Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Новият план “Маршал”. Над 1 милион са вече заразените с COVID-19


"Обичаме нашите здравни герои", пише на входа на къща в Кълвър сити, Калифорния
"Обичаме нашите здравни герои", пише на входа на къща в Кълвър сити, Калифорния

Добро утро. Най-важното днес:

- “Най-мащабната сума”

- 11 жертви в България

- Трима заразени депутати

Европейският съюз отделя 2.77 трилиона евро за справяне с последиците от коронавируса. “Това е­ най-мащабната сума, която съюзът е отпускал за справяне с която и да било криза досега”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вече се появиха сравнения с плана “Маршал”.

Чувате ли често обвинения към ЕС, че не ни помага, докато Китай и Русия се притекоха на помощ на някои държави? Вярно ли е това? Йовка Димитрова провери фактите и има отговор на въпроса: Не, не вярно. Ето ги числата.

Агенция Ройтерс обаче е получила достъп до документи, които показват, че Министерствата на здравеопазването на отделните страни членки на ЕС са подценили заплахата. Само преди 2 месеца те са информирали Брюксел, че нямат нужда от допълнителни запаси и че здравните им системи са подготвени.

Икономиките също се оказаха неподготвени. От деня, в който беше обявено извънредното положение - 13 март, средно по 3 хиляди души на ден в България остават без работа.

Правителството вече приема искания за компенсации за заплатите на служителите във фирми, които са пострадали от ограниченията. Тук може да намерите наръчник стъпка по стъпка - как се кандидатства по схемата 60/40.

Повечето фирми обаче няма да прояват интерес към тази форма на подкрепа, показва проучване. В първия ден документи са подали 59 компании. Някои работодатели настояват за промяна на схемата, пише “Капитал”.

Заразата в България и по света

Натоварването на болниците със заболели от COVID-19 е факт. В това време обаче много други болни са съветвани да си стоят вкъщи и така се превръщат в косвени жертви на епидемията. 52-годишна жена във Враца почина по този начин. Полина Паунова разказва.

Още двама депутати са с коронавирус - това са председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и нейната съпартийка Даниела Малешкова. Въпреки това парламентът заседава в петък, за да приеме актуализацията на бюджета.

В петък сутринта заразените от коронавирус в България вече са 477. Още един мъж е починал с коронавирус в Стара Загора, общо жертвите вече са 11. Тук може да следите най-важното за епидемията в дати и факти.

Световната здравна организация изрази сериозното си притеснение от бързото разпространение на пандемията. Общо 205 държави вече са засегнати. „Броят на смъртните случаи се е удвоил през последната седмица, каза генералният директор д-р Гебрейесус.

Към петък сутринта заразените по света вече са над 1 милион души, починалите са над 53 хиляди, а излекуваните са над 210 хиляди. Тук може да следите развитието в реално време.

В България е забранено да се разхождате в паркове. Разрешено обаче е разхождането на куче. Кое е забранено, кое е разрешено и как на други места по света с парковете и градинките - Надежда Цекулова обяснява.

Министерството на образованието предлага матурите да се отложат с десет дни и да се проведат на 30 май и 1 юни, вместо на 20 и 22 май, както беше планирано. Ако до 14 май учениците се върнат в клас, учебната година може да бъде приключена без проблем.

Дотогава продължава дистанционното обучение, което учители и ученици импровизират вече няколко седмици. Проблемът е с бедните деца, които нямат компютри. Елица Симеонова разказва как учители и медиатори се справят с този проблем на няколко места в страната.

И поне една новина извън пандемията - Съдът на Европейския съюз постанови, че Полша, Чехия и Унгария са нарушили правото на ЕС като са отказали да приемат бежанци през 2015. Тогава хората се движеха.

И две препоръки

Да те изпишат от болницата с аплодисменти. Това се случи на 85-годишна британка, която беше изписана от болница в Колумбия след като пребори коронавируса. Гледайте това видео и споделяйте добрите новини.

Нова идея за фестивалите, торпилирани от карантини и извънредни положения: те могат да вървят и онлайн. Това ще се случи например с петото издание на фестивала за документално кино Master of Art. Създателят на фестивала Найо Тицин е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG