на “богаташа” на България? Полина Паунова прави преглед не само на кандидатите, но и на техните намерения за София. За първи път тази година сред основните теми е и чистотата на въздуха.

По тази тема Европа има напредък, най-чистият въздух е в Естония, Финландия и Норвегия. Но пък България е сред изоставащите. Ето още данни от последния доклад на Европейската комисия за чистотата на въздуха.

Чешкият милиардер Петр Келнер е най-вероятният нов собственик на най-голямата телевизия в България. Очаква се той да придобие компанията, която притежава бТВ и станции в Чехия, Словакия и Словения.

Слави Трифонов пък се сдоби с национален ефир, след като купи телевизия “Стара Загора”. Очакването е скоро да дебютира неговият канал “⅞ ТВ”.

Тази седмица семейството на Абиджит Банержи и Естер Дюфло има истински повод за гордост – двамата спечелиха Нобелова награда за икономика. Те са Човек на деня на Свободна Европа, а тук Борис Митов разказва за тях.

И две препоръки

Днес изпращаме Милчо Левиев. Поклонението пред музиканта е от 11 часа в зала “България” в София. Да си спомним за него с този разказ на Емил Л. Георгиев за тяхната среща в Солун преди 6 години.

Никога не сте се замисляли как живеят морските костенурки, нали? Не пропускайте това видео с изключително красиви кадри - не само ще научите за проблемите на костенурките, но и ще се насладите на красотата на природата. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG