Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Прокурорите с топ резултати - подслушване няма, а Алексей Петров е невинен. И малко за Бузлуджа


Паметникът на Бузлуджа е най-големият идеологически монумент на Балканите. Той ще стане паметник от национално значение, след като в продължение на 30 години беше разграбван.
Паметникът на Бузлуджа е най-големият идеологически монумент на Балканите. Той ще стане паметник от национално значение, след като в продължение на 30 години беше разграбван.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Прокуратурата не откри подслушване на политици
  • Алексей Петров остава невинен
  • „Чинията“ на Бузлуджа ще бъде под държавна защита

Алексей Петров окончателно е невинен, реши съдът. Делото срещу него беше едно от най-шумните преди 10 години. Наричаха го „Октопод“. Борис Митов напомня за какво ставаше дума.

Подслушване на политици

Прокуратурата закри случая за незаконно подслушване на политици, след като установи, че такова нещо не е имало. Преди 2 месеца вътрешният министър потвърди, че предишните власти са смятали за опит за преврат протестите от 2020 и в рамките на подобно разследване са започнали да подслушват политици и активисти. Ставаше дума за подслушване на поне 82 души, а Рашков твърдеше, че подслушването е било денонощно.

Подслушването е една от причините да се иска оставката на главния прокурор. Министърът на правосъдието Янаки Стоилов предложи процедура за отстраняването му, в четвъртък въпросът ще се разгледа на заседание на ВСС.

COVID-19

До седмица-две ще има ръст на случаите на COVID-19 в България, а до месец и половина доминиращият вариант ще бъде „Делта“, прогнозира главният държавен главен инспектор Ангел Кунчев. Бързината и силата на това разпространение ще зависят от количеството ваксинирани. Напомняме ви, че през юни процесът на ваксиниране се забави.

През изтеклото денонощие има 113 нови случая на COVID-19 в България. Това отговаря на 0,62% от извършените тестове. Починали са трима души.

Ежедневното развитие на случаите в България можете да следите в блога ни. За разпространението на коронавируса по света можете да научите от тази карта, чиито данни се обновяват в реално време.

Изборите. „Пирогов“

Работещите в „Пирогов“ протестираха за трети ден. Те искат оставката на здравния министър и на шефа на здравната каса, твърдят, че не са източвали касата и искат да се възстанови на работа директорът проф. Асен Балтов. „Дневник“ обяснява откъде тръгна тази история.

В 3 секции в чужбина, в които гласуването е провеждано с машина, е установено разминаване между данните в протоколите и преброените контролно разписки. Това е показало контролното преброяване на случаен принцип в 39 секции извън страната. Трите секции са в Лондон, в Харлем и в Чорлу.

Дали да се приватизира ББР. Детската болница

Икономистите не са на едно мнение за бъдещето на Българската банка за развитие. Въпросът излезе на дневен ред, когато се разбра, че ИТН предлага тази банка да се приватизира. Министърът на икономиката Кирил Петков не прие да участва в кабинета на ИТН включително и заради тази идея, която не одобрява. Генка Шикерова събра мненията.

Камарата на архитектите поиска съвсем нова процедура за строежа на новата детска болница. Специалистите казват, че далеч преди да се обяви обществена поръчка за изграждането на сградата, трябва да се направи анализ на детската заболеваемост и да се определят съвременните изисквания за всяко от бъдещите отделения.

Следене на журналисти. Афганистан и талибаните

Над 50 хил. души, сред които журналисти, правозащитници и адвокати по целия свят, са били следени от специален софтуер, използван от няколко правителства.

Ангела Меркел обеща, че районите, засегнати от наводненията в Германия, ще бъдат възстановени. Талибаните отново превземат Афганистан. Дамяна Велева обяснява как стана възможно това. Смъртните случаи, свързани с използване на наркотици в Русия, са се увеличи с 60% през 2020 г.

И две препоръки

„Летящата чиния“ на Бузлуджа ще стане паметник от национално значение. Това е най-големият идеологически монумент на Балканите. Припомняме ви как специалисти от различни страни се заеха с консервирането му миналата година.

Синагогата във Видин ще бъде възстановена, след като е била оставена да се руши в продължение на десетилетия. Това е втората по големина синагога в България. Репортаж на Найо Тицин.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG