Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Има схеми за измами, няма хидроинженери. А хидролог да търсите?


Изпразненият язовир "Студена" край Перник
Изпразненият язовир "Студена" край Перник

Добро утро. Най-важното днес:

- Спешни действия заради водната криза

- Корупция за един милиард

- И една плоча на Deep Purple

“След дъжд качулка” - в случая няма дъжд. Министерството на околната среда и водите ограничи или изцяло спря използването на вода за индустриални нужди от язовири с намален обем. Кризата в Перник продължава - общината поиска от държавния резерв бутилирана вода. Институциите се оплакаха от дефицит на хидроинженери. Сещам се за един известен хидролог…

Кризата си има хронология - поредица от действия и бездействия са направили този резултат неизбежен. Елица Симеонова описва стъпка по стъпка пътя към водния режим. Припомням ви и разследването за това как екоминистърът е подписвал всеки месец разрешение за източване на същите големи количества, въпреки че нивото на язовир “Студена” видимо е спадало.

Менда Стоянова и Валери Симеонов промениха предложението си за регулиране на отдаването на апартаменти чрез платформи като Airbnb. Категоризацията става регистрация - засега. Симеонов сравни тази дейност с “беззаконие”.

Сега за истинско беззаконие - съвместно разследване на Радио Свободна Европа, OCCRP и сайта Kloop описва схема, чрез която от Киргизстан са изнесени почти 1 милиард долара. В тази история има митници, контрабанда, корупция, имоти в Дубай и убийство.

В България - “Медиапул” описва схема, при която фирми декларират, че обработват земеделски земи и получават субсидии. Проблемът е, че собствениците не са чували изобщо за това. Размерът на измамата тази година е застрашителен, пишат колегите.

Хиляди родители все още са в неведение къде се намират физически стволовите клетки на децата им след фалита на най-голямата тъканна банка у нас. Генка Шикерова описва в “Сега” известните и неизвестните в тази история.

Здраве, насилие, шпиони и война

Доклад на Европейската комисия за здравеопазването напомня, че България продължава да е с най-ниска продължителност на живота, както и сред лидерите по причини за смърт, които са могли да бъдат предотвратени. Казва се, че разходите се увеличават, хората доплащат повече, а достъпът им до здравни услуги се ограничава.

Европейският парламент призова с огромно мнозинство всички държави от ЕС да ратифицират Истанбулската конвенция незабавно. Само двама български евродепутати са гласували “За” - и двамата от ДПС.

Посолството на Русия изтри от сайта си името на един от първите секретари - Владимир Русяев. Това е името, което бе споменато няколко пъти като изгонения за шпионаж дипломат. Или е случайност, или е потвърждение.

Компанията Apple се съобрази с настояването на Русия и вече показва на своите приложения карти, на които Крим е част от руската територия. Анексираният полуостров е част от Украйна, според огромното мнозинство държави по света. Промяната е видима само от територията на Русия.

Утре се навършват точно 80 години от началото на Зимната война, когато Съветският съюз напада Финландия. Тук може да видите уникални архивни снимки, които разказват за събитията, пряка последица от пакта Рибентроп-Молотов.

И две препоръки

Тя е могла просто да излее гнева си в социалните мрежи. 70-годишната Пат Смит обаче решава сама да чисти плажовете от пластмасови боклуци - изчистила е 52 плажа за една година. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Помните ли как намирахте любимата си музика преди 1989 г.? Елица Симеонова разказва в поредицата “Преди и сега” историята на една грамофонна плоча на Deep Purple и как тя стига до българския си фен. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG