Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Как се създава подчинен и беден учител. И три неща за Бойко Рашков


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Нови конфликти между власти и журналисти
  • Започва ревизия в Министерството на правосъдието
  • Унгария приема китайски университет

Журналистът Димитър Кенаров, който беше бит и влачен от полицията по време на протестите миналата година, сега е подложен на данъчна проверка, поискана от МВР. Новината идва след като Кенаров започна дело срещу МВР. Срещу това протестират от Асоциацията на европейските журналисти.

Три неща за Бойко Рашков

Министърът на вътрешните работи каза, че ако е собственик на бТВ би „отстранил“ от сутрешния блок двама от журналистите в него. Поводът е интервю, взето по-рано от тях с Бойко Рашков. Тогава журналистите Биляна Гавазова и Златимир Йочев искаха да разберат защо министърът е назначил за шеф на кабинета си жена, която е учредителка на партията на Васил Божков. Не стига че не получиха адекватен отговор, а трябваше ден по-късно да чуят и това.

По-късно министърът се извини за думите си.

Бойко Рашков каза, че ще настоява служебният премиер да прекрати отпуските на шефовете на специалните служби. По БНР той уточни, че ако зависи от него, те ще бъдат освободени. Ден по-рано беше станало ясно, че шефовете на ДАНС, разузнаването и Държавната агенция „Технически операции“ (ДАТО) са излезли в неплатен отпуск – един от тях до 21 май, а двама – до септември. Те бяха поканени от премиера на среща, но дойде само шефът на ДАТО.

Тук сме събрали на едно място последните кадрови промени в МВР и историите, които биха могли да стоят зад решенията за това.

Делян Пеевски и ББР. Ревизия в МП

Делян Пеевски не е получавал кредити от Българската банка за развитие (ББР), каза Йордан Цонев от ДПС. По-рано министърът на икономиката беше казал, че ББР е дала около 500 милиона лева на фирми, свързани с Пеевски.

В Министерството на правосъдието започва ревизия на всички направления, както и на обществените поръчки. Тя трябва да приключи до края на месеца.

Вижте тези и други новини в блога ни.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 677 нови случая на COVID-19 в България. Починали са 84 души.

Студентите се връщат в аудиториите още днес, а всички ученици – на 31 май, реши здравният министър.

Ежедневното развитие на случаите можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Ваксините

Зелените коридори бяха негласно върнати обратно ден след като бяха отменени. В нова заповед на министъра на здравеопазването се казва, че възрастните и болните ще се ваксинират „приоритетно“ от понеделник до четвъртък. В понеделник думата „приоритетно“ липсваше и ваксинирането в посочените дни беше предвидено само за най-рисковите групи.

В момента няма по-важна задача от силна кампания в полза на ваксинирането, каза Александър Симидчиев от „Демократична България“ в Студио България на Свободна Европа. Той беше председател на здравната комисия в последния парламент.

Взривовете в Чехия. Огънят в Газа. Жертвите в Мианмар

Разследване на чешки медии показа, че руснаците, взривили оръжейния склад през 2014 г., са имали съучастници сред самите чехи.

Американският президент Байдън призова за край на огъня в Газа, като едновременно с това подкрепи правото но Израел на самоотбрана.

Александър Лукашенко одобри закон, който разрешава на полицията в страната да използва огнестрелни оръжия срещу протестиращи.

Откакто беше извършен превратът в Мианмар, в страната са били убити над 800 души, арестувани са 4120 души, а 20 са осъдени на смърт, сочат нови данни.

Най-голямата мечка в румънските планини е била убита от чужденец. Случаят се използва от националистите, които оприличават Румъния с мечката, „съсипвана“ от Запада.

И три препоръки

Една практика, която излага на риск образованието: назначаването на учители на временен договор, в който не влиза плащане на месеците от лятната ваканция. Димитър Атанасов разказва за случая и анализира последиците.

Унгария прогони Централноевропейския университет, известен като университета на Сорос. На негово място идва китайски университет. Вижте видеото.

Владимир Левчев представи наведнъж три книги, които е превел или написал, докато трае пандемията. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

... плюс моят личен фаворит

„Репортери без граници“ ще започнат да означават надеждните медии в различните страни. Това е елемент от битката им с дезинформацията.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG