Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Ердоган подкрепи Доган, Домусчиеви продават Нова, а Тръмп доближи загубата


Членовете на ДПС преизбраха Мустафа Карадайъ за председател на партията
Членовете на ДПС преизбраха Мустафа Карадайъ за председател на партията

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Ердоган подкрепи Доган
  • Нова телевизия пак се продава
  • Тръмп е все по-близо до загуба на изборите

За последния ден новите случаи на COVID-19 са 497 при направени 1 634 PCR теста. В болници са 7 244 души с коронавирус. Мерките за ограничаване на епидемията, които бяха въведени в България през ноември, ще останат в сила и тази седмица.

В Германия ограниченията се затягат - магазините и училищата ще бъдат затворени до 10 януари.

Глътка въздух от пандемията се очаква с идването на ваксина. Тази на Pfizer и BioNTech вече е одобрена за използване в САЩ и се очаква да получи разрешение в ЕС през декември. Ако се чудите как работят ваксините и защо станаха толкова бързо, тук можете да видите отговорите.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org какво още искате да видите в бюлетина и удобен ли ви е часът, в който го получавате.

ДПС поиска да участва в правителството

Основната цел на ДПС е да участва в правителството. Това каза Мустафа Карадайъ, който беше преизбран за председател на партията. Видео поздравления към членовете на ДПС изпратиха почетният председател Ахмед Доган и президентът на Турция Реджеп Еродоган, който каза, че движението е “заело своето важно място в българската демокрация”.

Кирил и Георги Домусчиеви продават Нова телевизия по-малко от две години след като я купиха. Те преговарят с Юнайтед груп - собственик на българския телеком БTK (Vivacom).

“ЦУМ-гейт” окончателно приключи тази седмица, но финалът не разкри цялата истина, а само показа какво е било крито. Борис Митов проследи хронологията от началото до края.

Брюксел се разбра с Унгария и Полша

Държавите от ЕС постигнаха съгласие за бюджета и фонда за възстановяване. Близо месец Унгария и Полша блокираха решението, защото бяха против обвързването еврофондовете с върховенството на правото.

ЕС и Великобритания обаче не успяха да постигнат сделка за търговските отношения след Брекзит. Те се договориха само да продължат да преговарят.

ЕС ще намали до 2030 г. въглеродните емисии с 55% спрямо нивата от 1990 г. Голямата цел е постигане на въглеродна неутралност в ЕС до 2050 г.

Тръмп доближи загубата

В понеделник се събира Електоралната колегия, която ще избере следващия президент на САЩ. Според резултатите от изборите на 3 ноември Джо Байдън има 306 електорски гласа, а Доналд Тръмп има 232.

Върховният съд на САЩ отхвърли подкрепен от Тръмп иск за обявяване на резултатите от президентските избори в четири ключови щата за недействителни. Няколко хиляди негови привърженици протестираха, защото смятат резултатите от вота за фалшифицирани.

Накратко около света

Иран екзекутира журналиста Рухола Зам, който информираше чрез личния си сайт хората за протестите през 2017 г. Армения видя териториални претенции в думи на президентите на Турция и на Азербайджан след примирието в Нагорни Карабах. Международният наказателен съд се готви да разследва данни за престъпления срещу човечеството, извършени по време на анексията на Крим от Русия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска светът да обяви извънредно климатично положение. През 2020 г. емисиите на парникови газове в света са намалели със 7% заради ограниченията в пътуванията, предизвикани от пандемията.

И две препоръки

Как се спасяват 800 жирафа от удавяне? Тази и други истории от света и България можете да видите в емисията Новини като хората, представена от Теодора Бързакова.

Тихомира Методиева е счетоводител по професия и фотограф по призвание. И съчетава това с поне три дни седмично, в които дава 12-часови смени като доброволец в отделение за лечение на COVID-19. Тя е човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

XS
SM
MD
LG