Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: ВСС избира Гешев, парламентът - Цацаров. А Василев обясни какво е ДП и ДП1


При първото гласуване за Иван Гешев на 24 октомври районът около ВСС бе блокиран
При първото гласуване за Иван Гешев на 24 октомври районът около ВСС бе блокиран

Добро утро. Най-важното днес:

- Главен прокурор и шеф на КПКОНПИ

- Разликата между ДП и ДП1

- Венеция още по под вода

Днес ВСС ще разгледа върнатия от президента Румен Радев избор на Иван Гешев за главен прокурор. Очаква се той да бъде избран окончателно. Очакват се и протести пред ВСС.

Ден по-рано политическите реакции засилиха интереса към информацията, че Народното събрание се готви да избере Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Полина Паунова съобщи първо за този план.

Депутати от различни партии се ограничиха да коментират само процедурата - никой не е обсъждал, никой не отрича, срокът изтича другата сряда. Единствено глас от ВСС каза, че Цацаров би бил подходящ за поста.

Обвиняемият банкер в изгнание Цветан Василев се обърна към съда с декларация. Той отново поиска да бъде изслушан, за да обясни как КТБ е фалирала след организирана от Делян Пеевски атака. Василев каза още, че с ДП е означавал в документите задълженията на свързани с Пеевски фирми, а с ДП1 - личните му задължения.

Парламентарната медийна сформира работна група за промени в Закона за радиото и телевизията. В нея влизат представители на БНТ, БНР, бТВ, Нова, свързаната с депутата Делян Пеевски Канал 3 и СКАТ на Валери Симеонов. "Законът не е пипан от много време”, аргументира се Вежди Рашидов.

Корупция, наказания и самолети

„Антикорупционен фонд“ публикува съвместно разследване с Генка Шикерова за т.нар. „Златна локва“. Става дума за дезинфекцията на влизащите в България коли, за което една фирма е получила 27 млн. лева след неправомерно възлагане на публична дейност.

Министерството на културата няма да получи 753 хил. лева неустойка от изпълнителя на ремонта на Ларгото. Ведомството е пропуснало срока за обжалване. По-късно това доведе до оставката на шефа на правна дирекция в министерството.

Унгария се е съгласила на 10-процентно орязване на европейските фондове заради лошо управление на средствата в настоящия бюджетен период 2014-2020 г. Санкцията е в размер на над 1,5 млрд. евро.

България се е присъединила към писмо на Холандия до Европейската комисия за облагане на авиокомпаниите заради големия обем въглеродни емисии. Новината първо бе съобщена от евродепутата Радан Кънев, а финансовият министър Владислав Горанов обясни, че още не се знае дали това ще доведе до по-скъпи самолетни билети.

Флорида, Испания, Боливия и пак корупция

Не пропускайте тази история - тя е като холивудски филм, но е истина. Руски емигранти, финансови измами, политически връзки, а сега и разследване за импийчмънт. Нашият колега Тод Принс от Вашингтон разказва.

В Испания социалистическата партия на Педро Санчес се договори с крайно левите “Подемос” за правителство на малцинството. В Боливия сенатор от опозицията се обяви за временен президент след бягството на президента Ево Моралес. А в Полша представител на опозиционната Гражданска платформа бе избран за председател на Сената, след като управляващите “Право и справедливост” загубиха контрола над горната камара.

В София пък гостува Джон Върна, който разкрива корупция в частните компании. “Това е възможно само под чадъра на честна съдебна система”, казва той пред Елица Симеонова.

И три препоръки

“България избегна всички етнически мини, поставени преди 1989 г.”, е казал пред Еми Барух покойният вече президент Желю Желев. Тук може да видите как тя чете неговите думи.

Не е новина, че във Венеция има вода. Но наводнението сега е най-голямото от половин век насам и кметът обяви извънредно положение. Вижте това видео от там.

„Това съм аз. Един човек, който си измисля едни истории, едни лъжи… Светът, в който тя живее, ѝ е скучен.“ Думите са на Светла Цоцоркова, чийто филм “Сестра” спечели голямата награда на кино фестивала в Котбус, Германия. Тя е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG