Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Волен Сидеров влезе в ареста, Нено Димов излезе. А за нас - фурми


Министърът на икономиката по време на размяната на помощите в Абу Даби

Добро утро. Най-важното днес:

- Фурмите от Абу Даби

- COVID-19 след смъртта

- Пандемията в небето

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров прекара миналата нощ в ареста. Той бе задържан, след като преди това беше обявен за общодържавно издирване. Едното обвинение, че е осуетил връчването на обвинение, а другото е заради призивите му хората да нарушават епидемичните мерки. Отделно прокуратурата го проверява за заплаха срещу прокурор.

Съдът пусна под домашен арест бившия екоминистър Нено Димов, който е обвиняем за безстопанственост заради водната криза в Перник. Той беше арестуван още на 9 януари и досега всичките му молби да излезе на свобода бяха отхвърляни. Припомням ви разследването на Свободна Европа от ноември миналата година, което разкри ролята на Димов в кризата.

Министърът на икономиката Емил Караниколов е под карантина, защото отиде за ден до Абу Даби, за да получи помощ срещу коронавируса, както беше съобщено. В пристигналите 15 тона помощи обаче малка част са защитни средства, а огромната част са… фурми. Разкритието направиха първо от сайта “Биволъ”.

Вирусът по света и у нас

Доказано заразените случаи в България вече са 783, с което страната е сред по-слабо засегнатите в Европа. Досега броят на тестваните хора е доста по-малък от този в други държави.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви от Банско, че започва “масово тестване”. Въпросът е с колко PCR теста разполага България - припомням ви разследването на Полина Паунова по този въпрос.

Смъртните случаи от COVID-19 до този момент в България са 36, повечето в София. Само една трета от телата на жертвите обаче са погребани, останалите все още са в камерите в болниците. Защо и как се стига дотук - този видео разказ на Татяна Ваксберг и Найо Тицин показва.

И още един проблем от епидемията - патоанатомите в България са спрели аутопсиите. Изпратили са 8 писма до министъра на здравеопазването и са получили нула отговори. Това видео ви среща с д-р Ния Сърбянова – лекарят, който е извършил първите три аутопсии на хора с COVID-19 в България.

В последното денонощие бяха преминати две психологически граници - заразените по света вече официално са над 2 милиона души, но пък оздравелите вече официално са над 500 хиляди души, както показва интерактивната ни карта.

А сега накъде?

Европейската комисия (ЕК) обяви три условия за постепенно сваляне на ограниченията. Държавите членки могат да облекчават мерките, ако за продължителен период имат намаляване на заразените, гарантират достатъчен резерв от легла в болниците си и провеждат широкомащабно тестване на населението.

ЕК също одобри програмата на стойнот 1,5 млрд. лева за подкрепа за заплатите на служители по т.нар. схема “60/40”. Одобрението е необходимо, защото мярката по същество представлява държавна помощ. Припомням ви наръчника, който обяснява стъпка по стъпка как да кандидатствате за тази помощ.

Друг вид предлагата помощ са безлихвените кредити за хора със свободни професии, т.е. самоосигуряващи се. Важно е да знаете, че който не е плащал изобщо осигуровки, не може да кандидатства. Тази история обяснява подробно правилата.

Празно е не само по улиците, празно е и в небето. Не пропускайте този разказ на пилота и журналист Александър Богоявленски, който споделя какво вижда в небето по време на пандемия.

И две препоръки

“Ние се нуждаем от повече психология, от повече разбиране на човешката природа, защото единствената голяма опасност, която съществува, е самият човек”. Думите са на Карл Густав Юнг - герой в рубриката на Пламен Асенов “Малки истории за велики европейци”.

"Хрумна ми, че както в "Декамерон" си разказват истории, докато са под карантина, така и ние можем да си направим един сайт, в който да качим съвременни български разкази, които стават за четене по време на тази нова пандемия 7 века по-късно". Думите са на Александър Шпатов, който е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

Най-ново видео

Мултак с орден. Кой е Николай Вълканов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG