Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Жертвите на COVID-19 вече са над 10 000. Търси се правосъдие за “Осемте джуджета”


Опашка за ваксиниране в хасковското село Малево, 23 февруари 2021 г.
Опашка за ваксиниране в хасковското село Малево, 23 февруари 2021 г.

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Жертвите на коронавируса минаха 10 000
  • АстраЗенека забавя ваксините
  • Амнести интернешънъл се отказа от Навални

През изтеклото денонощие има 1733 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 14% от всички извършени тестове. Починали са 48 души.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините, ресторантите

В сряда бяха публикувани адресите на всички пунктове, в които можете да се ваксинирате.

AstraZeneca предупреди, че няма да достави всички предвидени дози от ваксината си за ЕС през второто тримесечие на годината. Компанията ще изпрати по-малко от половината предвидени дози.

В България досега са поставени близо 150 000 дози от ваксините. Хората, ваксинирани с по две дози, са 29 677 души.

Нощните заведения ще отворят врати три дни преди изборите, а ресторантите – каакто беше предвидено и по-рано – още в понеделник.

Неонацизмът. Побоят над журналист. “Демократична България”

БНСЕ, която провежда ежегодния Луковмарш, беше защитена от съда, след като прокурорите искаха забраната й. Причина за този резултат са пропуски на прокурора и изненадваща интерпретация, която съдийката е направила на експертно мнение, показва наша проверка.

Посолството на САЩ защити журналиста Димитър Кенаров, който беше бит от полицаи, докато снимаше протест от миналата година. Пет месеца след побоя няма образувано досъдебно производство, а МВР обяви, че няма данни за престъпление.

Извънпарламентарната “Демократична България” свали доверие от своя районна кметица, след като стана ясно, че тя е получила 7600 лева като ръководител на проект в оглавявания от нея район.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за създаването на нова фигура сред прокурорите, която единствена ще може да разследва главния прокурор. По-рано той беше наложил вето на текстовете, но депутатите не се съобразиха с него.

Русия, Грузия, Сирия, Узбекистан

Амнести интернешънъл вече не приема Алексей Навални за “затворник на съвестта”. Причина за решението е това, че той не е осъдил публично свои стари изказвания, които могат представляват реч на омразата.

Над 20 души бяха арестувани след многохилядни протести в Грузия срещу ареста на опозиционния лидер Ника Мелия и обискирането на офисите на партията му.

Агент на сирийските тайни служби беше осъден за престъпления срещу човечеството. Това е първият процес срещу представител на Башар Асад за насилие и произвол по време на протестите от 2011 г.

Държавни компании от Узбекистан са построили таен планински курорт за личните нужди на президента Шавкат Мирзийоев. Мястото е на 100 км. югоизточно от столицата Ташкент.

И две препоръки

След края на конфликта в Нагорни Карабах границата между Армения и Азербайджан беше променена. В това видео можете да видите как живеят някои от селата там.

Той ще получи наградата на Столичната община за „изключителен принос към изкуството на киното”. Иранският режисьор Джафар Панахи, който снима, докато му е забранено да прави това, е Човек на деня на Свободна Европа.

„Няма за какво чак толкова да се плаче”. Това са последните думи, които изрича Конрад Аденауер, първият канцлер на нова Германия. Той е един от великите европейци, представен от Пламен Асенов.

плюс моят личен фаворит

Какво стана със случая “Осемте джуджета”, след като той разкри кражба на бизнес с помощта на бивши и настоящи представители на прокуратурата? Илия Златанов – бизнесменът, който разказа това, описа как вижда ситуацията пред Генка Шикерова.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG