Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Музиканти пак искат оставка от Орлов мост. Който протестира, да ходи пеша


Протестът на 81-ия ден се превърна в концерт на Орлов мост
Протестът на 81-ия ден се превърна в концерт на Орлов мост

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • БСП изолира Станишев
  • Партията на Цветанов тръгна
  • Военни действия между Армения и Азербайджан

На 81-ия ден на протест хиляди се събраха на концерт на Орлов мост. Участниците поискаха оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. “Не забравяйте кой създаде мутрите - БКП”, каза от сцената Васко Кръпката.

Зад това събитие стоят Анастас Гогов и Виктор Иванов. Те се запознават преди два месеца на протестите. Тук може да прочетете тяхната история.

Лидерът на Партията на Европейските социалисти Сергей Станишев не беше избран в Националния съвет на БСП. Конгресът на партията не включи в ръководството и други критици на Корнелия Нинова.

Партията на Цветан Цветанов “Републиканци за България” вече е учредена. Негов заместник е бизнесменът от САЩ и бивш собственик на телевизия Би Ай Ти Павел Вълнев.

Членове на ГЕРБ от различни места в страната обявяват, че напускат заради новата партия. Полина Паунова провери числата в търсене на отговор на въпроса колко точно отцепва Цветанов от ГЕРБ.

През май прокуратурата оневини Цветанов по Апартаментгейт и не откри нарушения на закона. Разследването за апартамента беше съвместна работа на Антикорупционния фонд и Свободна Европа. Посолството на САЩ преди дни публично подкрепи работата на фонда. Последното голямо разследване на организацията е за предполагаемата схема за крадене на бизнеси, т.нар. Осемте джуджета.

Най-популярната реплика тези дни в България е на председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. В Лом тя обясни защо ГЕРБ няма да подава оставка: “Метрото - ходят, протестират срещу лошия Бойко, качват се на метрото и се прибират вкъщи. Ходи пеша, бе! Ходи пеша.”

Пирамиди и суша

В изтеклите досиета FinCEN видно място заема българката Ружа Игнатова. Германското издание Зюддойче Цайтунг публикува разследване, което е преведено от българския партньор на разследващата мрежа, “Биволъ”.

Припомням ви разследването на Борис Митов от миналата година - как и защо българската прокуратура не успя да уличи крипто кралицата и тя все още няма обвинение в България.

“До дъно, или как два ВЕЦ-а изпиха водата по Черноморието” - Спас Спасов разказва в “Капитал” как язовирите "Камчия" и "Цонево" са почти празни както заради сушата, така и заради безконтролната работа на ВЕЦ-овете.

Нагорни Карабах, Крим и САЩ

Армения обяви военно положение и пълна мобилизация след тежки боеве със сили на Азербайджан в спорния регион Нагорни Карабах. И двете страни съобщават за жертви, включително и цивилни.

Масовите протести срещу Лукашенко в Беларус продължават, след като ЕС и САЩ вече не го признават за президент. Арестите на жени и журналисти също продължават.

Разказите за полицейско насилие са стотици. Това видео не е за всеки - мъж разказва за изнасилване от полицаи в Минск.

След като разбуни духовете в София, книга на българин за Крим излезе и в Украйна. “Бягство от Крим” на Светослав Нахум привлича интерес от украинската публика, но в България той беше атакуван от писателите русофили.

Доналд Тръмп номинира консервативния съдия Ейми Кони Барет за член на Върховния съд на САЩ на мястото на починалата либерална икона Рут Бейдър Гинсбърг.

Защо е толкова важен този въпрос и как се превърна в основна тема за предизборната кампания в САЩ - Николай Лавчиев обяснява.

И още две за десерт

В поредната емисия Новини като хората, представена от Ивайло Везенков, ще видите wi-fi бусове, спасяване на китове и един млад победител в едно старо състезание.

Те са петима и целта им е да популяризират българското кино във Франция. Те са Иво Желев, Десислава Миланова, Боряна Янчева, Цветелина Ковачева и Велина Терзиева и заедно са Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG