Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Неприкрит лобизъм, масова сеч и медии в ръцете на “неколцина силни личности”


Добро утро. Най-важното тази сутрин:

  • Радев под карантина
  • Тероризъм във Франция
  • Децата на Указ 770

Само за последното денонощие новите случаи на COVID-19 в България са 2689. В блога следим развитието на заразата. Починалите са 28 души. Общо потвърдените случаи наближават 50 хиляди.

Президентът Румен Радев е под карантина, след като неговият главен секретар Димитър Стоянов е с положителен тест за коронавирус. Припомням ви историята как само преди седмица и президентът, и премиерът не бяха изолирани в нарушение на правилата и това доведе до оставката на шефа на столичната здравна инспекция.

Учениците в гимназиите вече учат дистанционно. Това видео показва какво се случва с децата, които нямат възможност за лаптоп или таблет и как може да се реши този проблем.

Не навсякъде обаче училищата се затварят заради коронавируса. Тук е описано коя държава какъв подход е избрала.

Заради рязкото покачване на новите случаи на COVID-19 Франция и Германия преминават към национална карантина. Заведения и магазини във Франция не работят от днес, докато строгите ограничения в Германия влизат в сила в понеделник.

В първия ден на карантината във Франция, трима души бяха убити при нападение с нож в района на базиликата "Нотр Дам" в Ница. Кметът на града каза, че "всичко сочи, че това е терористичен акт”.

Атаката е само две седмици след убийството на учителя, който е показал карикатури на Мохамед, и в разгара на словесната война между Еманюел Макрон и Реджеп Ердоган. Кой кого подкрепя в този спор и какви са позициите в България - тук е описано.

Източване, сеч и “неколцина силни личности”

Частните болници в България не са задължени да правят търгове за лекарства, дори и да получават пари от здравната каса. Така често едно и също лекарство се купува много по-скъпо, а парите изтичат. И когато правителството решава да премахне това, одобрената поправка в закона изненадващо изчезва напът за парламента, разкрива Генка Шикерова.

Всеки, който извършва обществен превоз на пътници, без да разполага с регистрация или лиценз, може да получи от 2 до 5 години затвор, реши парламентът. Много хора видяха в това атака срещу споделенето пътуване.

Колегите от Bird.bg са анализирали всички разрешителни са сеч в горите и всички превозни билети за последните 5 години. След обработка на данните се оказва, че всяка година стотици хиляди тона гори се изсичат в повече от позволеното.

Парламентът прие на първо четене промените в НПК, които казват кой ще избира българските делегирани прокурори, които ще работят заедно с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Засега това е Прокурорската колегия на ВСС.

Посланичката на САЩ Херо Мустафа участва в онлайн конференция на Коалицията за медийна грамотност. “Важно е да пазим медиите от външен натиск”, каза тя. И предупреди за концентрирането на медиите “в ръцете на неколцина силни личности”.

Антимонополната комисия изненадващо промени позицията си и разреши на Еврохолд да купи бизнеса на ЧЕЗ в България. Така чешката компания е по-близо до целта си да напусне страната, след неуспешните опити досега.

И още две за десерт

След почти пълната забрана за аборти в Полша, темата отново е актуална. Не пропускайте тази история за Указ 770. Елица Симеонова разказва как комунистическият лидер на Румъния Чаушеску забранява абортите и какви са резултатите от този експеримент.

“Човекът в нас умира с мълчанието пред тиранията”. Това са думи първия африканец, спечелил Нобелова награда по литература. Преди броени дни той обяви издаването на нов роман след почти половин век творческо затишие. Уоле Шоинка е Човек на деня на Свободна Европа. Хубав ден.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров.

  • 16x9 Image

    Иван Бедров

    Иван Бедров е директор на българската служба на Радио Свободна Европа. Има над 25 години опит в български и международни медии, сред които бТВ, БНР, Клуб Z, Дойче веле и Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG