Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Влизането в САЩ е спряно за 30 дни. Путин може да e президент пожизнено


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Първа жертва на коронавируса в България

- Влизането в САЩ е спряно за 30 дни


САЩ затвориха границите си за пътници, пребивавали в шенгенската зона 14 дни преди да кацнат в Америка. Забраната не важи за американски граждани и ще бъде валидна в продължение на месец. Мярката влиза в сила в петък в полунощ, съобщи президентът Тръмп.

Световната здравна организация (СЗО) обяви COVID-19 за пандемия. Вирусът е регистриран в 114 държави.

Италия беше изолирана от останалата част на Европа, след като всичките държави, които граничат с нея затвориха сухопътните си граници. Това е най-пострадалата от коронавируса европейска страна. Цялата държава е под карантина.

Европейската комисия обяви пакет от мерки за коронавируса. Тя обяви обща обществена поръчка за доставка на защитно облекло и маски, предстои и такава за закупуване на обдишващи апарати. После ще се прецени в кои държави да бъде разпределена закупената общо защитна екипировка. Общите обществени поръчки позволяват договаряне на по-добри условия поради по-големите обеми, а високият кредитен рейтинг на Еврокомисията от А+++ ѝ позволява да привлече по-големи световни производители.

Коронавирусът взе първа жертва в България. Това е 66- годишната жена, която преди дни беше приета в тежко състояние в “Пирогов”. В сряда вечерта в страната имаше общо седем заболели от COVID-19.

В областите без потвърдени случаи на коронавирус отпадна пълната забрана за културни прояви. Те просто се ограничават до публика, не надвишаваща 250 души, настанени на разстояние, по-голямо от метър един от друг.

Един български театър намери изход от положението с карантината заради коронавируса – театър “Възраждане” в София играе в празен салон, но предава на живо в интернет актьорската игра. Зрителите са хиляди. Вижте видеото.

Възрастна италианка разсмя мрежата с коментарите си за коронавируса. Казват, че трябва да си миете редовно ръцете, но нима това е новина за вас, пита тя във видеото.

Преди сто години в света върлува испанският грип, отнел живота на милиони. Негов съвременник е Джеймс Джойс, авторът на “Одисей”, който напуска този свят с думите: “Някой изобщо нещо разбира ли?” Вижте повече в рубриката “Великите европейци на 20-и век”.

Мигрантите. Цензура във Фейсбук. Приватизацията.

Показва ли се изкуствено нивото на река Марица, за да се спре притока на мигранти, които прекосяват реката, за да влязат в ЕС? Редица български медии цитираха гръцки колеги по този въпрос. Тук са фактите от нашата проверка, които сочат, че няма данни за такова нещо.

Европейската комисия усилено работи върху нов законодателен пакет за цялостна миграционна политика. Той ще замени остарялата настояща система за даване на убежище, позакърпена през отминалата миграционна криза. Очаква се, че решението ще бъде взето веднага след Великден.

ДАНС и ГДБОП избягват отговора на един въпрос: дали те могат да трият постове в социалните мрежи и да блокират потребители на Фейсбук, без да чакат одобрение на ръководството на самата мрежа. Борис Митов разказва подробностите.

Не е ясно какво точно има предвид главният прокурор под проверка на целия приватизационен процес, пише Красен Станчев. Тук той предлага кратка история на българската приватизация за последните стотина години.

#MeToo. Путин. Байдън.

Холивудският продуцент Харви Уайнстийн беше осъден на 23 години затвор за изнасилване и сексуално посегателство. Той беше оправдан по най-тежкото обвинение за „хищническо поведение“, което можеше да му донесе доживотна присъда. Разкритията срещу Уайнстийн дадоха начало на превърналото се в глобално движение #MeToo, започнало през октомври 2017 г.

Владимир Путин получи правото да се кандидатира за президент на Русия за пети мандат. Това стана, след като двете камари на парламента одобриха промени в конституцията. Сегашният четвърти мандат на Путин завършва през 2024 г.

Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън утвърждава позициите си като водещ кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ през ноември 2020 г. Той води пред социалиста Бърни Сандърс в проведените първични избори в шест щата на 10 март.

И няколко препоръки

Жените, които са били изнасилени по време на войната в Косово, днес са отхвърлени от косовското общество. Твърде малко от тях говорят публично. Васфия Красничи-Гудман е от тях. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

Симфоничният оркестър на БНР премести концерта си от зала “България” в ефира на радиото – предвиденият за 13 март концерт ще може да се слуша по програма “Христо Ботев”.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG