Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как се регистрират партии с пронацистки идеи? Кремъл най-после намери собственик на “двореца на Путин”


Снимка от протестите в Санкт Петербург, свикани от екипа на Алексей Навални, 31 януари 2021 г.
Снимка от протестите в Санкт Петербург, свикани от екипа на Алексей Навални, 31 януари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Над 4500 души бяха арестувани в Русия
  • Тецът на Доган ще се разследва в Прага
  • Отива ли си Пеевски?

При правителство, което управлява с националисти, в България се появи още една националистическа партия. Тя има идеи, типични за пронацистки организации. И още една новина от сходен порядък: съдът оправда Валери Симеонов за думите, които той изрече по адрес на майките от “Системата ни убива” - че това са “кресливи жени” с “уж болни деца”.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 130 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 6 % от всички извършени тестове. Починали са 17 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

От днес започва постепенното отпускане на мерките срещу коронавируса, което неизбежно ще доведе до ръст на заболелите, смятат здравните власти. Според тях 1500 заразени на ден е критичното число, което не бива да бъде прехвърляно.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

В петък беше одобрена ваксината на АстраЗенека за страните от ЕС. Това е ваксината, от която България е поръчала най-много дози. Тя предпазва хора над 18-годишна възраст и има ефективност от 59.9%. В момента България е на последно място по брой на ваксинирани граждани в ЕС.

В разгара на спора между ЕС и АстраЗенека за това дали компанията има право да намали доставките си, Брюксел публикува пълния текст на договора.

Разследване на главния прокурор. Тецът на Доган

В българското законодателство беше създадена нова фигура на специален обвинител, който единствен ще може да разследва главния прокурор. Това ще става по начин, за който от Брюксел предупредиха, че не е подходящ.

Чешката прокуратура започна разследване за сделката, която впоследствие доведе до придобиването на ТЕЦ "Варна" от Ахмед Доган.

Борисов и Пеевски

Борисов и Пеевски са като сиамски близнаци, единият не може да съществува без другия, казва бизнесменът Васил Божков в интервю за Силвия Великова. “Купиха си телевизия, сложиха си прокурор, държат цялата администрация, опитаха се да завладеят съда”, казва още той. Самият Божков иска да отиде на избори с партията си, чието регистриране беше отложено.

Слуховете, че Пеевски си тръгва вървят от поне две години.Бойко Борисов още през април 2016 г. каза: „Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната“ – но Пеевски просто прехвърляше бизнеси към офшорки, пише Емилия Милчева в “Тоест”. “Сега той кешира успешно активите, с които се сдоби от тройната коалиция насам, както и всичко, до което се добра след контролирания взрив на Корпоративна търговска банка”. Кой ще е новият Пеевски, пита тя.

4500 ареста за ден

Повече от 4500 души бяха арестувани в Русия по време на демонстрациите, свикани от екипа на Алексей Навални. Това е втората подобна проява – преди седмица в страната се състояха протести в повече от 100 руски града и в тях бяха арестувани най-малко 3600 души. Хората искат свобода от Путин и свобода на политическите затворници. Неделният протест в Москва продължи повече от 7 часа и се отличаваше с нещо необичайно – демонстрациите бяха стихийни и възникваха на различни места в блокираната столица. А видеото е тук.

Две седмици след като стана ясно, че за руския президент е изградена огромна сграда с 16-етажен подземен бункер на брега на Черно море, най-после се намери близък до Путин олигарх, който да каже, че дворецът всъщност е негов и да отклони стрелите от президента.

И две препоръки

Днес се навършват 76 години от първите присъди на Народния съд. С тях в България навлиза една сталинска версия на правораздаването, за която пише Цветомир Панчев в desebg.com

От скиора Алберт Попов до най-високия комин в Европа светът е пълен с вдъхновения. Вижте част от тях в “Новини като хората”.

плюс моят личен фаворит

Много българи в САЩ са част от онези 11 милиона души, които живеят без изрядни документи. Как им се беше отразил мандатът на Тръмп и как – решенията на Байдън от последните 10 дни, разказва Ивайло Везенков.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG