Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как господин Никой прекроява отбраната. Мария Бакалова влезе в битка за “Златен глобус”


Хора са излезли на разходка в парка пред НДК в София, 3 февруари 2021 г.
Хора са излезли на разходка в парка пред НДК в София, 3 февруари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Случаите на COVID-19 са над 700
  • Промяна във важен закон се оказа без автор
  • ЕС и САЩ призоваха Русия да освободи Навални

Мария Бакалова, която игра във филма “Борат 2” на Саша Барън Коен, беше номинирана за “Златен глобус”. Във филма се разказва за репортер от Казахстан, който иска да омъжи дъщеря си за високопоставен американски политик. Набелязан за съпруг е вицепрезидентът Майк Пенс.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 719 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 7% от всички извършени тестове. Починали са 40 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Военни обекти на концесия. Бонуси в НАП

Един от новите текстове в Закона за концесиите дава възможност за отдаване на концесии в "областите отбрана и сигурност". Нито една партия в парламента не знае кой е авторът на тези текстове и как те са намерили място в закона, пише Полина Паунова.

НАП е раздала на свои служители над 30 млн. лева бонуси през миналата 2020 г. 7844 души в страната са получили възнаграждения над заплатите си. Това става ясно от документи, предоставени от НАП на гражданско сдружение.

Джиповете. “Винпром Карнобат”

Премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев за разследването на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). По този случай се иска България да възстанови 6 милиона евро заради нередности при търг за доставка на автомобили за полицията. "Както обикновено крадецът вика дръжте крадеца", каза министър-председателят Бойко Борисов по време на заседание на Министерския съвет.

Собственикът на “Винпром Карнобат” Миню Стайков ще бъде вече под домашен арест, след като прекара в следствения арест 2 години и половина. Той получи обвинения по две разследвания. Той е обвинен в данъчни измами, пране на пари и производство на цигари без бандерол, както и в злоупотреба с еврофондове.

Навални

САЩ и страни от ЕС, сред които е България, призоваха за освобождаването на опозиционера Алексей Навални. Той беше осъден във вторник от московски съд, след като половин година по-рано беше отровен с Новичок, но оцеля. След като присъдата му беше произнесена, в много градове на Русия имаше спонтанни протести. В тях бяха арестувани над 1450 души.

Руският опозиционер Евгений Чупов, който наскоро получи политическо убежище в България, смята, че Навални може да бъде освободен от затвора само ако САЩ и ЕС окажат натиск върху Путин.

Украйна. Мианмар

Украйна наложи санкции на 3 медии, свързани с човек на президента на Русия Владимир Путин. В момента три телевизии не могат да излъчват програмите си, освен в интернет. Медиите са на Виктор Медведчук, който е председател на политическия съвет на партията "Опозиционна платформа - за живота" и един от най-богатите и влиятелни хора в Украйна.

ООН така и не успя да осъди военния преврат в Мианмар, защото Китай наложи вето на решението. Преди два дни военните арестуваха стотици политици в страната. Местонахождението им остава неизвестно.

И две препоръки

Трима души заснеха “новото нормално”, в което живеем от година, и го представиха във виртуална изложба. За тях пише Борис Митов в рубриката “Човек на деня”.

Ако това не е достатъчно за вдъхновение, вижте историята на нобеловия лауреат Херман Хесе, разказана от Пламен Асенов в рубриката “Велики европейци”.

плюс моят личен фаворит

Призовавам всички да не се страхуват, каза Алексей Навални в своята реч в московския съд. Речта трябваше да бъде по делото, за което го осъдиха на затвор ефективно, но се оказа политическа реч, чийто пълен текст е тук.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG