Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Една съдийка с характер. Все повече хора по света срещу ЛГБТ


23 юни 2019 г., Киев, Украйна. Полицията охранява участници в марша на равенството, организиран от общността ЛГБТ.
23 юни 2019 г., Киев, Украйна. Полицията охранява участници в марша на равенството, организиран от общността ЛГБТ.

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Дянков, Трайков и Прокопиев бяха оправдани

- СЗО препоръча ваксиниране срещу обикновения грип

- Нараства нетърпимостта към хомосексуалните

Бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и бизнесменът Иво Прокопиев бяха оправдани на първа инстанция по делото за приватизацията на ЕВН. Трайчо Трайков е бил обвинен в това, че е изпълнил решение на Министерския съвет, посочи съдия Вилислава Ангелова. По отношение на Прокопиев прокуратурата е представила правно регламентирани действия като противоправни.

COVID-19

В България има 66 нови случая на COVID-19. Трима души са починали. Заразените в света надминаха 10 милиона.

12 000 зрители ще бъдат допуснати до стадион “Васил Левски” за финала за Купата на България между ЦСКА София и Локомотив Пловдив.

В петък СЗО препоръча усилено ваксиниране срещу обикновения сезонен грип. Препоръката се дължи на очаквана втора вълна COVID-19, която може да съвпадне с грипа и така да се замъгли картината на заразата.

Междувременно Европейската комисия обяви, че ще бъдат отпуснати още 6.1 млрд. евро за ваксина срещу COVID-19. В началото на май тази сума беше 9.8 млрд. евро.

Стотици редовни полети до и от български летища няма да бъдат изпълнени това лято заради пандемията от COVID-19. Вижте тук кои авиокомпании са отменили полетите си до България.

Журналистите. ЛГБТ

Случаите на тормоз над журналисти зачестиха – изброихме пет такива през последните два месеца и ги представяме в това видео.

В последните 18 години нараства тенденцията на нетърпимост към хомосексуалните, сочи изследване на американския център “Пю”. Близо половината българи смятат, че различната сексуална ориентация не бива да бъде приемана.

ГДБОП. Прокуратурата. Чатовете

Двама висши служители на ГДБОП бяха арестувани. Това са Цветан Панков - началник на отдел "Наркотици" и Кирил Ванков - началник на сектор. В неделя от прокуратурата уточниха, че те са се занимавали с вземане на подкупи за защита на наркотрафиканти и са предоставяли информация за водени от полицията разследвания. Шефът на ГДБОП подаде оставка.

Прокуратурата ще провери твърденията на бизнесмена Илия Златанов за това, че бизнесът му е бил отнет с измама. Съобщението идва след разследване на Антикорупционния фонд, в което се твърди че бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров е участник в отнемането.

Публичният разговор в България рязко се смени. Темата са чатове, публикувани тук и там, а все по-трудно се разбира защо толкова бързо се сменят скандалите, пише Полина Паунова.

САЩ. Русия. Либия

Руското военно разузнаване е предлагало бонуси на талибаните, за да убиват военнослужещи от американските и коалиционните сили в Афганистан. Откритието е на вестник Ню Йорк таймс.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди да се налагат наказания на хората, които вандализират паметници. В последните седмици зачестиха случаите на посегателства срещу паметници на исторически личности, смятани за расисти.

Московски съд призна режисьора Кирил Серебренников за виновен в дело за измама и незаконно присвояване на средства. Международни наблюдатели смятат, че това е част от политиката на Кремъл.

Половин година след договореното примирие в Либия, военните действия не само не са приключили, а и претърпяха обрат. Международно признатото правителство на националното съгласие си върна контрола над летището в Триполи, а после мина и в настъпление.

Viber обяви, че прекратява отношенията си с Facebook. Причината, която изтъкват от компанията, са неуспешните опити на социалната мрежа да спре речта на омразата.

И няколко препоръки

Историци от бивша Югославия написаха декларация за общата си история – документ, който идва след три години съвместна работа по проекта “Кой пръв започна?” Какво пише вътре обяснява Стефан Дечев.

Винс Картър изигра 1541 мача, преди да напусне професионалния баскетбол. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Фотограф, който се бори с амнезията и “Отнесени от вихъра”, които изобщо не са били “отнасяни” – това са само някои от темите в емисията “Новини като хората”, представена от Ивайло Везенков.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG