Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Проф. Кантарджиев беше пенсиониран. Въпросът е защо


Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

Добро утро,

Най-важното е тук:

  • Корупцията не е била спряна, а катализирана
  • "Осемте джуджета" са произвели повишение, а не разследване
  • Веселина Сариева курира изложба в Дания

Има две новини, свързани със санкциите, които САЩ наложиха на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Първата е коментар на премиера Стефан Янев. Той казва, че компетентните органи не са предприели нищо ефективно срещу корупцията в страната, а в обществото има съмнения, че са катализирали развитието на корупционната среда.

Санкциите, които САЩ наложиха на български граждани заради корупция, са най-мащабните спрямо европейска страна, без да броим Русия. Това казаха трима експерти от американски неправителствени организации, с които разговаря Дамяна Велева.

В това видео Теодора Бързакова обобщава какво конкретно означават американските санкции за Пеевски, Желязков и Божков.

"Осемте джуджета"

Бившият шеф на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров е издигнат на още по-висок пост – той е командирован във Върховната касационна прокуратура, твърдят два независими източника на Свободна Европа.

Интересът към тази новина се дължи на факта, че Петров е един от хората, уличени в изземването на бизнес в разследването на „Антикорупционния фонд“ „Осемте джуджета“. Петров не е бил разследван по тези твърдения и не е известно дали е бил разпитван в каквото и да било качество по тях.

Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Поръчки без конкурс. Подслушването

99% от всички обществени поръчки в Министерството на отбраната през последната година са били възложени без конкурс, а само с посочване на изпълнител. В тези поръчки масово се е практикувало авансово плащане, каза министърът на отбраната Георги Панайотов.

Човек, назначен да разследва подслушванията на политици, е подозиран в това, че покровителства бизнесмена Васил Божков. Това става ясно от изявление на шефката на спецпрокуратурата в понеделник. Човекът е висшият полицай Ангел Папалезов. Разследването му е довело до действията на прокурорите на 1 юни, които станаха известни като „нахлуване в МВР“.

Изборите на 11 юли

В чужбина ще бъдат разкрити между 800 и 850 секции за гласуване. Това е почти двойно спрямо секциите, отворени за изборите през април.

Слави Трифонов няма да се кандидатира депутат. "Разбира се, аз мога да нося (...) отговорност и от една друга институция, но за това… като му дойде времето", написа Трифонов във Фейсбук.

COVID-19

Проф. Тодор Кантарджиев беше пенсиониран. Директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) вече е досегашната му заместничка проф. Ива Христова. Пенсионирането не е по мое желание, казва проф. Кантарджиев.

През изтеклото денонощие има 208 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 1,55% от извършените тестове. Починали са 34 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Украйна, Нидерландия, Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски иска да се срещне с Джо Байдън, за да го убеди да наложи санкции върху газопровода „Северен поток 2“. „Това е истинско оръжие в ръцете на Руската федерация, каза той. САЩ се отказаха от тези санкции на 20 май.

В Хага започна делото за свалянето на малайзийския пътнически самолет през 2014 г. Самолетът летеше от Амстердам за Куала Лумпур и се разби над Източна Украйна. Всички 298 пътници и екипажът загинаха.

Руският опозиционен политик Дмитрий Гудков напусна Русия и през Киев тръгна за България, където са родителите му. По-рано Гудков беше арестуван по обвинения, смятани за изфабрикувани. Той е бивш депутат в руската Дума, какъвто е бил и баща му.

И една препоръка

През уикеднда в Дания беше открита изложба на българско съвременно изкуство. Един от двамата й куратори е Веселина Сариева, която е Човек на деня на Свободна Европа.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG