Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Сами срещу COVID-19, без пъдар и плашило


Граничен пункт Кулата-Промахон
Граничен пункт Кулата-Промахон

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Мерките срещу COVID-19 няма да се затягат

- “Еврофутбол” може да си върне лиценза

- Руска журналистка рискува 6 г. затвор

През изтеклото денонощие в България са регистрирани нови 63 случая на COVID-19. Петима са починали. През последните седмици случаите на коронавирус в България се увеличиха. В събота те бяха 182, в неделя – 180. Докато беше в сила извънредното положение, случаите не надвишаваха 100 на ден.

България няма да затяга мерките срещу коронавируса през лятото. В неделя премиерът Борисов каза, че вместо това ще се разчита на самодисциплината на гражданите. По света заразените са над 11 милиона души, сочи интерактивната карта, обновявана в реално време. Най-потърпевшата държава в момента е САЩ с близо 3 милиона случая, следвана от Бразилия и Русия.

Васил Божков. СУ. Журналистиката

В петък спецпрокуратурата проведе обиски на две места в София и арестува двама души в Сандански. Акциите са свързани с обвиненията срещу бизнесмена Васил Божков, който се укрива в Дубай. В събота от обвинението уточниха, че при претърсването са открити снимки и профили на магистрати, които съдържат техни лични данни и информация за семействата им Според БНР операцията е била свързана с предполагаемия опит на Божков да следи прокурор, който работи по разследването срещу бизнесмена.

“Еврофутбол” може да си върне лиценза. Административният съд в София-град отмени решението на Държавната комисия по хазарта (ДХК), с което беше отнет лицензът на фирмата за спортни залагания. Разрешителното беше отнето на 1 март.

СУ “Св. Климент Охридски” защити свои преподаватели от публикация в столичен вестник, без да посочи, че обидата им е нанесена от действащ политик на ГЕРБ. Вежди Рашидов, който е председател на парламентарната Комисия по култура и медии, беше определил водещи представители на академичния свят, изкуството и неправителствения сектор, за “група хрантутници”, “самопроизвели се във фактори”, “изпълнители на мръсни поръчки” и упражняващи “агресивен паразитизъм”.

Агенцията по безопасност на храните започна умъртвяването на 174 хиляди кокошки носачки. Птиците са имали инфлуенца в началото на юни. Фирмата “Андип - 92”, която е потърпевша от акцията, е второто по големина предприятие за производство на яйца в България и осигурява работа на 120 души, пише Генка Шикерова.

Журналистът Николай Стайков, който беше подложен на тормоз по време на свое разследване, получи полицейска охрана. Това стана след призив на неправителствената организация “Репортери без граници”, която настоява не само за охрана, но и за независимо разследване на тормоза срещу Стайков.

Франция, Русия, Австрия

От петък вечерта Франция има ново правителство. То се оглавява от 55-годишния Жан Кастекс, непознат на широката публика чиновник с опит в управлението на здравни кризи.

Руската прокуратура поиска 6 години затвор за журналистката Светлана Прокопиева. Тя е обвинена в това, че е оправдала тероризма в свой коментар. Коментарът на Прокопиева обвързва тетористичен акт в Русия с политическия климат в страната. Максималното наказание за това е 7 години затвор. Светлана Прокопиева работи включително за Радио Свободна Европа / Радио Свобода.

Критик на чеченския лидер Рамзан Кадиров беше убит до Виена. Това е бившият чеченски сепаратист Мамихан Умаров, който е руски гражданин, потърсил убежище в Австрия.

И няколко препоръки

Радио Свободна Европа навърши 70 години. Историята на медията можете да проследите в този подробен интерактивен разказ. За българската редакция, започнала работа през август 1950 г. с гласовете на тогавашната политическа емиграция, напомня Диана Иванова.

Днешната Свободна Европа говори с глас от друга епоха, но има същата мисия – да информира за важното, колкото и това “важно” да е натиквано в ъгъла. Вижте поредната награда на аниматора Теодор Ушев в “Новини като хората”, представени тази седмица от Теодора Бързакова.

И не забравяйте за маските и дистанцията.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG