Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: COVID-19, снимките, 5G. Всички новини вече са за Бойко Борисов


Последната публична изява на Борисов беше в петък заедно със зам.-държавния секретар Кийт Крак, Росен Желязков, Теменужка Петкова, както и Георг Георгиев, който не е на снимката
Последната публична изява на Борисов беше в петък заедно със зам.-държавния секретар Кийт Крак, Росен Желязков, Теменужка Петкова, както и Георг Георгиев, който не е на снимката

Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Премиерът е с коронавирус
  • Полша и абортите
  • Приятелката на Антониони и Фелини

Министър-председателят Бойко Борисов е заразен с коронавирус. Той съобщи, че чувства общо неразположение, но продължава да изпълнява функциите си на премиер. Преди това РЗИ София първо му наложи, а после му вдигна карантината.

За последното денонощие заразените с COVID-19 са 327, общо засегнатите от заразата в България вече са 37 889. Само преди месец те бяха наполовина.

Настанени в болници вече са над 2 хиляди души. Само за последната седмица увеличението е с една трета.

Министерството на здравеопазването нареди на болниците в засегнати региони да спрат плановия прием, за да имат легла за пациенти с COVID-19. Кметът на София Йорданка Фандъкова затвори нощните заведения.

Още в петък представители на министерството, здравните инспекции и директори на болници предупредиха, че са необходими нови ограничения, за да не продължи влошаването на ситуацията.

Едно от най-цитираните изказвания е на представител на асоциацията на заведенията, който каза, че ще намаляват музиката, “за да не се налага хората да викат и да отделят повече слюнка”.

Рекорден ръст на заразените има не само в България, а и в повечето страни в Европа.

Премиерът на Чехия Бабиш поиска оставката на здравния министър Примула, защото беше сниман без маска да излиза от ресторант - при положение, че и маските на открито са задължителни, и заведенията са затворени.

Припомням ви този разказ отпреди 10 дни - как Чехия се превърна от отличника на Европа в страната с най-бързо разпространение на вируса.

На тази интерактивна карта показваме разпространението на заразата час по час по целия свят.

“Втората вълна на пандемията от коронавирус е факт. Факт е и поляризацията на общественото мнение, факт е всеобщият климат на несигурност. Това се все признаци, че живеем в ситуация на колективна травма”, обяснява Диана Иванова.

Снимките, 5G и абортите

“Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот”, каза за Борисов председателят на Европейската народна партия Доналд Туск. В интервю за Радио Свободна Европа той каза още, че българският премиер му се е изповядал за снимките от спалнята му.

Помните как държавата тръгна да търси от Домусчиеви 53 млн. лева неустойки за приватизацията на Български морски флот. Росен Босев разкрива в “Капитал” как този театър още продължава.

България се присъедини към инициативата на САЩ “Чиста мрежа”, която цели да ограничи експанзията на китайската компания Huawei в 5G мрежите. Според Вашингтон Китайската комунистическа партия използва компанията, за да шпионира други държави и частни фирми.

Конституционният съд на Полша постанови, че абортите не са позволени дори при увреждане на плода.

Франция отзова посланика си в Турция след думите на президента Раджеп Тайип Ердоган за френския му колега Еманюел Макрон.

Пореден масов протест се проведе в Беларус. Опозицията готви национална стачка срещу Лукашенко.

Препоръчвам ви тази история на Полина Паунова за един адрес в София, който хем съществува, хем не съществува. И какви последици има това за живеещите там хора.

И още три за десерт

Тя играе заедно със Саша Коен в новия “Борат” и е най-известната българка тези дни. Коя е Мария Бакалова - Теодора Бързакова разказва. Намерете още 4 минути днес, за да гледате емисията Новини като хората, представена от Ивайло Везенков, в която също ще видите Мария Бакалова.

Тя е приятелка на Антониони и Фелини. Тръгва от село Пчеларово, за да стигне до Палермо, Рим, Париж и Ню Йорк. Сега обратно е в Пчеларово, където събира изкуството. Константина Петкова е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG