Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Три болници без директори. Перник ще е на воден режим поне до април


В сряда жители на Перник протестираха пред сградата на ВиК.
В сряда жители на Перник протестираха пред сградата на ВиК.

Добро утро,

Ето най-важното:

- Директорите на три болници са временно отстранени

- БСП и ГЕРБ нямат алтернатива на Цацаров за КПКОНПИ

- Доналд Туск оглави ЕНП

Директорите на три болници в София бяха временно отстранени заради смъртта на дете. По случая има образувана проверка, която не е приключила. Решението за временно отстраняване на директорите беше представено от премиера Борисов като негово.

Протестиращи в Перник поискаха оставката на шефа на ВиК заради това, че не е взел навреме мерки за облекчаване на водния режим в града. От понеделник перничаните имат вода по няколко часа сутрин и няколко часа вечер, качеството на водата често пъти е лошо. Следобед от МРРБ заявиха, че шефът на ВиК ще бъде отстранен.

Валери Симеонов. БСП и ДПС нямат алтернатива на Цацаров

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов стана заместник-председател на парламента. Той замести на този пост Явор Нотев от „Атака“, чиято партия беше изключена от парламентарната група на националистите и загуби правото да заема ръководни постове в парламента. В края на 2018 г. Валери Симеонов подаде оставка от поста си на вицепремиер, след като нарече протестиращите майки на деца с увреждания „кресливи жени“ с „уж болни деца“.

БСП и ДПС няма да предлагат конкуренти на Сотир Цацаров за шефското място на антикорупционната агенция. Първоначално социалистите бяха готови да обяснят решението си, но впоследствие спряха да си вдигат телефоните, пише Полина Паунова. Тук разказваме какво може да се очаква от Сотир Цацаров на бъдещия му пост, ако се вземе предвид дейността му до този момент.

Ахмед Доган и Делян Пеевски не са разбрали, че организирана престъпна група иска да ги изнудва, пише „Медиапул“. Това става ясно от показания на двамата пред спецпрокуратурата. Те дадоха показания по дело срещу двама румънци и един българин, обвинени в това, че са предлагали на двамата политици 12 млн. евро, за да се заличат имената им от доклад за контрабанда.

Българският футболен съюз (БФС) е похарчил един милион лева за детско-юношеския футбол, като е подписвал договори с фирми, собственост на афганистански граждани, показа разследване на bTV. Цените са били по-високи от пазарните.

Доналд Туск, Владимир Путин, Джулиан Асандж

Доналд Туск оглави ЕНП. На конгреса на европейските християндемократи в сряда за неговата кандидатура гласуваха 93 % от делегатите.

Президентът на Русия Владимир Путин допусна, че някои стани на Източна Европа скоро биха могли да напуснат ЕС. Той определи и дата за това – 2028 година. Тогава ще дойде краят на грантовете, смята той.

Създателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж няма да бъде съден за изнасилване. Швеция прекрати това дело и заяви, че няма достатъчно доказателства, за да повдигне обвинение.

Малта, Иран, Афганистан

Малтийски бизнесмен беше арестуван във връзка с убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция. Разследванията на корупцията донесоха голяма слава на Галиция в изтеклите години. Тя беше убита при взрив на кола край дома й през 2017 г.

Най-малко 106 души бяха убити по време на протестите в Иран, които започнаха заради драстично повишаване на цените на бензина. Такива протести е имало за последен път през 2017 г.

Афганистан откри нов начин за борба с пристрастяването към опиума. Пострадалите жени, например, започват да използват други растения, от които правят сапун.

И няколко препоръки

Софийска адвокатка е една от трите финалистки за наградите „Жени на Европа за 3029“. Адвокат Милена Кадиева е създателка на фондация „Джендър инициативи“ и човек на деня на Свободна Европа.

Роман на Маркес за първи път излезе на български, пише „Площад „Славейков“ и публикува откъс от „Вест за едно отвличане.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG