Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Извънредно положение до средата на май. Внимавайте с “безцелното стоене”


Заразените по света вече доближават 1 милион души

Добро утро. Най-важното днес:

- Извънредно положение до 13 май

- Десет жертви на COVID-19 в България

- На живо от хола на г-жа Панайотова

Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание да удължи извънредното положение с един месец и то да продължи до 13 май. Парламентът прие закона за извънредното положение на 13 март с продължителност от един месец, т.е. до след 10 дни. “Измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани”, мотивира се правителството.

Десет българи вече са починали от коронавирус. Това са 57-годишен мъж, който е бил настанен с двустранна пневмония в болницата в Кюстендил, и 40-годишен мъж, който е издъхнал в “Пирогов” след внезапно спиране на сърцето.

Към четвъртък сутринта общият брой на заразените с коронавирус в България е 449, починалите са 10. Тук може да следите най-важното по темата - само факти и дати.

По света заразените вече са над 930 хиляди, починалите са почти 50 хиляди, а оздравелите вече доближават 200 хиляди. Тук може да следите развитието на пандемията в реално време.

Продължават ограниченията за придвижване извън градовете, забраната за разходка в парковете, както и за струпване на повече хора на едно място. Неясните правила обаче създават понякога абсурдни ситуации. Един мъж в София е глобен за “безцелно стоене”. Отишъл до градинката с тотото, а по документи се оказал в парк. Борис Митов разказва тази история. Припомням ви тези въпроси и отговори, които подготви Полина Паунова - за какво могат и за какво не могат да ви глобят полицаите.

На църква обаче можете да ходите. България е сред държавите, където храмовете остават отворени. Други държави предприемат по-строги мерки - Николай Лавчиев разказва как е тук и как е на други места.

В условията на епидемия някои се опитаха да посочат виновника и да поискат поставянето на ромските махали под блокади. Има обаче и по-работещ вариант - нарича се медиатор. Ивайло Везенков разказва тази история.

А малките фирми и самонаетите?

Държавата вече приема заявления от фирми за помощи за заплати на служителите по формулата 60/40. “След три месеца тези фирми няма да ги има”. Прогнозата е на един от икономистите, с които разговаря Йовка Димитрова. Те препоръчват помощ за най-малките фирми и самонаетите.

Ако вашата фирма проявава интерес към тази схема на подпомагане, тук може да намерите наръчник на работодателя стъпка по стъпка - как се кандидатства за тези пари.

Включете се в нашата анкета: Ще кандидатства ли вашата фирма за помощта 60/40? Ако имате позиция по въпроса, изпратете ни я на svobodnaevropa@rferl.org.

Коронавирусът отложи обсъждането на промените в новия общ устройствен план на Царево. Помните - ден по-рано Елица Симеонова ви разказа как отново едни дюни на плажовете “Нестинарка” и “Ахтопол-север” по документи не са дюни и отново върху тях ще може да се строи.

Дойде реакцията на Русия след като Северна Македония стана член на НАТО. “Това действие не е в интерес на гражданите и допринася само за създаването на допълнителни разделителни линии“, казва Москва.

“Любовта и истината - това са дивизиите на Йоан Павел ІІ, които събориха комунизма без войни и армии”, пише Пламен Асенов. Не пропускайте новия епизод от поредицата Великите европейци на XX век.

И две препоръки

Какво правите по цял ден вкъщи? Вижте какво ни изпратиха някои от вас - госпожа Панайотова, която се включва на живо от нейния хол, за да преподава математика на второкласници. Снимайте се и вие, а ние ще покажем видеото.

15-годишният Юрий Йохнев имаше рожден ден в събота. Как прекара деня ли? Опаковаше кашоните с над 700 предпазни шлемове, които семейството му изпрати до лекарите в 15 болници из страната, които са на първа линия в борбата срещу коронавируса. Той е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG