Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Тодор Живков стъпи на жълтите плочки. Може ли прокурор да разследва шефа си?


Лидерката на БСП Корнелия Нинова със симпатизант по време на празника на БСП в събота в София
Лидерката на БСП Корнелия Нинова със симпатизант по време на празника на БСП в събота в София

Добро утро,

Най-важното е тук:

- Глобален ръст на COVID-19

- Росен Плевнелиев не е за оставка на правителството

- Нараства напрежението между САЩ и Китай

През последното денонощие са установени 115 нови случая на коронавирус в България. Двама души са починали.

Близо 40 държави с работещи здравни системи са обявили през последната седмица, че са имали рекорди в случаите на COVID-19 за денонощие. Ройтерс твърди, че в предходната седмица тези държави са били двойно по-малко. Случаите на коронавирус в света минаха още една психологическа граница – 16 милиона.

Протестите. Росен Плевнелиев

Протестите продължиха и през почивните дни с хвърляне на свински уши, а преди това и на пъдпъдъчи яйца, домати и тоалетна хартия по сградата на Министерския съвет. В петък вечерта протестиращите блокираха за два часа шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова в сградата на БНТ, където тя беше давала интервю на живо. До сблъсъци с полицията не се стигна.

БСП, която подкрепя протестите срещу правителството и главния прокурор, отпразнува ежегодния си празник не на Бузлуджа, а в София. Причината е инфекцията от коронавирус. Хората викаха “Оставка” и “Мафия”. Виждаха се и руски знамена. Лидерката Корнелия Нинова се снима с мъж, облечен с фанелка с Тодор Живков на гърдите.

Росен Плевнелиев, който беше президент на България от 2012 до 2017 г. обвини президента Радев във властови амбиции. В интервю за БНР той каза, че оставката на кабинета “Борисов” е лош вариант за излизане от ситуацията в страната. Плевнелиев повтори тезата на бившия конституционен съдия Румен Ненков, изразена в събота пред бТВ, според която е противоконституционно президентът да иска оставка на правителството.

Нови министри. Елена Йончева

Парламентът одобри замяната на петима министри, предложена от премиера. Новите министри са Кирил Ананиев (на финансите), Костадин Ангелов (на здравеопазването), Лъчезар Борисов (на икономиката) и Христо Терзийски (на вътрешните работи) и Марияна Николова (на туризма). Тук пише повече за всеки от тях.

Евродепутатката от левицата Елена Йончева ще се обърне към белгийската полиция по случая с аудиозапис, в който е заплашвана с това, че ще бъде “изгорена”. Записът беше разпространен преди около месец и в него глас, подобен на този на Бойко Борисов, казва, че знае кога прокуратурата ще повдигне обвинение на заместник-министър. Йончева е получила анализ от американска лаборатория, в който се твърди, че аудозаписът не съдържа следи от монтаж и гласът принадлежи на премиера.

МВР. Христо Иванов

МВР отчете добри резултати в борбата с битовата престъпност, но с една особеност: статистиката беше представена от главния прокурор, вместо от представител на самото МВР, както обикновено се прави.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов сезира българските прокурори за престъпление, извършено, според него, от Иван Гешев и ги призова да разследват случая. Това стана веднага, щом Конституционният съд реши, че всеки прокурор има право да разследва главния прокурор. Сигналът на Иванов е за това, че Гешев е предоставил на медиите информация, добита със специални разузнавателни средства.

САЩ. Лаура Кьовеши

Продължава напрежението между САЩ и Китай. Вашингтон призова за отпор на китайската “тирания”, Пекин затвори едно от американските консулства в отговор на аналогична стъпка, предприета от САЩ.

Европейската прокуратура ще може да отваря наново затворени дела за злоупотреби, казва Лаура Кьовеши, която оглави новата европейска институция.

И няколко препоръки

В петък от “Света София” прозвуча молитва. Това става за първи път от 1934 г., когато Ататюрк превръща сградата в музей. Това са 86 години копнеж, каза в петък един от мъжете, дошли за молитва.

Един хотел в Босна оцеля през войната и обсадата, но ето че едвам се справя със спада на туристи заради коронавируса. Хотел “Холидей” е символ на Сараево, но сега може да затвори.

Двама души са обърнали внимание на това, че хората, които се нуждаят от преливане на кръв нямат връзка с хората, които са готови да даряват кръв. Те са разработили приложение, което може да свърже двете групи. Ростислав Стоянов и Халил Имамов са в рубриката “Човек на деня” на Свободна Европа.

Как се прави рок концерт напук на пандемията? И колко близо сме до ваксината от коронавируса? Това и повече – в “Новини като хората”, представени от Ивайло Везенков.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG