Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Заразените са повече, защото тестовете са повече. И за едно рап парче, уплашило ВСС


Добро утро,

Най-важното е тук:

- Ръстът на заразените се дължи на ръста на тестовете

- България затвори границата с Турция

- Китай, Иран и Русия заедно пускат фалшиви новини

Има арестувани за побоя над журналиста Слави Ангелов. Това са мъже, открити в къща на столичната улица “Черковна”. Главният прокурор обяви, че те са част от престъпна група, която се занимава със силови действия на територията на София. Слави Ангелов е главен редактор на седмичника “168 часа”. Той беше пребит пред дома си в центъра на София на 17 март от трима мъже, единият от които е заснел побоя.

COVID-19

По данни от 8 сутринта заразените с коронавирус са общо 1171 – с цели 90 повече от вчера. Починалите са общо 52.

Ситуацията в страната можете да следите по публикации в блога ни, които излизат без никакви подробности.

Сигурно помните, че след Великден председателят на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски обвини българите в това, че допускат “охлабено поведение” спрямо мерките за борба с COVID-19. По-късно той заяви, че тези “охлабени мерки” са довели до ръст на случаите на коронавирус. Полина Паунова обаче твърди, че такава връзка няма. Тя е преровила много факти, за да открие друга връзка – че ръстът на заболелите се дължи на по-големия брой тестове, които започнаха да се правят.

България живее в "извънредно положение", но на езика на правото този израз не означава нищо. Тази неяснота крие множество рискове, казва Стефан Попов в своя анализ.

В този блог събираме на едно място информацията за търсена и предлагана помощ по време на пандемията.

Германия. Фалшиви новини. Българо-турската граница

Германия все още е в началото на епидемията от новия коронавирус и ще трябва да живее с нея дълго време, заяви канцлерката Ангела Меркел. По думите й страната не живее във финалната фаза на пандемията, а е все още в началото ѝ.

Това, което става по планетата, можете да проследите на тази карта на света, която се обновява в реално време.

ЕС установи, че Китай, Иран и Русия умножават и координират дезинформацията за пандемията от коронавирус. Това е записано във вътрешен документ, с който разполага Радио Свободна Европа. Документът е изготвен на 20 април. В него се отбелязва, че трите страни се координират, когато става дума за фалшиви новини за произхода на вируса - „биологично оръжие, създадено в САЩ, за да обезсили противниците си“, както и по справянето с епидемията, а именно, че те се справят „много по-добре от Запада“.

В полунощ България затвори изцяло границата си с Турция до полунощ на 26 срещу 27 април. Заповедта е на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и се дължи на информация от Външно министерство, че много български граждани, живеещи в Турция, се готвят да се върнат в България за започващия в петък свещен за мюсюлманите месец Рамазан.

Ако се интересувате от хората, които даряват средства за това, от което имат нужда пострадалите и болниците в днешните условия, тук предлагаме данни за дарителите и техните дарения.

Брюксел. България и рецесиите

Европейските лидери отново не се разбраха за начина, по който ще бъде възстановявана икономиката след края на корона кризата. В четвъртък имаше среща на върха по този въпрос, но тя приключи с решение за нова среща на 6 май. Дотогава Европейската комисия трябва да представи нов проект за дългосрочен бюджет на ЕС за 2021-2027 г., в който да бъде включен и фонд за възстановяване.

Как да изглежда така нареченият “План Маршал” за европейската икономика? Йовка Димитрова сравнява тук желанията на основните страни, известни преди срещата на върха на ЕС за корона кризата.

България не е от страните, които бързо се възстановяват след рецесии – отнема й два пъти повече време, за да се съвземе от ударите от подобен порядък. Причината, поне според Международния валутен фонд (МВФ), за забавянето е страхът от промени. Той е този, който спира реформите през 1994 г. например - с одобрението на избирателите. На изборите през декември 1994 г. те дават законодателно мнозинство на БСП, най-боязливата от свобода и пазар партия, пише Красен Станчев.

И няколко препоръки

Въоръжени мъже, танцьорки в оскъдни облекла, извънземни. Такива са героите в един клип към рап песен, заснет през февруари в Съдебната палата в София. В клипа става дума за обир на банка, пък макар и извършен с оръжия играчки.

Мнозинството във ВСС възприе заснемането му в храма на Темида като криза за цялата съдебна система и обвини за това председателя на ВКС Лозан Панов, защото ВКС е институцията, допуснала клипа.

Янко Христов живее в Лондон от 8 години и работи в инвестиционна банка. В момента е от хората, чиито доходи не са намалели заради извънредното положение. Той организира дарения за малкия бизнес в България и е Човек на деня на Свободна Европа.

Те са лекари и сестри от целия свят и за първи път преживяват едни и същи събития по едно и също време. Чуйте ги в това видео, в което говорят на различни езици за борбата си с коронавируса.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг


  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG