Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сидеров пак се върна на сцената. Аптекари и журналисти срещу “мракобесието”


Волен Сидеров винаги успява да влезе в новините с конфронтационно поведение. На снимката е журналистът Найо Тицин с маска на Сидеров по време на антиправителствените протести през лятото на 2013 г.
Волен Сидеров винаги успява да влезе в новините с конфронтационно поведение. На снимката е журналистът Найо Тицин с маска на Сидеров по време на антиправителствените протести през лятото на 2013 г.

Добро утро. Най-важното днес:

- Прокуратурата проверява Сидеров

- Заразените с COVID-19 достигнаха 2 милиона

- Задължително местни стоки в супермаркетите

Прокуратурата проверява лидера на “Атака” Волен Сидеров за подбуждане към престъпление. В неделя Сидеров призова хората да не спазват ограниченията срещу коронавируса: „Излезте масово на Великден и докажете, че Бог е над Мутафчийски!“ Сега предстои да видим дали Сидеров е над закона.

Фармацевти от цялата страна протестираха символично - с надписи “Не ни е страх”, заради повдигнатото обвинение срещу председателката на Българския фармацевтичен съюз за всяване на паника. Асоциацията на европейските журналисти определи действията на прокуратурата като “мракобесие”.

В България заразените с COVID-19 дотук са 695, починалите са 35, а оздравелите вече доближават сто души. Може да следите картината тук само в дати и факти.

Починалите от коронавирус в Италия вече са под 500 души на денонощие. За последно печалната статистика е слизала до такива стойности на 19 март. В края на март имаше дни с двойно повече жертви.

Писателят и журналист Роберто Савиано, който има смъртна присъда от неаполитанската мафия, излезе с предупреждение: “В ръцете на мафията покрай кризата с COVID-19 ще отиде легален бизнес, който ще бъде придобит с нелегални пари”. Савиано е Човек на деня на Свободна Европа.

Интерактивната карта на разпространението на коронавируса по света показва, че заразените вече доближават 2 милиона души, а само в САЩ случаите са повече от тези в Испания, Италия и Франция взети заедно.

В Съединените щати повечето църкви останаха затворени на Великден, но много свещеници оспориха светските ограничителни заповеди. Тук може да прочетете повече за ситуацията отвъд океана.

Всичко тръгна от Китай, където правителството наложи рестрикции върху публикуването на научни изследвания, свързани с COVID-19 и неговия произход. Новината беше съобщена от два китайски университета, чиито публикации по темата впоследствие бяха изтрити.

Китай и Русия инвестират ресурси в медийния си образ, че помагат на света. “Да се печелят дипломатически точки е лесно до момента, в който пандемията не се разрази в пълна сила в твоите собствени предели. Това важи с особена сила за Русия и Турция, където ситуацията с COVID-19 се влошава буквално с всеки ден”, обяснява Димитър Бечев.

Кризата в България

Световната здравна организация предупреди за увеличение на домашното насилие в условията на принудителна карантина. Борис Митов провери каква е ситуацията в България и нямаме добри новини.

Правителството задължи супермаркетите да предоставят площ за производители на храни от същата или съседна област. Предсои уточняване на детайлите, за да преценим дали и как работи тази мярка.

Световните вериги на доставки на храни също страдат вече от пандемията. Тук е описано какви точно са връзките и дали ще има кой да набере ягодите на няколко хиляди километра от вас, за да стигнат до кварталния ви магазин.

На няколко хиляди километра от България работи и д-р Тодор Йорданов, който е сред лекарите на първа линия срещу коронавируса във Великобритания. “Както ние се гордеем с нашите дядовци от времето на войните за национално обединение, така един ден внуците ни ще ни съдят за действията ни в този момент”, казва той пред Ивайло Везенков.

Покрай пандемията не трябва да пропускаме развитието на историята с ръководството на Българската банка за развитие, което премиерът Бойко Борисов “уволни” по време на пресконференция. Николай Стайков обяснява каква точно е тази банка и защо покрай нея е толкова шумно понякога.

И две препоръки

Сега си подарете още няколко минути, за да гледате тези видеа. Как пандемията се отразява на най-бедните и очаква ли се увеличение на гладуващите хора по света. Примерите са от бившия Съветски съюз.

Подаръкът днес е това кратко видео от концерта, който Андреа Бочели изнесе в празната катедрала в Милано на Великден. Сложете слушалките и увеличете звука. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG