Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: “Луковмарш” тръгна към историята, “Лафка” вече е там, а “къщата в Барселона” се върна


Павилионите "Лафка" са затворени в цялата страна
Павилионите "Лафка" са затворени в цялата страна

Добро утро. Най-важното днес:

- София без “`Луковмарш”

- България без “Лафка”

- По-слаб растеж заради вируса

За първи път от 2003 година насам в София не се проведе “Луковмарш”. Това стана след отказа на Столичната община да разреши проявата. Имаше само факли и поднасяне на цветя. “Ген. Христо Луков е бил поддръжник на нацистите, който е насаждал омраза и несправедливост”, се казва в позиция на посолството на САЩ, която подкрепя българските власти.

Споровете около личността на ген. Луков продължават, но шествието в негова памет привличаше нацисти от цяла Европа. Дори и тази година Германия спря крайнодесни екстремисти, тръгнали за София.

Зам.-министърът на външните работи и национален координатор в борбата с антисемитизма Георг Георгиев нарече предотвратяването на марша “паметно и историческо събитие”.

Два дни по-рано същият Георгиев коментира в профила си във Фейсбук публикацията в испанския вестник “Периодико” за разследване на “международна схема за пране на пари”, в която се споменава името на българския премиер Бойко Борисов и отново става дума за онази къща в Барселона.

“Зле скалъпени измами, за няколко копейки”, написа Георгиев. Този и други коментари в България дадоха повод на “Периодико” да реагира с редакционен коментар. “Вятър от България” се казва статията, която колегите от “Сега” са превели.

Самият Бойко Борисов определи това като атака от Русия или от неговия „съсед по месторабота“ Румен Радев. „Да си проведат разследването, но съм почти сигурен, че идва от изток и съм се хванал за няколко рубли на бас“, коментира Борисов.

“Лафка”, вирус и новичок

Павилионите “Лафка” затвориха. Свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски верига обясни, че забраната на частните лотарии води до “значителен спад на продажбите в търговската мрежа на Lafka и до практическа невъзможност за нормалното функциониране на дружеството”.

Лидерите на ЕС не успяха да се разберат за бюджета за 2021-2027 година. Йовка Димитрова обяснва каква е причината и какви са позициите, заемани от всяка от страните, включително и България.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева призова за международни усилия за справяне с коронавируса COVID-19 и прогнозира по-нисък растеж на световната икономика.

Италия е най-тежко засегнатата страна в Европа. Първите европейски жертви на COVID-19 са трима италианци.

Тишина, нетипична за 21-милионен град. Празни площади и улици, затворени магазини - Ивайло Везенков разговаря с Ли Уен за живота в китайската столица след избухването на епидемията.

В това време в Перник все още хората нямат редовно вода. Елица Симеонова провери как върви строителството на тръбата, която трябва да достави вода от София. За 20 дни са построени 5 км - сами може да прецените много или малко е това.

Прокуратурата официално обяви имената и снимките на тримата руснаци, които са обвинени за отравянето на Емилиян Гебрев. Сред тях е и “Федотов”, агентът на руското военно разузнаване, издирван и за “Скрипал”.

Съдът в Бургас реши да предаде на Украйна заподозрения за атаката срещу украинската празозащитничка Екатерина Гандзюк Алексей Москаленко (Левин), който беше задържан у нас през януари.

И две препоръки

Наскоро България сама се отказа да изпраща своя изложба в Лувъра. Дали това е начало на културен изолационизъм или нов културен фронт? Не пропускайте анализа на Диана Иванова.

Това не сте го виждали. Британска цигуларка свири докато хирурзи отстраняват тумор в мозъка ѝ. Целта е да се следи състоянието й. Не си поставяйте граници и вие. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG