Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Арести и побои на протеста в защита на Навални в Русия. Ваксините за Европа ще се забавят


Жена с плакат "Няма да търпим повече. Не ни е страх" по време на протест в подкрепа на Алексей Навални в Москва
Жена с плакат "Няма да търпим повече. Не ни е страх" по време на протест в подкрепа на Алексей Навални в Москва

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • Арестите в Русия
  • Ваксините
  • Магистралите

В десетки градове в Русия хора протестираха в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, който беше арестуван преди седмица. Властите използваха насилие и задържаха повече от 1600 протестиращи. Вижте кадри от протестите в Русия в това видео.

В България също имаше демонстрации в защита на Навални. Десетки протестиращи се събраха пред посолството на Русия в София и пред генералното консулство във Варна. Вижте повече в репортажа на Мирослав Михайлов.

България осъди арестите на мирни граждани по време на демонстрациите в Русия и призова те да бъдат освободени незабавно. Премиерът Бойко Борисов призова президента Румен Радев да излезе с позиция за ареста на Навални.

Ваксините и мерките

AstraZeneca ще намали доставките на ваксината си срещу COVID-19 за ЕС с 60%. Това ще засегне България, защото правителството е поръчало най-много ваксини именно от тази компания, чиято ваксина очаква одобрение за използване в ЕС до края на януари.

След новината проф. Тодор Кантарджиев от щаба за борба срещу коронавируса каза, че в добрия случай в България ще има около 2 милиона ваксинирани до края на август. Седмица по-рано властите обявиха план 2,3 милиона души да бъдат ваксинирани до юни.

А защо в България има по-малко ваксини, отколкото в други страни в ЕС? От обясненията на властите излиза, че Брюксел, а не София решава колко ваксини от коя фирма да дойдат в България. Но това не е така. България сама е решила да се откаже от почти две трети от полагащите се на държавата ваксини.

В България за последния ден са ваксинирани 24 души. Новите случаи на COVID-19 са 121, починали са 9 души с вируса.

България ще върви към постепенно разхлабване на мерките срещу епидемията, съобщи здравният министър. Фитнес залите ще бъдат отворени в началото на февруари.

В други държави в Европа мерките се затягат. Нидерландия въведе полицейски час, а Великобритания ще въведе 10-дневна карантина за пристигащите от рискови страни.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Магистралите и картините

За последните две години в държавната фирма “Автомагистрали” са изсипани почти 5 млрд. лева от парите на данъкоплатците за строителство на магистрала. Над милиард от тях са преведени към частни компании без конкурси, показва разследване на “Капитал”.

Картина на Бойко Борисов и сръбския президент Александър Вучич влезе в новините. Оказа се, че се подготвя цяла изложба на платна, посветени на газопровода “Балкански поток”, който доставя руски природен газ в Сърбия и струва на България 3 млрд. лева.

Групата за наблюдение на демокрацията в Европейския парламент повторно попита главния прокурор и правосъдния министър за разследванията на аудиозаписите с гласа на Борисов и за къщата в Барселона.

В неделя се навършиха 200 дни от началото на протестите срещу правителството. Протестиращи се събраха пред сградата на Министерския съвет и направиха опит да влязат в нея, но бяха отблъснати от полицията.

И три препоръки

Дитер Келер е един от милионите нацистки войници, които нахлуват в Съветския съюз през 1941 г. Той оцелява и се завръща към цивилния живот с колекция от снимки на зверствата, на които става свидетел. Вижте някои от тях.

Екатерина Петрова стана едва вторият човек в историята на преводаческия фонд на PEN America, който получи награда за превод от български. Запознайте се с нея в рубриката Човек на деня.

Не пропускайте и емисията Новини като хората, представена от Теодора Бързакова, в която ще видите историите на няколко алпинисти, една поетеса и изчезващ вид носорог.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG