Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Край на протестите, начало на комитетите. И 19 починали за денонощие


Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Протестите преминават в комитети
  • София с твърдо решение да блокира Скопие
  • Протести срещу “Турски поток”

През последното денонощие в България има 1225 случая на COVID-19. Това отговаря на 22 % от направените тестове. Починали са 19 души.

В петък, 16 октомври, случаите на коронавирус в България бяха 914 за денонощие. Седмица по-късно, на 23 октомври, те бяха 1595. Още седмица по-късно те бяха близо 3000. Тази история можете да проследите в нашия блог, който се обновява ежедневно. Картата на развитието на пандемията по света е достъпна тук.

Болниците, заведенията и COVID-19

Възрастен мъж със симптоми на COVID-19 е бил изписан от плевенска болница, защото не е имало място, в което да изчака резултатите от теста си. Той умира напът за вкъщи. Случаят се разглежда от Изпълнителната агенция “Медицински надзор”.

Здравният министър Костадин Ангелов заплаши болниците, които не приемат пациенти с коронавирус, със законодателни промени. Те биха спрели достъпа на съответните болници до здравната каса.

ЕС ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава членка в друга, за да се избегне препълването на болници.

Заповедта на здравния министър за затваряне на нощните заведения масово не се спазва. Причината е в това, че някои нощни заведения не са изброени в документа, който налага забрани само на "дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито". За останалите е въведено само ограничението да затварят преди 23.30 ч.

Протестите. София и Скопие

Ежедневните протести приключват в този им вид, съобщиха от “Отровното трио”, като се позоваха на пандемията. Това стана на 116-ия ден от демонстрациите, насочени срещу правителството и главния прокурор. От Триото казаха, че започват изграждане на комитети от съмишленици в страната.

България ще блокира пътя на Скопие към членство в ЕС, ако страната не признае, че националната идентичност и езикът ѝ имат български корени, става ясно от интервю на външната министърка Екатерина Захариева пред Ройтерс. През 2018, когато България беше ротационен председател на Съвета на ЕС, тя настояваше за бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

ЕСПЧ. “Турски поток”. БНР

България е една от четирите страни в ЕС, които бяха призовани от съда в Страсбург да спазват презумпцията за невинност. Един пример за неспазване на този принцип е свързан с властите, които открито посочват даден човек за виновен в престъпление, преди съдът да се е произнесъл.

До село Расово в област Монтана в петък имаше протестна акция срещу строежа на "Турски поток". Хората блокираха пътя към компресорната станция. Тук напомняме какво е “Турски поток” и защо строежът му буди недоволство.

Директорът на общественото радио Андон Балтаков оттегли оставката си, след като получи подкрепата на журналистите от медията. По-рано той искаше на напусне поста си, след като установи, че думите и позициите му се фалшифицират от Министерството на културата.

Франция. Беларус. САЩ

Православен свещеник от гръцки произход беше прострелян във френския град Лион в събота. Извършителят е успял да избяга. Това е третото подобно нападение във Франция през изтеклите две седмици. Първо беше жестоко убит учител, показвал на децата карикатури на Мохамед, а след това трима души бяха убити при атака с нож в Ница.

Беларус затвори частично сухопътните си граници, като се позова на пандемията. Има подозрения, че причината може да е политически мотивирана.

Изборите в САЩ предстоят във вторник, но резултатите могат да се забавят дори и със седмици. Причината е в това, че много повече американци от обикновено ще гласуват от разстояние, докато секционните комисии и пощите не са подготвени за толкова голям брой бюлетини, подлежащи на ръчно преброяване.

И няколко препоръки

Футболистът на Манчестър Юнайтед Маркъс Рашфорд успя да опази безплатните училищни обеди в Обединеното кралство, като поде шумна кампания срещу намерението на премиера да ги отмени. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

В неделя отмина Денят на народните будители. Стефан Дечев напомня историята на този празник и необичайната му съдба в годините.

“Липсва ни памет за провалите”, казва Георги Господинов в интервю за “Площад “Славейков”.

Докато всички броим положителните тестове за COVID-19, Теодора Бързакова реши да покаже нещо друго с думата “позитивно” - вижте нейните “Новини като хората”.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG