Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Отваря се вратата за сеч на гори и строежи при дюни. Как работи “фабриката за тролове”


Гора край село Говедарци
Гора край село Говедарци

Добро утро,

Най-важното тази сутрин:

  • COVID-19 и ваксините
  • Сеч в горите и строежи на дюните
  • “Фабриката за тролове”

В България за последния ден новите случаи на COVID-19 са 827, което отговаря на малко над 5% от направените тестове. Починали са 36 души.

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка в България с три месеца. Затворените заради епидемията ресторанти ще отворят на 1 март. Първи в клас ще се върнат учениците от 7, 8 и 12 клас, след което ще се редуват с другите класове. Вече няма да се допуска вместо маски да се използват шалове и шлемове.

По света разпространението на COVID-19 предизвика затягане на мерките в много страни. Това до протести и размирици в Нидерландия, а властите в Белгия се опасяват от бунтове в края на седмицата. Във Великобритания при настъпването на втората вълна на пандемията през есента безработицата е достигнала най-високото си ниво от 2016 г.

Европейската комисия предложи ограничаване на износа на ваксини срещу COVID-19 от ЕС. Това се случи на фона на недоволството, предизвикано от новината, че AstraZeneca ще съкрати доставките на ваксината си за ЕС с 60%.

В България досега са ваксинирани 29 122 души. Този брой всъщност е малък в сравнение с други държави. Страната е последна по темп на имунизация в ЕС. Защо? В това видео Теодора Бързакова събра фактите за ваксините срещу COVID-19.

Благодарим ви, че споделяте вашето мнение за “3 минути”. Ако още не сте го направили, пишете ни на svobodnaevropa@rferl.org харесва ли ви бюлетинът и какво още искате да видите в него.

Прокуратурата, горите, дюните

Правозащитната адвокатка Диана Драгиева води успешна съдебна битка срещу прокуратурата, за да се сдобие със списък на действащите актове на главния прокурор. Повод за делото ѝ е една инструкция, чието реално въздействие се простира отвъд прокуратурата и може да засегне правата на всеки гражданин.

Една законова поправка може да отвори възможност за изсичането на близо 4 млн. декара гори, залесени върху земеделски земи. Предложението е направено от депутата от ВМРО Александър Сабанов и не е първият опит да се отменят ограниченията за сеч в земеделски земи.

Доскоро в защитената местност “Камчийски пясъци” беше забранено да се строи. Това ограничение мистериозно отпадна от заповед на екоминистерството, след като във варианта за обсъждане я имаше, а в окончателния - не.

Навални, Тръмп, Италия

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази загриженост от репресиите срещу руския опозиционер Алексей Навални. Вашингтон осъди и “суровата тактика”, използвана срещу протестиращите в подкрепа на Навални в Москва.

Доналд Тръмп може вече да не е президент, но процедурата по импийчмънт срещу него продължава. Той беше обвинен в насърчаване на безредиците във Вашингтон. Ако сенаторите решат, че е виновен, той вече няма да може да заема управленски постове.

В Италия премиерът Джузепе Конте подаде оставката на правителството си след политическата криза, предизвикана от оттеглянето на малка партия от управлението. Очаква се Конте да се опита да състави нов кабинет в следващите дни.

И две препоръки

Той е лекар в спешна помощ, но е по-известен с определението, което често му дава литературната критика - “майстор на късия разказ, какъвто няма в българската литература”. Запознайте се с Людмил Станев в рубриката Човек на деня.

Сергей К. е трол от Санкт Петербург. Съвсем доскоро той е работил за местното подразделение на руската “фабрика за тролове”. “Нормата ни е 120 поста на ден”, казва той. Ако искате да разберете как работи “кухнята на държавната пропаганда”, не пропускайте неговия разказ.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG