Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ГЕРБ печели. БСП с пробив. “Демократична България” с районни кметове


Бойко Борисов в нощта след изборите
Бойко Борисов в нощта след изборите

Добро утро. Най-важното днес:

- Йорданка Фандъкова отново е кмет

- БСП печели в Русе, Благоевград, Перник и Разград

- “Демократична България” с 8 кмета в София

ГЕРБ остава първа политическа сила с голяма преднина пред останалите. БСП се връща на картата с четири спечелени областни града. “Демократична България” дебютира на местни избори с осем спечелени места на районни кметове в София.

Йорданка Фандъкова ще управлява за четвърти път столицата. Щабът на нейната претендентка Мая Манолова обяви, че ще обжалва изборите заради нарушения.

Кандидатите на ГЕРБ спечелиха в Пловдив и Варна, но загубиха във Видин, Ямбол и Плевен. Издигнатите или подкрепени от БСП победиха в Русе, Благоевград, Перник и Разград.

Първото явяване на “Демократична България” на местни избори приключи с осем спечелени места на районни кметове, два пъти повече от Реформаторския блок преди четири години.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира допуснатите загуби от ГЕРБ на тези места като “връщане към нормалността”.

Макрон, имигрантите и нацистите

Днес посланичката на Франция Флоранс Робин е извикана в Министерството на външните работи във връзка с интервюто на президента Еманюел Макрон, в което той говори за имигрантите и споменава България и Украйна. Министър Екатерина Захариева е наредила на българския посланик в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нота.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е разговарял с Макрон, който е отрекъл да е критикувал българските имигранти. Президентът Румен Радев нарече реакцията “непремерена”. Продължават тълкуванията какво точно е имал предвид Макрон с думите за “каналите” на българи и украинци.

Общинският съвет на столицата на германската провинция Саксония Дрезден обяви символично "извънредно положение" заради разпространението на нацизъм в града. Градът кандидатства за Европейска столица на културата през 2025 г. и е определян като една от крепостите на крайнодесните.

“Като видя списъка с хора, движения или държави, които ме нападат, това ме кара да вярвам, че правя нещо правилно. Гордея се с враговете, които имам”, казва Джордж Сорос в интервю за “Гардиън”, подробно цитирано в “Дневник”.

Трафик, медии, история

Няколко дни преди изборите бе отворено най-новото кръстовище в София - пробивът на бул. „Цар Борис III“, който прави директна връзка между бул. „Гоце Делчев“ и ул. „Житница“. Къде е светофарът за пешеходците? Защо автобусите не минават отдолу? Появиха се много въпроси, а Борис Митов намери отговорите на повечето от тях. Тук може да видите и видео по темата.

От 1 януари 2020 г. спира да излиза вестник "К". Това е съобщила Копринка Червенкова. Дългогодишната главна редакторка на легендарния вестник “Култура” и част от екипа започнаха да издават вестник “К” в началото на 2018 г. Причината за спирането е финансова.

В края на седмицата отбелязваме 30 години от 10 ноември. Очаквайте много истории по този повод. Препоръчвам ви разказа на Диана Иванова, която издири архивни записи на Радио Свободна Европа с предавания за България от 1956 г. Прочетете част от думите, прозвучали тогава в ефир.

И две препоръки

Не пропускайте първия епизод от поредицата ни “Преди и сега”. Елица Симеонова разказва лични истории за едни и същи събития в живота, разделени обаче от историческата 1989 година. Първата история - какво е да се ожениш днес и какво беше да се ожениш по времето на комунизма.

Чували ли сте за Сабина Радева? Младата българка издаде на английски език “За произхода на видовете на Чарлз Дарвин”, която е предназначена за деца. Книгата вече е преведена на 30 езика и сред най-продаваните издания във Великобритания. Сабина Радева е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG