Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Борисов няма да е депутат. Как изглеждат случаите "Божков" и "Пеевски", видени от САЩ


Сенатор Бен Кардин
Сенатор Бен Кардин

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Разбилият се МиГ-29
  • Хората с преференциите
  • Сенаторът, създал закона "Магнитски"

Пилотът на падналия МиГ-29, който се разби преди месец в морето до Шабла, е загубил пространствена ориентация. Разследването на „Военна полиция“ приключи. Пълният текст на доклада излезе в сряда. Записът от черната кутия все още не е свален.

След изборите

ЦИК проведе драматично среднощно заседание, на което обсъждаше дали да заличи четирима избрани кандидати за народни представители, които подадоха молби, че не искат да са депутати. Сред тях е и Бойко Борисов. Практиката е спорна, доколкото ЦИК може само да регистрира факта на избора на даден кандидат. В крайна сметка молбите бяха уважени.

Дългогодишният шеф на държавната фирма „Информационно обслужване“ Михаил Константнинов ще бъде освободен от поста си. Очаква се това да стане в средата на август.

Напомняме ви къде можете да видите окончателните данни от изборите, както и резултатите от гласуването в чужбина, София и страната. Подробни резултати можете да видите на сайта на ЦИК.

Изпратете ни интересна история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org. Ако бюлетинът “3 минути” ви харесва, изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Изводите след 11 юли

Много политически сили повтарят, че избирателната активност на последните избори е била под 30%. Това не е вярно, установи Полина Паунова. Активността е била над 40%.

Хората, които на предишни избори са имали съмнително висок процент преференции, този път не са получили същия успех. Генка Шикерова дава три примера за това – от областите Шумен, Хасково и Благоевград.

В някои населени места партиите продължават да разчитат на подкрепата на хора, сменили по няколко формации. Такава необяснима подкрепа е получила и „Демократична България“ – в една община в шуменско.

Борисов и космонавтите. Кирил Петков и кабинетът

Министърът на икономиката Кирил Петков, който отклони поканата на „Има такъв народ“ да участва в правителството на „Има такъв народ“, не е водил разговорите за това със Слави Трифонов, а с Николай Василев – кандидата на формацията за премиер. Петков уточни това по бТВ.

Бойко Борисов иронизира политическите си опоненти, като ги показа във фотоколаж в дрехи на космонавти. Колажът е публикуван и по-рано в социалните мрежи. Проблемът е, че оригиналната снимка на истинските космонавти е на екипа на совалката „Колумбия“, която се разби през 2003 г. и целият екипаж загина, установи Николай Лавчиев.

Проф. Асен Балтов беше уволнен от „Пирогов“ заради нарушения в размер на 1 млн. лева. На негово място е назначен проф. Иван Поромански, който е началник на клиниката за гнойно-септична хирургия.

Брюксел, Унгария, Беларус, САЩ

Европейската комисия публикува плана си за редуциране на емисиите от парникови газове с 55% до 2030 г.

Унгарски редактор на детски книги напуска страната си след хомофобски атаки, след като Будапеща прие закон, забраняващ дискусиите на тема хомосексуалност в училище. Властите в Беларус проведоха обиски в 12 НПО, включително и в най-големите правозащитни организации. Бунтовете в Южна Африка доведоха до повече от 70 жертви. Четирима ирански граждани бяха обвинени в САЩ в отвличането на журналист, критичен към режима в Иран.

COVID-19

През изтеклото денонощие има 84 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,6% от извършените тестове. Починали са 4 души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

И две препоръки

Река Тиса е от най-големите, които се вливат в Дунав. Оказва се, че боклуци, изхвърлени в Украйна, чрез тази река замърсяват Унгария. Вижте видеото.

През тази седмица излезе новата биография на Ана Уинтор, дългогодишната редакторка на „Вог“ и едно от най-влиятелните лица в света на модата. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Това, че трябваше да се стига до санкции по закона „Магнитски“ срещу български граждани и фирми, показва, че България има още много работа за вършене по отношение на системните проблеми. Това казва в интервю за Свободна Европа един от вносителите на закона „Магнитски“ в САЩ – сенатор Бен Кардин.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG