Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: "Уотъргейт" ли? Не, България


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Три минути:

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Службите са подслушвали опозицията
  • „Воля“, НФСБ и ВМРО се обединиха за изборите
  • Георги Бърдаров с литературна награда

Вътрешният министър Бойко Рашков потвърди, че две служби са подслушвали политици и че в ДАНС са унищожавали документи. По-рано съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов го беше призовал да направи проверка на подслушванията. По негови данни става дума за 32-ма следени политици от три партии – самата „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри, вън!“.

Политиците са били подслушвани от отдел “Вътреша сигурност” в МВР, дирекция “Контратероризъм” в ДАНС и звеното отново за контратериризъм към Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). „Това е „Уотъргейт“, каза Атанасов. Двете служби, свързани с подслушванията и назовани от министър Бойко Рашков, са ДАНС и Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО).

Иван Ангелов и "Градус". Спецсъдът

Бизнесменът Иван Ангелов, който беше обвинен в рекет и изнудване на други бизнеси по време на заседание на комисията за ревизия на ГЕРБ, беше разпитван в прокуратурата. Преди да влезе там, той говори пред журналисти и се отказа от практически всички свои твърдения, казани по-рано в парламента. Той каза, че се е объркал, че Бойко Борисов му е съдействал стоката му да мине през граница, отказа се и от твърдението, че е спечелил от бартерна сделка с фурми между правителствата на България и ОАЕ.

Борис Митов дава един пример от спецсъда, който опозицията иска да закрие. Делото е срещу четирима наркодилъри, двама от които имат и предишни присъди. Накрая един от четиримата получава много по-малка присъда и е глобен с много по-малко от предвиденото по закон. А прокуратурата смята примера за положителен.

В четвъртък стана ясно, че Сърбия отново е отмени ла екстрадирането на банкера Цветан Василев.

Изборите на 11 юли

Три националистически партии ще се явят заедно на изборите, след като не успяха да влязат поотделно в парламента през април. Това са ВМРО, НФСБ и „Воля“. Лидерите няма да са кандидати.

БСП се опитва да създаде широка лява коалиция, заедно с фигури като Георги Първанов, Татяна Дончева и Георги Кадиев. Но без Мая Манолова. В петък преди обяд Корнелия Нинова ще обясни докъде са стигнали усилията.

България е обект на широкомащабно руско влияние, сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД). В проруски медии се срещат най-често тези твърдения: че Русия е стожер на традиционните ценности, жертва на исторически фалшификации и на нечестни търговски практики.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 368 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на около 2,79% от извършените тестове. Починали са 31 души.

В България е установена мутация в британския вариант на COVID-19, която е типична за бразилския вариант. Тя не е по-опасна, но е по-заразна.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

САЩ, Русия, Унгария

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен и руският външен министър Сергей Лавров се срещнаха в Рейкявик, а Москва тепърва ще мисли дали Путин ще се срещне с Байдън. САЩ се отказаха от санкции за фирмата, която отговаря за строителството на финалния етап от газопровода "Северен поток 2". Шефът на затворите в Русия каза, че Навални „горе-долу“ се е възстановил. Унгария не се включи в новата сделка на ЕС за 1,8 млрд. дози от Pfizer.

И две препоръки

Александър Дунчев е новият директор на Изпълнителната агенция по горите. По-рано той беше Човек на деня на Свободна Европа в Световния ден на Земята заради годините, които е посветил на опазването на горите.

Георги Бърдаров спечели една от наградите за литература на ЕС. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Те са Мерцедес-Бенц, Кадилак и Чайка – три от автомобилите на Тодор Живков, които бяха изложени за кратко на изложба. Вижте ги на снимки тогава и сега. Теодора Бързакова събра и разказите за тях.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG