Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Нещо се случва около бТВ. И как беше глобен Бойко Борисов


Бойко Борисов в Рилския манастир, 23 юни

Добро утро. Най-важното днес:

- Отново много заразени

- Натиск върху медиите

- Морето

Новите случаи на COVID-19 са 130 за денонощие. Тенденцията е нагоре, маските на закрито са задължителни.

Бойко Борисов, свещеници и журналисти ще бъдат глобени с по 300 лева. Защо? Защото нямаха маски при посещението на премиера в Рилския манастир.

В блога следим развитието на ситуацията с коронавируса в България в дати и числа.

Вчера Министерството на здравеопазването неволно стресна много хора с новината, че само за денонощие има 21 заразени медици. Оказаха се доста по-малко.

На този фон дори и малкото чужденци, решили да дойдат на море в България, започват да се отказват. Ще остане ли празно българското море? Ивайло Везенков разказва за един хотел на Слънчев бряг, който тъкмо е отворил и отново е затворил.

А ето как Валдес Радев вижда ситуацията с повишаването на случаите на коронавирус в България в своята кибер карикатура.

В Германия на някои места се връщат строгите ограничителни мерки. Това стана след откриването на огнище в най-голямата кланица, където много от работниците са българи. Тук е всичко най-важно по тази история.

По света броят на заразените вече е над 9 милиона и 200 хиляди. Великобритания вече отстъпи на пето място - пред нея са САЩ, Бразилия, Русия и Индия.

Министерството на външните работи препоръча българите да не използват транзитни полети и да летят директно до страните от ЕС, съобщава “Сега”.

Нови проверки и стари разговори

Журналист отива в едно село, за да провери сигнал. По стените обаче го посреща неговата снимка с надпис, че се издирва. Точно такъв тормоз преживява Йоан Запрянов от “Капитал”, а Борис Митов обяснява случая.

Без друга промяна, изведнъж резултатите на Нова тръгнаха нагоре, а тези на бТВ - надолу. Много експерти изразяват съмнение. Какво се случва с първата частна национална телевизия и застрашена ли е независимостта й - Николай Лавчиев разказва тази история.

Прокуратурата възложи проверка на вилата на Васил Божков на Витоша. Това е бившата резиденция „Аглика“ на Тодор Живков. Според обвинението, там има “ненужни преустройства”.

Бизнесменът Пламен Бобоков и правният секретар на президента Пламен Узунов са обсъждали в продължение на шест месеца ситуацията със задържания на пристанището в Бургас либийски танкер „Бадр“, съобщи също прокуратурата.

Колегите в “Дневник” цитират международно проучване, според което мнозинството българи предпочитат авторитарен режим пред либерална демокрация. И повечето са готови да се откажат от свободата на словото или на движението в замяна на финансова изгода, повече сигурност или защита на традиционните ценности.

САЩ, Унгария и Казахстан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа заповед, с която временно забранява влизането в страната и издаването на работни визи за квалифицирани работници.

Журналистите от най-четената независима медия в Унгария - новинарският портал Index.hu, биха тревога, че независимостта ѝ е изложена на риск. Голяма част от другите медии вече са под контрола на близки до премиера Виктор Орбан.

В Казахстан мъж беше осъден на 3 години ограничаване на свободите, само защото е написал във Фейсбук мнението си за правителството. Алнур Иляшев е Човек на деня на Свободна Европа.

И още две за десерт

Това, че на много места хората не могат да се обичат свободно заради религиозните вражди на родителите им, е много стара новина. Но фотографът Колин Бойд Шефър е намерил нов начин да я покаже - Ивайло Везенков разказва тази история.

Докато бяха под карантина, Галапагоските острови отново се превърнаха в рай за местните животни. Морски лъвове, игуани и птици отново превзеха вулканичния архипелаг в Тихия океан - отделете си още минута и половина за това видео. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG