Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Въпросите са два. Тестовете и Стоян Мавродиев - защо е бил назначен, а не защо е изгонен


Служител в защитно облекло и маска на лицето извършва дезинфекция на Женския пазар.
Служител в защитно облекло и маска на лицето извършва дезинфекция на Женския пазар.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Указанията за тестване са неприложими, тестове няма

- Полицаи ще пазят пред бюрата по труда

74-годишен мъж с COVID-19 e починал в Шумен. Така броят на починалите в България става 24. Новите случаи на коронавирус са 30, с което броят на заразените в страната е 611 души. Новините са от брифинга на оперативния щаб в 8 сутринта.

В този блог ежедневно публикуваме само най-важното за коронавируса в България, без никакви подробности.

В България има указания за тестване за COVID-19, но самите тестове липсват, пише Полина Паунова. Тя разказва за семейство, в който един от членовете е доказано с коронавирус, а останалите двама души не са тествани.

Хората не спират да правят дарения на болници и други институции, които имат нужда от помощ. В този блог ежедневно обновяваме новините за такива дарения, без други подробности.

Четири държави ще пуснат еднократно българските граждани с изтекли документи за самоличност да се върнат в България. Тези страни са Ирландия, Чехия, Великобритания и Турция.

Откакто е започнало извънредното положение, средно по 4000 безработни се регистрират ежедневно в бюрата по труда. Заради големите опашки в областните градове ще бъдат отделени полицаи, които да следят за спазването на физическата дистанция между хората.

Хисаря, Кюстендил, Ямбол – това са само последните три места, в които неправителствени организации (НПО) и общини са обявили помощта, която предлагат на хората. Информацията за търсене и прелагане на помощ се обновява ежедневно тук.

САЩ, Исландия, Чехия

Откакто е обявена пандемията, САЩ регистрираха най-много починали хора с COVID-19 за едно денонощие. Живота си загубиха общо 1939 души. На този фон страната, която е най-засегната в Европа от коронавируса – Италия, отбеляза отново лек спад в броя на новите жертви.

Исландия е една от страната, в която се правят най-много тестове за COVID-19 на глава от населението. Там се тестват включително и хора без всякакви симптоми, които не са имали контакт с други болни. Много експерти твърдят, че масовото тестване е ключ към по-доброто контролиране на епидемията, напомня Елица Симеонова.

На тази карта на света, която се обновява в реално време, можете да проследите развитието на пандемията.

Има страни, които постепенно отпускат наложените ограничителни мерки. В Чехия например от две седмици са отворени автомивките и фирмите за ремонти по домовете. От вторник пък вече имате право да карате колело без маска. Научаваме това от репортаж на Иван Бедров.

ББР и Стоян Мавродиев

Главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев и целият ѝ директорски борд бяха уволнени по разпореждане на премиера Бойко Борисов. Причина за решението му е отпуснат от ББР кредит в размер на 75 млн. лв. на фирмата с приходи от 2000 лв. „Свети Георги Груп“, свързана с дружеството за събиране на дългове „С. Г. Груп“.

Въпросът е защо изобщо Мавродиев е бил избран на оглавява тази банка през 2017 г., след като към тази дата биографията му вече е била достатъчно спорна. Това е само една от реакциите на експерти след изненадващото решение на премиера.

И няколко препоръки

Може да изглежда, че преминаваме през ужасно изпитание, но има хора, преживели и по-страшни неща. Геният на физиката Стивън Хокинг например, за когото разказва Пламен Асенов в рубриката “Великите европейци на 20-и век”.

Непременно си представете и Андреа Бочели, който на Великден ще пее в празната катедрала в Милано. Италия, една от най-религиозните страни в света, няма да отвори храмовете си на Великден. Андреа Бочели е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако и това вдъхновение не е достатъчно, пуснете си това видео и вижте как един дизайнер разкроява луксозните си платове, за да ги превърне в маски. Накрая се получава украшение.

И никакви болести.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG