Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокуратурата проверява всичко. 14 дни вкъщи, ако идвате от Италия


Иван Гешев, следван от вътрешния министър Младен Маринов
Иван Гешев, следван от вътрешния министър Младен Маринов

Добро утро. Най-важното днес:

- Самосезиране

- Коронавирус наблизо

- И малка проверка на фактите

Прокуратурата се самосезира по повод публикацията в испански вестник за разследване за пране на пари около онази къща в Барселона, където се споменава и името на премиера Бойко Борисов. “Ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица”.

Бившите премиер и президент Иван Костов и Петър Стоянов ще бъдат разпитани заради твърденията на проф. Стив Ханке, че още по времето на кабинета "Костов" е предал на Стоянов куфарче с доказателства за корупция.

“Нито един от министрите от кабинета ми не е сред богатите хора в България днес”, отговори Костов. Той обясни обвиненията на Ханке с “наранено его, защото бившият премиер не го е приемал за баща на българския Валутен борд”.

Главният прокурор Иван Гешев нареди проверка и на схема за държавна помощ при замени на имоти в горски територии, т.нар. заменки от времето на Тройната коалиция между БСП, НДСВ и ДПС. Решението е по повод на неназовано “журналистическо разследване”. В началото на януари бТВ излъчи разследване по темата на Марин Николов, тук може да го видите.

Едно от имената в това разследване е Христо Ковачки, често наричан “енергиен бос”. Кой е той, как е спечелил първия си милион и колко голяма е бизнес империята му - Татяна Ваксберг събра наличните данни.

И отново данни - Бойко Борисов се похвали, че заради неговата политика много българи се връщат обратно в страната. Някои оспориха числата му, той пък ги обвини в лъжа. Николай Лавчиев събра данните и обяснява каква всъщност е картината.

Коронавирус по света и у нас

Поне седем смъртни случая на заразени с коронавирус бяха потвърдени в Италия. Над 220 са заболелите от COVID-19. Местните власти поставиха под двуседмична карантина градове, затвориха училища, университети, музеи, театри и заведения.

Европейската комисия отпусна 232 млн. евро за противодействие на коронавируса. Все още не е обмислян вариант за спиране на пътуванията в шенгенското пространство.

Полетите на “България ер” до Милано бяха спрени. Държавата сформира щаб, който да ръководи реакцията при евентуална поява на вируса и у нас. Борисов призова всеки, който се връща в България от рискова страна, да спазва доброволно 14-дневна домашна карантина.

САЩ, Русия, Сърбия и Прага

Американският президент Доналд Тръмп е готов да подпише мирно споразумение с талибаните в Афганистан, ако временното примирие се задържи. По думите му „след 19 години война“ е време американските войници „да се приберат у дома“.

Чешърския котарак замени Сивия кардинал в най-близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин - т.е. Дмитрий Козак замени Владислав Сурков като отговорник по политиката към Украйна. Робърт Колсън обяснява каква промяна ще донесе това.

Сърбия получи от Русия противоракетни комплекси „Панцир С1“. Министерството на отбраната в Белград потвърди пристигането на първите две от общо шест установки. Сърбия е заплашена от американски санкции заради това.

Градският съвет в Прага единодушно реши да кръсти площада пред руското посолство на името на Борис Немцов. Алея в същия квартал пък ще носи името на убитата журналистка Анна Политковская.

И две препоръки

Хиляди мъже, само с по една бяла кърпа и бели чорапи. Те вярват, че така се пречистват. Вижте неповторимите кадри от фестивала "Хадака Мастури".

„Когато ежедневието ни окове с трудности, музиката ни дава надеждата, че утре може да е по-добре”, казва диригентът Диляна Лазарова, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG