Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Кривата върви надолу и отварянето продължава. И мистерия с ритон


Животът по улиците в България се връща към нормалното
Животът по улиците в България се връща към нормалното

Добро утро. Най-важното днес:

- Отварянето продължава

- Сребърния ритон

- Залезът на “шилото”

Васил Божков обяви от Дубай, че купен от него преди година сребърен ритон отново е “на пазара”. Той твърди, че антиката е един от предметите, които бяха иззети от неговите офиси. Засега институциите не дават отговор на въпроса какво се случва с колекцията.

Хиляди деца отново тръгнаха на детска градина след принудителна ваканция от 10 седмици. Нели Делчева разказва как протече “откриването” в една от детските градини на София. Само 14% от децата са се върнали от първия ден.

Залите за изкуства и култура също вече могат да работят. Разрешени са културните мероприятия на открито и на закрито при спазване на определени противоепидемични мерки.

Мерките на изолация заради коронавируса са довели до намаление и на останалите инфекции, предавани по въздушно-капков път, показват данните Националния център по заразни и паразитни болести, съобщават колегите в “Медиапул”.

Новите заразени с COVID-19 за последното денонощие са 17, с което общият брой става 2460. В блога ни може да следите ситуацията по дни и числа.

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев определи ситуацията като “много оптимистична”, но призова за оценка на демонстрираните както силни, така и слаби страни на здравната система.

Световната здравна организация предупреди, че държавите, в които има намаляване на случаите, могат да се сблъскат с втора въла, ако противоепидемичните мерки се отпуснат твърде скоро.

Бразилия се оказва новата гореща точка на COVID-19 с близо 400 хиляди заразени. Следва Русия, а на първото място остават САЩ. Общо заразените към сряда сутрин са 5 412 942, както показва интерактивната ни карта в реално време.

Кризата увеличи четири пъти прекарането време с приложенията за комуникация, казва за Свободна Европа каза Атанас Райков, старши директор на Viber за Източна Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

От Лондон, през Африка до Варна

Във Великобритания съветникът на премиера Борис Джонсън Доминик Къмингс се отърва от наказание, след като наруши карантината и пътува 400 км до дома на родителите си. Наричат Къмингс още “бащата”, “мозъкът” или “архитектът” на Брекзит.

И отново в Лондон - театър „Глоуб“ затвори заради пандемията и може никога да не отвори отново. Елица Симеонова разказва тази история и обяснява как държавите в Европа подпомагат културата си в кризата.

Европейската комисия ще постави условия за достъп до парите от фонда за възстановяване. Едно от тях е спазване на върховенството на правото.

Лекари от цял свят призоваха лидерите да гарантират "зелено възстановяване от кризата с коронавируса”. Те припомнят, че замърсяването на въздуха е причина за преждевременната смърт на 7 милиона души по света всяка година.

Не пропускайте анализа на Владимир Шопов - той напомня, че Европа няма план за Африка, а в този момент Китай вече е там. Каква си възможностите за пренасяне на производства и за стабилизиране на един съседен регион, откъдето досега в Европа идва нестабилност?

“Нестабилността” във Варненското езеро пък доведе до смъртта на голямо количество риба. Колегите от “Офнюз” съобщават, че според Басейновата дирекция причината вероятно е “високото съдържание на амониев азот”. Припомням ви разказа за онази тръба, заради която морето до Варна стана кафяво на цвят.

И две препоръки

Намерете още 6 минути, за да гледате видео разказа на Найо Тицин за “шилото” край Вакарел и неговия залез. Става дума за най-старата радиопредавателна антена в България, която скоро ще изчезне.

Абитуриентите от випуск 2020 няма да завършат училище по обичайния начин. Но ще получат специален подарък - 12 послания от писатели, актьори, лекари. Зад тази идея стои преподавателката от Софийския университет Емилия Славова, която е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG