Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Катастрофата с Милен Цветков се смята за умишлена. И за една маркиза, която излиза в пет


Хората носят цветя на мястото на катастрофата, отнела живота на Милен Цветков.
Хората носят цветя на мястото на катастрофата, отнела живота на Милен Цветков.

Добро утро!

Най-важното е тук:

- Прокуратурата смята, че Милен Цветков е убит умишлено

- Нарастват случаите на домашно насилие в Европа

- Какво е това за маркизата, която излиза в пет?

Прокурорите вече мислят, че журналистът Милен Цветков е бил убит умишлено. В сряда вечерта те промениха обвинението към шофьора, който причини катастрофата, погубила Цветков, и го преквалифицираха в умишлено убийство. Ако успеят да докажат своята теза, прокурорите биха могли да поискат от 15 до 20 години затвор за шофьора Кристиан Николов.

Още по-късно вечерта съдът остави Николов за постоянно в ареста. Съдебното заседание, посветено на мярката за неотклонение, разкри неизвестни факти за катастрофата. Първо, че в кръвта на шофьора са били открити кокаин, марихуана, амфетамини и лексотан. Второ, че според майката на Николов автомобилът е бил управляван предимно от сина й. Трето, че именно катастрофата е причинила несъвместими с живота травми на Цветков,

Колеги и приятели на журналиста откриха кампания за подпомагане на двете му деца.

COVID-19

По данни от 8 сутринта заразените с коронавирус са общо 1081 – с 66 повече от вчера. През последното денонощие е починал още един човек с COVID-19.

Ситуацията в страната можете да следите по публикации в блога ни, които излизат без никакви подробности. Това, което става по планетата, можете да проследите на тази карта на света, която се обновява в реално време.

По време на пандемията рязко се увеличиха случаите на домашно насилие в Европа. За това разказва комисарката по въпросите на равенството Хелена Дали и дава примери как страните в ЕС биха могли да се справят с проблема.

БСП поиска отмяна на следенето чрез мобилни телефони. Това стана с искане до Конституционния съд (КС) за отмяна на четири текста от Закона за електронните съобщения (ЗЕС). Промените в закона бяха направени през закона за извънредното положение, но ще важат и след него, смятат от БСП.

Ако сте в Долна Митрополия и не можете да си осигурите прехраната, можете да разчитате на новата кампания на общината. Други общини също предприеха подобни стъпки. В този блог събираме на едно място информацията за търсена и предлагана помощ по време на пандемията. Ако се интересувате от хората, които даряват средства за това, от което имат нужда пострадалите и болниците в днешните условия, тук предлагаме данни за дарителите и техните дарения.

Чернобил и брифингите

В понеделник посреднощ отново имаше имаше извънреден брифинг от Министерския съвет – четвърти поред за малко повече от месец. Този път от кабинета решиха да съобщят, че няма опасност от пожари около бившата АЕЦ в Чернобил. Темата не беше основна за българските медии, а и пожарът вече беше загасен. Какво постигат извънредните брифинги в полунощ, ще научите тук от Иван Бедров.

Що се отнася до пожарите около Чернобил, какви са слуховете за тях и колко от тези слухове са действително опровергани, можете да научите тук от Борис Митов.

САЩ, Русия

Щатът Мисури започна дело срещу властите в Китай заради небрежност по темата с коронавируса. Твърди се, че с късното признание за същестуването на неизвестен вирус Китай е нанесъл последвали щети на щата с размер на милиарди долари. Делото няма шанс да успее, предупреждава Ню Йорк таймс.

Пандемията от COVID-19 и мерките за преодоляването й доведоха до исторически спад в цената на американския лек суров петрол „Западен Тексас“ (WTI). Цената му падна до отрицателни нива за пръв път в историята. Тук е обяснено какво точно означава това.

Радио Свободна Европа призова властите в Русия да гарантират сигурността на журналистите и техните роднини в севернокавказката Чеченска република. Това стана след като назначеният от Кремъл местен лидер директно заплаши директора на Севернокавказката служба на РСЕ Аслан Дукаев, казвайки му, че “ще пълзи на колене и ще моли народа да му прости”.

И няколко препоръки

Днес Ленин щеше да е навършил 150 години. Никола Кръстев ни напомня колко много значеше името му за режима, в който отраснаха три поколения.

Писателката Францеска Кавало издаде книга за деца, която разказва за д-р Ли – китайският лекар, който пръв предупреди за появата на неизвестния коронавирус, който после беше наречен COVID-19. Франческа Кавало е Човек на деня на Свободна Европа.

Ако искате да минете за истински писател-сюрреалист, никога не пишете изречения от този тип: “маркизата излезе в пет”. По-добре кажете: “Звезди във формата на охлювени гениталии”. Тези напътствия са дадени от известния художник Жоан Миро, за когото разказва Пламен Асенов.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG